ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

 

ΕΪΛΑΤ

 

Η ΕΪΛΑΤ (ΑΪΛΑΘ)

 

Η Εϊλάτ

Η Εϊλάτ (Αϊλάθ) είναι η μοναδική πόλη του Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα στο νότο τις ερήμου Νεγκέβ. Η πόλη είναι δίπλα στο αιγυπτιακό χωριό Τάμπα προς τα νότια και στο ιορδανικό λιμάνι της Άκαμπα προς τα ανατολικά. Μέχρι το 2010 Η Εϊλάτ είχε 47.600 κατοίκους.

 

 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΪΛΑΤ

 

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές αποκάλυψαν προϊστορικούς τάφους, που χρονολογούνται από την 7η χιλιετία π.Χ. Αρχαία αιγυπτιακά αρχεία τεκμηριώνουν, ότι η πόλη είχε αναπτύξει εμπορικές δραστηριότητες σε όλη την Ερυθρά Θάλασσα και την Αίγυπτο, αρχίζοντας από την τέταρτη δυναστεία της Αιγύπτου. Η Εϊλάτ αναφέρεται ως σημαντικός εμπορικός εταίρος με την αιγυπτιακή πόλη Ελίμ, ήδη από τη δωδέκατη δυναστεία της Αιγύπτου. Στην αρχαιότητα βρισκόταν στα όρια των βασιλειών Εδώμ και Μαδιάμ. Η Εϊλάτ αναφέρεται και στην Παλαιά Διαθήκη.

Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο η Εϊλάτ αποτελούσε σημαντικό λιμάνι. Είχε κατασκευαστεί δρόμος που συνέδεε την περιοχή με την πόλη της Πέτρας των Ναβαταίων. Κατά την περίοδο του Ισλάμ, ο Μωάμεθ είχε κάνει συνθήκη με τους Εβραίους και τους Χριστιανούς κατοίκους του Εϊλάτ. Στη συνθήκη, ο Μωάμεθ προσέφερε προστασία στους Εβραίους και τους Χριστιανούς, διατηρώντας την κυριαρχία τους πάνω στην πόλη, σε αντάλλαγμα ένα ετήσιο φόρο. Ένα ισλαμικό χωριό 250-400 κατοίκων άκμασε στο βόρειο άκρο της σύγχρονης Εϊλάτ κατά τη διάρκεια του 7ου και 8ου αιώνα, ενώ η σημερινή πόλη ιδρύθηκε το 1952. Σήμερα η πόλη ανήκει στο εβραϊκό κράτος από το 1947.

 

 

Η ΕΪΛΑΤ (ΑΪΛΑΘ) ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

(Γ' Βασιλέων 9,26)

 

Η περιοχή γύρω από την Εϊλάτ (Αϊλάθ) αναφέρεται για πρώτη φορά στην Αγία Γραφή στο βιβλίο της Εξόδου. Αρκετοί από τους σταθμούς των Ισραηλιτών, μετά την έξοδό τους από την Αίγυπτο, βρίσκονταν γύρω από την Εϊλάτ. Ένας από τους σταθμούς ήταν η Γεσιών Γαβέρ που βρίσκονταν κοντά στην Εϊλάτ (Αριθμοί 33,32-35).

Ο Χιράμ, βασιλιάς της Τύρου, είχε δώσει στο Σολομώντα καράβια και ναυτικούς, οι οποίοι γνώριζαν πολύ καλά τη ναυτική τέχνη. Ο Σολομώντας κατασκεύασε ναύσταθμο στην Αϊλάθ, κοντά στη Γεσιών Γαβέρ, στη βόρεια ακτή της Ερυθράς Θαλάσσης. Οι άνδρες του Χιράμ ήταν ικανότατοι ναυτικοί κι αυτοί ενώθηκαν με τους άνδρες του Σολομώντα. Το ναυτικό του Σολομώντα έπλευσε από την Αϊλάθ προς τη Σωφηρά και παρέλαβε τα 120 ή 450 τάλαντα χρυσού που έστειλε ο Χιράμ στο Σολομώντα (Γ' Βασιλέων 9,14-28. Β' Παραλειπομένων 8,17-18).