ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

 

 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

 

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

 

Η Παλαιά Διαθήκη αποτελείται από 49 βιβλία που ανάλογα με το περιεχόμενό τους, κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: στα ιστορικά, στα ποιητικά η διδακτικά και στα προφητικά βιβλία.

 

Από τα ιστορικά βιβλία, τα πέντε πρώτα ονομάζονται από τους Ιουδαίους "Νόμος" και στη χριστιανική παράδοση "Πεντάτευχος". Όλα τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης προετοιμάζουν όχι μόνο τον ισραηλιτικό λαό αλλά και όλους τους ανθρώπους να δεχτούν το μήνυμα του Ευαγγελίου, δηλαδή τη διδασκαλία του Ιησού Χριστού. Ακόμη μιλούν για τη στενή σχέση των ανθρώπων με το Θεό που τη βλέπουν μέσα στα γεγονότα της καθημερινής ζωής, αλλά και μέσα στα γεγονότα της ανθρώπινης ιστορίας.

 

Τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης πριν γίνουν γραπτά κείμενα ήταν προφορικές παραδόσεις. Λόγια δηλαδή και αφηγήσεις που οι Ισραηλίτες επαναλάμβαναν ο ένας στον άλλον. Αιώνες πέρασαν μέχρις ότου κάποιοι αρχίσουν να καταγράφουν αυτές τις αφηγήσεις. Σιγά σιγά δημιουργήθηκε μια συλλογή κειμένων. Αυτή η συλλογή αποτέλεσε τις ιερές γραφές του ισραηλιτικού λαού. Μετά τον ερχομό του Χριστού, και οι χριστιανοί συμπεριέλαβαν αυτή τη συλλογή στη δική τους Αγία Γραφή, ως το πρώτο της τμήμα. Επειδή οι αφηγήσεις αφορούσαν εποχές παλαιότερες από την εποχή του Χριστού, της έδωσαν τον τίτλο Παλαιά Διαθήκη.

 

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ

ΠΟΙΗΤΙΚΑ - ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ

ΠΡΟΦΗΤΙΚΑ

ΓΕΝΕΣΙΣ

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΩΝ Α’

ΨΑΛΜΟΙ

ΩΣΗΕ

ΗΣΑΪΑΣ

ΕΞΟΔΟΣ

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΩΝ Β’

ΙΩΒ

ΑΜΩΣ

ΙΕΡΕΜΙΑΣ

ΛΕΥΙΤΙΚΟΝ

ΕΣΔΡΑΣ Α’

ΠΑΡΟΙΜΙΑΙ

ΜΙΧΑΙΑΣ

ΒΑΡΟΥΧ

ΑΡΙΘΜΟΙ

ΕΣΔΡΑΣ Β’

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΗΣ

ΙΩΗΛ

ΘΡΗΝΟΙ ΙΕΡΕΜΙΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΟΝΟΜΙΟΝ

ΝΕΕΜΙΑΣ

ΑΣΜΑ ΑΣΜΑΤΩΝ

ΟΒΔΙΟΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΙΕΡΕΜΙΟΥ

ΙΗΣΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑΥΗ

ΤΩΒΙΤ

ΣΟΦΙΑ ΣΟΛΟΜΩΝΤΟΣ

ΙΩΝΑΣ

ΙΕΖΕΚΙΗΛ

ΚΡΙΤΑΙ

ΙΟΥΔΙΘ

ΣΟΦΙΑ ΣΕΙΡΑΧ

ΝΑΟΥΜ

ΔΑΝΙΗΛ

ΡΟΥΘ

ΕΣΘΗΡ

 

ΑΒΒΑΚΟΥΜ

 

ΒΑΣΙΛΕΙΩΝ Α'

ΜΑΚΚΑΒΑΙΩΝ Α’

 

ΣΟΦΟΝΙΑΣ

 

ΒΑΣΙΛΕΙΩΝ Β’

ΜΑΚΚΑΒΑΙΩΝ Β’

 

ΑΓΓΑΙΟΣ

 

ΒΑΣΙΛΕΙΩΝ Γ’

ΜΑΚΚΑΒΑΙΩΝ Γ’

 

ΖΑΧΑΡΙΑΣ

 

ΒΑΣΙΛΕΙΩΝ Δ’

 

 

ΜΑΛΑΧΙΑΣ