ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

 

 Ο ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΩΕ

 

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΓΕΝΟΥΣ

 

Ο Νώε

Τα χρόνια από τη δημιουργία των πρωτοπλάστων περνούσαν, οι απόγονοι τους πλήθαιναν και μαζί τους πλήθαινε και η αμαρτία. Οι άνθρωποι του Θεού, που κατάγονταν από τη γενιά του Σηθ, έβλεπαν τις κόρες των διεφθαρμένων ανθρώπων, από τη γενιά του Κάϊν, ότι ήταν όμορφες και τις πήραν για γυναίκες τους.

Ο Θεός είδε τη σαρκικότητα των ανθρώπων και αποφάσισε να περιορίσει τη ζωής των ανθρώπων σε 120 χρόνια. Από την ένωση των ανθρώπων του Θεού με τις διεφθαρμένες κόρες των ανθρώπων, κατάγονται και οι γίγαντες. Αυτοί έζησαν την πανάρχαια εποχή και ήταν άνθρωποι ονομαστοί. Αλλά, όμως, ήταν κι αυτοί βουτηγμένοι στην αμαρτία και στην διαφθορά.

Όλη η ανθρωπότητα την εποχή εκείνη είχε παρεκτραπεί και διαφθαρεί ενώπιον του Θεού. Οι άνθρωποι δεν έκαναν τίποτε άλλο από βδελυρές πράξεις και εγκλήματα, και η γη είχε γεμίσει από τις αδικίες, από την κακία και την ασέβεια των ανθρώπων. Ο Θεός πολλές φορές τους λυπήθηκε και θέλησε να τους διορθώσει, μα πάντοτε αυτοί ήταν οι ίδιοι.

 

 

Ο ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΩΕ

 

Ο Θεός όταν είδε τη γη πως είχε διαφθαρεί, αποφάσισε να τους καταστρέψει όλους και ν' αφήσει μόνον έναν, πού ήταν καλός, για να ξαναγίνει από αυτόν καινούργια γενιά ανθρώπων. Αυτός ήταν ο Νώε.

Ο Θεός παράγγειλε στον καλό Νώε να ετοιμάσει ένα μεγάλο κιβώτιο σαν πλοίο, μια κιβωτό, και μέσα εκεί να μπει αυτός με όλη του την οικογένεια. Του είπε ακόμη να παραλάβει μαζί του κι από ένα ζευγάρι απ' όλα τα ζώα της γης.

 

«Είπε τότε ο Κύριος ο Θεός προ το Νώε "Για μένα έφτασε το τέλος των ανθρώπων, γιατί γέμισε η γη από τα εγκλήματά τους... Εσύ όμως να κατασκευάσεις μια κιβωτό..., θα τη χωρίσεις σε δωμάτια και άλειψέ την από μέσα και απ' έξω με πίσσα. Εγώ θα φέρω κατακλυσμό νερών ώστε όλοι οι άνθρωποι και τα ζώα να πεθάνουν. Εσύ όμως για την αρετή σου θα σωθείς. Μ' εσένα θα συνάψω τη διαθήκη μου. Θα πάρεις μαζί σου τη γυναίκα σου, τα παιδιά σου και τις γυναίκες των παιδιών σου. Θα πάρεις μαζί σου και από ένα ζευγάρι απ' όλα τα ζώα της γης. Θα πάρεις τροφές για σας και για τα ζώα για όλο το διάστημα που θα κρατήσει ο κατακλυσμός. Σε όλη τη γη μόνο εσένα βρήκα πιστό και ενάρετο ενώπιόν μου. Σε επτά ημέρες θα εξαπολύσω κατακλυσμό για σαράντα μερόνυχτα» (Γέν. 6,11-7,5).

 

Ο Νώε με μεγάλη προθυμία και υπακοή άρχισε αμέσως να κατασκευάζει την κιβωτό. Κι ενώ αυτός συμμορφωνόταν με την εντολή του Θεού, οι άλλοι άνθρωποι εξακολουθούσαν να μένουν αμετανόητοι και να κάνουν κακές και βδελυρές πράξεις. Τέλος, ο Νώε μπήκε στην κιβωτό, παίρνοντας μαζί και τροφές για όλα τα πλάσματα, πού είχε μέσα.

Ο κατακλυσμός άρχισε όταν ο Νώε ήταν 600 ετών και συνεχίστηκε για 40 ημέρες. Ο Θεός άνοιξε τους καταρράκτες του ουρανού κι άρχισε να βρέχει βροχή ραγδαία. Σαράντα μερόνυχτα έβρεχε αδιάκοπα. Το νερό σηκώθηκε πάνω στη γη κι έπνιξε ανθρώπους και ζώα και σκέπασε ως και τα ψηλότερα βουνά. Η κιβωτός όμως κολυμπούσε στην επιφάνεια, φέρνοντας τον καλό Νώε με την οικογένεια του.

