ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ

 

ΘΗΜΑΡ

 

Η ΘΗΜΑΡ (ΤΑΜΑΡ)

 

Αμνών και Θημάρ

Η Θημάρ (Ταμάρ) ήταν κόρη του Δαβίδ από τη σύζυγό του Μααχά (Μωχά) (Α' Παραλειπομένων 3,9), κόρη του βασιλιά της Γεδσούρ (Γεσίρ) Θολμί (Θολμαΐ) (Β' Βασιλειών 3,3. Α' Παραλειπομένων 3,2) και αδερφή του Αβεσσαλώμ (Β' Βασιλειών 13,1. 13,4. 13,20. 13,22. 13,32). Η Θημάρ ήταν ωραιότατη στην εμφάνιση (Β' Βασιλειών 13,1).

 

 

Η Θημάρ ήταν αρκετά όμορφη και ο ετεροθαλής αδερφός της ο Αμνών την ερωτεύτηκε. Ο Αμνών υπέφερε τόσο πολύ από την αγάπη του αυτή, ώστε αρρώστησε και έπεσε στο κρεβάτι. Ο Αμνών είχε φιλία με τον Ιωναδάβ, γιο του Σαμαά, αδερφού του Δαβίδ. Ο Ιωναδάβ ρώτησε τον Αμνών, για ποιο λόγο κάθε μέρα ήταν μελαγχολικός και καταβεβλημένος. Ο Αμνών του είπε την αιτία και ο Ιωναδάβ, τον συμβούλεψε να προσποιηθεί τον άρρωστο. Όταν ήρθε ο πατέρας του να τον δει, ο Αμνών, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ιωναδάβ, του είπε να του στείλει την αδερφή του, την Θημάρ να τον φροντίσει και να του ετοιμάσει φαγητό. Έτσι ο Δαβίδ ειδοποίησε την Θημάρ να φροντίσει τον αδερφό της.

Η Θημάρ πήγε στο σπίτι του Αμνών, του ετοίμασε φαγητό, αλλά εκείνος δεν ήθελε να φάει. Αφού έδιωξε όλους τους παριστάμενους, ζήτησε από τη Θημάρ να του πάει το φαγητό στο δωμάτιό του. Εκεί ο Αμνών ζήτησε από τη Θημάρ να κοιμηθεί μαζί του. Η Θημάρ αντέδρασε και του είπε να μη διαπράξει αυτή την ανοησία, αλλά να πάει να τη ζητήσει από τον πατέρα τους, ο οποίος δεν θα εμπόδιζε αυτό τον γάμο. Ο Αμνών όμως, δεν συμμορφώθηκε με την υπόδειξη της Θημάρ και καθώς ήταν δυνατότερος απ' αυτήν, την υποχρέωσε να πλαγιάσει μαζί του και τη βίασε.

Ο Αμνών έπειτα από την πράξη του μίσησε τη Θημάρ και την έδιωξε από το σπίτι του, παρά τις παρακλήσεις της. Ζήτησε μάλιστα από ένα δούλο του να πετάξει έξω από το σπίτι τη Θημάρ (Β' Βασιλειών 13,1-18).

 

Η Θημάρ φεύγοντας πήρε χώμα, το έριξε στο κεφάλι της, έσχισε το μακρύ χιτώνα της, έβαλε τα χέρια στο κεφάλι της και έκλαιγε τη δυστυχία της. Ο αδερφός της ο Αβεσσαλώμ κατάλαβε ότι τη βίασε ο Αμνών και την πήρε στο σπίτι του. Μετά το γεγονός αυτό ο Αβεσσαλώμ, δε μιλούσε καθόλου στον Αμνών και τον μίσησε πολύ που είχε ατιμάσει την αδερφή του.

Όταν ο Δαβίδ πληροφορήθηκε το γεγονός, θύμωσε πάρα πολύ, που ο Αμνών ατίμασε την αδερφή του. Δεν τον τιμώρησε όμως, γιατί ήταν ο πρωτότοκος και τον αγαπούσε ιδιαίτερα (Β' Βασιλειών 13,19-22). Μετά από δύο χρόνια, ο Αβεσσαλώμ εκδικήθηκε την ατίμωση της αδερφής του. Μετά από μια γιορτή που έγινε στο σπίτι του, όταν ο Αμνών είχε έρθει στο κέφι από το κρασί, τότε ο Αβεσσαλώμ διέταξε τους υπηρέτες του και τον σκότωσαν (Β' Βασιλειών 13,26-29).