ΟΙ ΦΥΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

 

Η ΦΥΛΗ ΣΥΜΕΩΝ

 

Α) Η ΦΥΛΗ ΣΥΜΕΩΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΩΥΣΗ

 

Οι 12 φυλές του Ισραήλ

Η φυλή Συμεών, για το έγκλημα που έκανε ο Συμεών όταν εκδικήθηκε την αδερφή του τη Δείνα, πήρε ελάχιστο μερίδιο στη γη της Επαγγελίας και αυτό σε ορεινές και άγονες περιοχές, ανάμεσα στη φυλή του Ιούδα. Για τον ίδιο λόγο δεν έλαβε την ευλογία του Μωυσή όπως έγινε στα υπόλοιπα αδέρφια του (Δευτερονόμιο κεφ. 33). Χάρτης B7,8.

Όταν ο Ιακώβ λίγο πριν το θάνατό του, κάλεσε όλα τα παιδιά του για να τους πει τι θα συμβεί στο μέλλον και να τα ευλογήσει, για το Λευί και τον Συμεών μίλησε για τα δεινά που θα συνέβαιναν στους απογόνους τους (Γένεση 49,5-7).

 

Η φυλή Συμεών, μετά την Έξοδο, κατά την καταμέτρησή της στην έρημο απαριθμούσε 59.300 άτομα που μπορούσαν να πολεμήσουν (Αριθμοί 1,22-23), αργότερα όμως λίγο πριν την είσοδο των Ισραηλιτών στη γη Χαναάν, στην πεδιάδα Μωάβ, ο αριθμός αυτός έπεσε στους 22.200 άντρες (Αριθμοί 26,12-14), και αργότερα συγχωνεύτηκε με τη φυλή Ιούδα (Ιησούς του Ναυή 19,1-9. Γένεση 49,6-7). Ο Θεός όμως με την μακροθυμία Του την ανέδειξε πάλι (Ιεζεκιήλ 48,24, Αποκάλυψη 7,7).

 

Σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου, η φυλή Συμεών στρατοπέδευε νότια της Σκηνής του Μαρτυρίου, κοντά στη φυλή Ρουβήν, γύρω από τη σημαία και τα εμβλήματα της φυλής τους. Αρχηγός της φυλής Συμεών την εποχή του Μωυσή, ήταν ο Σαλαμιήλ, γιος του Σουρισαδαΐ (Αριθμοί 2,12-13). Οι φυλές Συμεών και Γαδ ήταν κάτω από την αρχηγία της φυλής Ρουβήν,  με συνολικό αριθμό 151.450 πολεμιστές. Πάντα κατά την αναχώρηση από κάποιο μέρος αυτές οι τρεις φυλές ακολουθούσαν δεύτερες (Αριθμοί 2,16).

Ο Μωυσής είχε δώσει ευλογίες και κατάρες στους Ισραηλίτες, για την πιστή τήρηση των εντολών του Κυρίου. Έτσι ο Μωυσής προέτρεψε τους Ισραηλίτες, όταν θα μπουν στη Χαναάν, θα περάσουν τον Ιορδάνη πρώτα οι φυλές Συμεών, Λευΐ, Ιούδα, Ισσάχαρ, Μανασσή, Εφραίμ και Βενιαμίν, και θα σταθούν στο όρος Γαριζίν, για να απαγγείλουν τις ευλογίες προς τον λαό (Δευτερονόμιο 11,26-32. 27,11-14).

 

Κατά την είσοδο στη Χαναάν, οι άντρες των φυλών Ιούδα και Συμεών, εξολόθρευσαν τους Χαναναίους που κατοικούσαν στη Σεφέθ, η οποία από τότε ονομάστηκε Χορμά (Ανάθεμα, Καταστροφή) (Κριταί 1,17).

 

 

Β) Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΣΥΜΕΩΝ ΣΤΗ ΧΑΝΑΑΝ

 

Όταν έγινε η διανομή της Χαναάν, ο δεύτερος κλήρος έπεσε στη φυλή Συμεών. Η φυλή Συμεών πήρε τη γη που βρισκόταν στο μέσο της φυλής Ιούδα. Η περιοχή που πήρε η φυλή Ιούδα, επειδή ήταν μεγαλύτερη απ' όσο χρειαζόταν, γι' αυτό η περιοχή που βρισκόταν στη μέση της δόθηκε στη φυλή Συμεών (Ιησούς του Ναυή 19,9).

