ΟΙ ΦΥΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

 

Η ΦΥΛΗ ΙΣΣΑΧΑΡ

 

Α) Η ΦΥΛΗ ΙΣΣΑΧΑΡ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΩΥΣΗ

 

Οι 12 φυλές του Ισραήλ

Η φυλή Ισσάχαρ, μετά την Έξοδο, κατά την απογραφή της στην έρημο απαριθμούσε 54.400 άντρες (Αριθμοί 1,26-27). Λίγο πριν την είσοδο των Ισραηλιτών στη γη Χαναάν, στην πεδιάδα Μωάβ, η φυλή απαριθμούσε 64.400 (Αριθμοί 26,21) και κατά την απογραφή επί ημερών Δαβίδ σε 87.000 (Α' Παραλειπομένων 7,5). Χάρτης CD4.

 

Σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου, η φυλή Ισσάχαρ στρατοπέδευε κοντά στη φυλή Ιούδα, ανατολικά της Σκηνής του Μαρτυρίου, γύρω από τη σημαία και τα εμβλήματα της φυλής τους. Αρχηγός της φυλής Ισσάχαρ την εποχή του Μωυσή, ήταν ο Ναθαναήλ, γιος του Σωγάρ (Αριθμοί 2,5-6). Οι φυλές Ισσάχαρ και Ζαβουλών ήταν κάτω από την αρχηγία της φυλής Ιούδα, με συνολικό αριθμό 186.400 πολεμιστές. Πάντα κατά την αναχώρηση από κάποιο μέρος αυτές οι τρεις φυλές ξεκινούσαν πρώτες (Αριθμοί 2,9).

Ο Μωυσής είχε δώσει ευλογίες και κατάρες στους Ισραηλίτες, για την πιστή τήρηση των εντολών του Κυρίου. Έτσι ο Μωυσής προέτρεψε τους Ισραηλίτες, όταν θα μπουν στη Χαναάν, θα περάσουν τον Ιορδάνη πρώτα οι φυλές Συμεών, Λευΐ, Ιούδα, Ισσάχαρ, Μανασσή, Εφραίμ και Βενιαμίν, και θα σταθούν στο όρος Γαριζίν, για να απαγγείλουν τις ευλογίες προς τον λαό (Δευτερονόμιο 11,26-32. 27,11-14).

 

Οι απόγονοι του Ισσάχαρ ήταν άνδρες γενναίοι και τις ημέρες του Δαβίδ οι απόγονοι του Θωλά, μια από τις πατριαρχικές οικογένειες της φυλής Ισσάχαρ αριθμούσε 22.600. Οι απόγονοι του Οζί είχαν τόσο μεγάλες οικογένειες, ώστε μπορούσαν άνετα να διαθέσουν 36.000 ετοιμοπόλεμους άνδρες. Όλες μαζί οι οικογένειες της φυλής Ισσάχαρ, σύμφωνα με τους γενεαλογικούς καταλόγους, απαριθμούσαν 87.000 ετοιμοπόλεμους άντρες (Α' Παραλειπομένων 7,2-5).

 

Ο Ιακώβ όταν ευλόγησε τον Ισσάχαρ, λίγο πριν το θάνατό του, προφήτευσε ότι οι απόγονοί του θα ασχοληθούν με τη γεωργική ζωή (Γένεση 49,14-15). Από τη φυλή Ισσάχαρ ήταν οι προφήτες Δεββόρα και Βαράκ, ο κριτής Θωλά (Κριτές 10,1) και ο βασιλιάς Βαασά (Α' Βασιλέων 15,27). Ο Μωυσής λίγο πριν πεθάνει, είπε προφητικά για τη φυλή Ισσάχαρ, ότι θα ευφραίνεται τις σκηνές του και ότι μαζί με τη φυλή Ζαβουλών θα νικήσουν και θα καταστρέψουν πολλούς εχθρικούς λαούς και ότι στα μέρη τους θα προσφέρουν θυσίες δικαιοσύνης στον Κύριο και θα απολαμβάνουν τον πλούτο της θάλασσας και το εμπόριο (Δευτερονόμιο 33,18-19).

 

 

Β) ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΙΣΣΑΧΑΡ ΚΑΙ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΧΑΝΑΑΝ

 

Όταν έγινε η διανομή της Χαναάν, ο τέταρτος κλήρος έπεσε στη φυλή Ισσάχαρ (Ιησούς του Ναυή 19,17). Τα όρια της φυλής Ισσάχαρ ξεκινούσαν από το Γαιθβώρ (Θαβώρ), μετά περνούσαν δυτικά από τη Σαλίμ και τη Βαιθσαμύς και κατέληγαν στον Ιορδάνη ποταμό (Ιησούς του Ναυή 19,22-23). Μεγάλες πόλεις της φυλής Ισσάχαρ ήταν η Ιαζήλ, η Αναχερέθ, η Δαβιρών κ.α.

 

 

ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΙΣΣΑΧΑΡ

 

 

Γ) Η ΦΥΛΗ ΙΣΣΑΧΑΡ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΧΑΝΑΑΝ

 

Από τη φυλή Ισσάχαρ καταγόταν ο Κριτής Θωλά (Κριταί 10,1-2). Μετά το θάνατο του Σαούλ, όταν ο Δαβίδ εγκαταστάθηκε στη Χεβρών, καθημερινά πήγαιναν πολεμιστές απ' όλες τις φυλές του Ισραήλ, οι οποίοι ενώθηκαν με το στρατό του Δαβίδ και αποδέχτηκαν το βασιλικό του αξίωμα. Από τη φυλή του Ισσάχαρ ήταν 200 σοφοί αρχηγοί και οι συγγενείς τους, οι οποίοι γνώριζαν τον καιρό και τι έπρεπε να κάνει ο ισραηλιτικός λαός στις διάφορες περιστάσεις (Α' Παραλειπομένων 12,24. 12,33).

Στα τέλη της βασιλείας του Δαβίδ, ο αρχιστράτηγος Ιωάβ μαζί με άλλους αξιωματούχους, απέγραψαν το λαό, όπως ζήτησε ο Δαβίδ. Έτσι αφού πέρασαν απ' όλες τις φυλές του Ισραήλ, κατά την απογραφή βρέθηκαν 800.000 μάχιμοι άνδρες από τις άλλες φυλές του Ισραήλ και 500.000 άνδρες από τη φυλή του Ιούδα  (Β' Βασιλειών 24,5-9), ενώ σύμφωνα με το βιβλίο των Παραλειπομένων Α' κατά την καταμέτρηση βρέθηκαν 1.100.000 άνδρες ικανοί να κρατήσουν όπλο, ενώ οι άνδρες της φυλής Ιούδα ήταν 470.000 άνδρες (Α' Παραλειπομένων 21,5-6).