 

Ο Νώε

Τα νερά κρατούνταν στη γη για 150 ημέρες (Γέν. 7,24) και μετά από ακόμα 150 ημέρες όταν σταμάτησε ο κατακλυσμός, η κιβωτός στάθηκε πάνω στην κορυφή του ψηλού βουνού Αραράτ, στην Αρμενία. Ύστερα από 120 ημέρες ο Νώε θέλησε να βεβαιωθεί αν μαζεύτηκαν πια τα νερά και αν μπορούσε να βγει, γι' αυτό άφησε ελεύθερο έναν κόρακα. Ο κόρακας δεν ξαναγύρισε. Έπειτα από λίγες ημέρες άφησε ένα περιστέρι το οποίο επειδή δεν μπορούσε να καθίσει ξαναγύρισε πίσω. Μετά από εφτά ημέρες το ξαναέστειλε κι αυτό γύρισε κατά το βράδυ κρατώντας ένα φύλλο από ελιά  (Γένεση 8,6-12).

 

Τότε ο Νώε κατάλαβε πώς τα νερά είχαν αποτραβηχτεί ολωσδιόλου και τα δέντρα είχαν ξεσκεπαστεί. Μετά την παραμονή ενός έτους στην κιβωτό ο Νώε άνοιξε την κιβωτό και βγήκε με την οικογένεια του και όλα τα πλάσματα πού είχε μαζί του. Αμέσως έκαμε θυσία στο Θεό, ευχαριστώντας τον για τη σωτηρία του (Γέν. 8,4-19).

Ο Θεός ευχαριστήθηκε από τη θυσία του και υποσχέθηκε πως εξ' αιτίας του δε θα ξανάφερνε κατακλυσμό στη γη (Γέν. 8,20-22). Ως σημείο της υπόσχεσης αυτής έστειλε το ουράνιο τόξο (Γέν. 9,13). Ο Θεός ευλόγησε το Νώε και τους γιους του λέγοντάς: "αυξάνεστε και πληθύνεσθε και γεμίσατε τη γη" (Γέν. 9,1).

 

Ο κατακλυσμός έγινε περίπου το 4.950 με 4.000 π.Χ. Ο Νώε έζησε 350 χρόνια μετά τον κατακλυσμό και πέθανε σε ηλικία 950 ετών (Γέν. 9,28-29). Από τους τρεις γιους του Νώε, τον Σημ, τον Χαμ και τον Ιάφεθ κατάγονται σύμφωνα με τη Βίβλο όλοι οι σημερινοί λαοί της Γης. Από τον Σημ κατάγονται οι Σημίτες (Άραβες, Εβραίοι, κλπ.), από τον Ιάφεθ οι Ινδοευρωπαίοι (Άριοι) και από τον Χαμ οι μαύροι κάτοικοι της Αφρικής.

 

 

 

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΩΕ

 

Ο Θεός ανέχεται το κακό που οι άνθρωποι προκαλούν στη ζωή τους και περιμένει να αντιδράσουν. Όταν όμως αυτοί βυθίζονται στην αμαρτία και στη διαφθορά, τότε ο Θεός, όπως κάθε πατέρας, επεμβαίνει, με όποιο τρόπο κρίνει κατάλληλο, για να συνετίσει τα παιδιά του, ώστε να ξαναβρούν το δρόμο τους. Η Παλαιά Διαθήκη αφηγείται αρκετές φορές παρόμοια γεγονότα. Ο κατακλυσμός του Νώε ήταν μια τέτοια ενέργεια του Θεού, όταν το κακό, η διαφθορά, η αδικία, η ειδωλολατρία είχε απλωθεί παντού και οι άνθρωποι δεν αντιδρούσαν στις θεϊκές προειδοποιήσεις.

 

Από τη μεγάλη φυσική καταστροφή του κατακλυσμού, σώθηκε ο δίκαιος Νώε με την οικογένεια του, ύστερα από παρέμβαση του Θεού. Η διάσωση του Νώε σημαίνει ότι αρχίζει μια νέα περίοδος για το ανθρώπινο γένος. Το ουράνιο τόξο, ορατό συμβολικό σημάδι, ήταν η πιστοποίηση της υπόσχεσης του Θεού για την ασφάλεια και προστασία του Νώε, που έγινε ο δεύτερος γενάρχης του ανθρωπίνου γένους. Δηλαδή, έγινε μια νέα συμφωνία, μια νέα διαθήκη, και δόθηκε μια νέα ευκαιρία στους ανθρώπους να φτάσουν το στόχο της σωτηρίας. Έτσι, εκδηλώθηκε ακόμη μια φορά η πατρική φροντίδα του Θεού για τους ανθρώπους.

 

Η ανάμνηση του κατακλυσμού διατηρήθηκε στη μνήμη των λαών μέσα από τους μύθους και τις παραδόσεις τους. Στην ελληνική μυθολογία διασώθηκε με το μύθο του Δευκαλίωνα της Πύρρας.

 

 

 

Ο Νώε

Η κιβωτός