ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ

 

ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

ΠΕΤΕΦΡΗΣ

 

Ο ΠΕΤΕΦΡΗΣ

 

Ο Πετεφρής ήταν Αιγύπτιος ανώτερος αυλικός του Φαραώ επί εποχής Ιωσήφ και αρχηγός των σωματοφυλάκων (Γένεση 37,36. 39,1).

 

Όταν τ' αδέρφια του Ιωσήφ πούλησαν τον αδερφό τους σ' ένα καραβάνι Μαδιανιτών (Ισμαηλιτών) εμπόρων, αυτοί έφεραν τον Ιωσήφ στην Αίγυπτο και τον αγόρασε ο Πετεφρής, που ήταν αξιωματούχος του Φαραώ και αρχηγός της σωματοφυλακής του. Ο Ιωσήφ αποδείχτηκε άνθρωπος ικανός και ο Πετεφρής είδε ότι ο Θεός ήταν μαζί του, έτσι κέρδισε την εύνοια του αφεντικού του κι εκείνος τον έκανε επιστάτη στο σπίτι του. Όλα τα υπάρχοντα του τα εμπιστεύτηκε στα χέρια του. Από τότε που τον έκανε επιστάτη στο σπίτι του και στην περιουσία του, ο Θεός ευλόγησε το σπίτι, τα υπάρχοντα και τα κτήματα του Πετεφρή, εξαιτίας του Ιωσήφ (Γένεση 39,1-6).

 

Ο Ιωσήφ όμως, επειδή δεν υπάκουσε στις ερωτικές διαθέσεις της συζύγου του Πετεφρή, αυτή τον συκοφάντησε στον άντρα της. Ο Πετεφρης άκουσε τη γυναίκα του, άναψε απ' το θυμό του κι έδωσε διαταγή να πιάσουν τον Ιωσήφ και να τον βάλουν στη φυλακή,  όπου κρατούνταν οι φυλακισμένοι του βασιλιά (Γένεση 39,7-20).

 

 

ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

 

ΠΕΤΕΦΡΗΣ (ΠΟΤΙΦΕΡΑ): Ο Πετεφρής αυτός ήταν ο πατέρας της Ασεννέθ, συζύγου του πατριάρχη Ιωσήφ, και ιερέας της Ηλιούπολης (Γένεση 41,45).

 

 

ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

 

ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΘΕΚΕΜΙΝΑ

 

Η βασίλισσα Θεκεμίνα (Ταχπενές) ήταν σύζυγος του Φαραώ της Αιγύπτου Σόσενγκ Α', που είναι γνωστός στην Παλαιά Διαθήκη και ως Σισάκ ή Σουσακίμ. Η βασίλισσα Θεκεμίνα έζησε κατά την εποχή της βασιλείας του Σολομώντα και του Ροβοάμ.

 

Όταν ο Άδερ ο Ιδουμαίος, μετά τη σφαγή του ανδρικού πληθυσμού της Εδώμ από το στρατό του Δαβίδ, κατέφυγε στην Αίγυπτο, ο Φαραώ, ο οποίος του παραχώρησε μέρος για να μείνει. Ο Άδερ απέκτησε την ευμένεια του Φαραώ, ο οποίος του έδωσε ως γυναίκα την αδερφή της συζύγου του και μεγαλύτερη αδερφή της βασίλισσας Θεκεμίνας. Αυτή γέννησε στον Άδερ γιο, ο οποίος ονομάστηκε Γανηβάθ. Η βασίλισσα Θεκεμίνα τον ανέθρεψε μαζί με τους γιους του Φαραώ (Γ' Βασιλέων 11,17-20).

Όταν ο Ιεροβοάμ έμαθε για τον θάνατο του Σολομώντα, ζήτησε την άδεια από τον Σισάκ (Σουσακίμ) να του επιτρέψει να γυρίσει στην πατρίδα του. Εκείνος του πρόσφερε οτιδήποτε του ζητούσε, αρκεί να παρέμεινε στην Αίγυπτο. Έτσι του πρόσφερε ως σύζυγο την Ανώ, μεγαλύτερη αδερφή της βασίλισσας Θεκεμίνας, συζύγου του Φαραώ (Γ' Βασιλέων 12,24δ-ε).

 

 

 

ΑΝΩ: Η Ανώ ήταν σύζυγος του Ιεροβοάμ Α' και μεγαλύτερη αδερφή της βασίλισσας Θεκεμίνας (Ταχπενές), συζύγου του Φαραώ της Αιγύπτου Σόσενγκ Α', που είναι γνωστός στην Παλαιά Διαθήκη και ως Σισάκ ή Σουσακίμ (Γ' Βασιλέων 12,24ε. 12,24η. 12,24κ). Μαζί με τον Ιεροβοάμ η Ανώ απέκτησε ένα γιο, τον Αβιά, το οποίο αρρώστησε βαριά και πέθανε (Γ' Βασιλέων 12,24ε. 12,24η. 12,24ν).