Η φυλή Συμεών εγκαταστάθηκε στα νότια της Γης Χαναάν, στις πόλεις που βρίσκονται γύρω από τη Βηρσαβεέ (Βεερ-Σεβά), Σαμαά (Σεμά), Μωλαδά, Εσηρσουάλ (Αρσωλά), Βαλαά (Βωλά), Βοασόμ (Εσέμ), Θουλάδ (Θωλάδ), Βαθουήλ (Βεθουήλ), Ερμά (Χορμά), Σικελάγ (Σικλάγ), Βαιθμαριμώθ (Βαιθ-Μαχερέβ), Ημισουσεωσίν (Σαρσουσίν), Βαρουσεωρίμ (Βαιθ-Βιρί), Αιτάν (Εθέρ), Αείμ, Ηνρεμμών (Ερεμμών), Θοκκάν (Θοχέν), Αισάν (Ασάν) (Ιησούς του Ναυή 19,1-9. Α' Παραλειπομένων 4,28-33).

 

ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΣΥΜΕΩΝ

 

 

Γ) Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΙΟΥΔΑ ΚΑΙ ΣΥΜΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΧΑΝΑΝΑΙΩΝ

 

Μετά το θάνατο του Ιησού του Ναυή, οι φυλές του Ιούδα και του Συμεών, με τη βοήθεια του Κυρίου, εκστράτευσαν εναντίον των Χαναναίων και των Φερεζαίων, που είχαν απομείνει στα εδάφη τους.

Στη μάχη που έγινε στην πόλη Βεζέκ, οι Ισραηλίτες των φυλών Ιούδα και Συμεών, κατατρόπωσαν τους Χαναναίους και τους Φερεζαίους. Σκότωσαν 10.000 από αυτούς και αιχμαλώτισαν το βασιλιά Αδωνίβεζέκ, ο οποίος είχε τραπεί σε φυγή, αλλά τον καταδίωξαν οι Ισραηλίτες και τον συνέλαβαν. Έπειτα του έκοψαν τα μεγάλα δάχτυλα χεριών και των ποδιών του. Είπε τότε ο Αδωνιβεζέκ: «Εγώ έκοψα τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών εβδομήντα βασιλέων, οι οποίοι και μάζευαν τα ψίχουλα που έπεφταν κάτω από το τραπέζι μου. Ότι έκανα εναντίον εκείνων, ο Θεός μου το ανταπέδωσε». Οι Ισραηλίτες τον οδήγησαν στην Ιερουσαλήμ, όπου και πέθανε εκεί (Κριτές 1,1-7).

 

 

Δ) Η ΦΥΛΗ ΣΥΜΕΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΧΑΝΑΑΝ

 

Την εποχή που ο Εζεκίας ήταν βασιλιάς του Ιούδα, οι άντρες της φυλής Συμεών κατέστρεψαν τις σκηνές των Μιναίων που κατοικούσαν στην περιοχή, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα ίχνος τους στην ιστορία. Άλλοι πεντακόσιοι άντρες από τη φυλή Συμεών πήγαν στην ορεινή περιοχή της Εδώμ και αφού σκότωσαν τους Αμαληκίτες της περιοχής, εγκαταστάθηκαν εκεί (Α' Παραλειπομένων 4,41-43).

Μετά το θάνατο του Σαούλ, όταν ο Δαβίδ εγκαταστάθηκε στη Χεβρών, καθημερινά πήγαιναν πολεμιστές απ' όλες τις φυλές του Ισραήλ, οι οποίοι ενώθηκαν με το στρατό του Δαβίδ και αποδέχτηκαν το βασιλικό του αξίωμα. Από τη φυλή του Συμεών ήταν 7.100 άνδρες, γενναίοι και ετοιμοπόλεμοι (Α' Παραλειπομένων 12,24. 12,26).

Στα τέλη της βασιλείας του Δαβίδ, ο αρχιστράτηγος Ιωάβ μαζί με άλλους αξιωματούχους, απέγραψαν το λαό, όπως ζήτησε ο Δαβίδ. Έτσι αφού πέρασαν απ' όλες τις φυλές του Ισραήλ, κατά την απογραφή βρέθηκαν 800.000 μάχιμοι άνδρες από τις άλλες φυλές του Ισραήλ και 500.000 άνδρες από τη φυλή του Ιούδα  (Β' Βασιλειών 24,5-9), ενώ σύμφωνα με το βιβλίο των Παραλειπομένων Α' κατά την καταμέτρηση βρέθηκαν 1.100.000 άνδρες ικανοί να κρατήσουν όπλο, ενώ οι άνδρες της φυλής Ιούδα ήταν 470.000 άνδρες (Α' Παραλειπομένων 21,5-6).

 

Στο βασίλειο του Ιούδα κατέφυγαν και Ισραηλίτες από τις φυλές Εφραίμ, Μανασσή και Συμεών, όταν είδαν ότι ο Κύριος ήταν μαζί τον Ασά (Β' Παραλειπομένων 15,9).