ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

 

ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

ΕΝΟΤΗΤΑ 1

ΑΡΣΕΝΑΪΝ

(Αριθμοί 34,9)

 

Η Αρσεναΐν ήταν αρχαία πόλη και τοποθεσία που βρισκόταν στα βορειοανατολικά σύνορα της Χαναάν (Αριθμοί 34,9). Η Αρσεναΐν ήταν ένα από ένα από τα σημεία οριοθέτησης των βόρειων συνόρων της Χαναάν, που ο Θεός όρισε στο Μωυσή. Τα βόρεια σύνορα ξεκινούσαν από τη Μεσόγειο θάλασσα έως το Όρος (Ερμών;). Από κει η οριογραμμή πήγαινε στην Εμάθ, περνούσε από την Σαραδάκ και την Δεφρωνά και κατέληγε στην Αρσεναΐν. Από την Αρσεναΐν ξεκινούσαν και τα ανατολικά σύνορα, τα οποία έφταναν μέχρι τη Νεκρά θάλασσα (Αριθμοί 34,7-15).

 

 

ΒΑΙΗΡ (ΒΕΕΡ)

(Κριταί 9,21)

 

Η Βαιήρ (Βέερ) ήταν αρχαία πόλη του Ισραήλ (Κριταί 9,21). Ο Ιωάθαμ, ο νεότερος γιος του Γεδεών, μετά το φόνο των αδερφών του από τον ετεροθαλή αδερφό τους τον Αβιμέλεχ,  κατέφυγε πεζός στη Βαιήρ, όπου εγκαταστάθηκε μακριά από τον Αβιμέλεχ (Κριταί 9,21).

 

 

ΓΩΪΜ

(Ιησούς του Ναυή 12,23)

 

Η Γωΐμ ήταν αρχαία πόλη του βόρειου Ισραήλ (Ιησούς του Ναυή 12,23). Ο βασιλιάς της Γωΐμ ήταν ένας από τους 29 Χαναναίους βασιλιάδες που νίκησε ο Ιησούς του Ναυή κατά την κατάληψη της Χαναάν (Ιησούς του Ναυή 12,23).

 

 

ΗΛΑΘ

(Ιησούς του Ναυή 12,16)

 

Η Ηλάθ ήταν αρχαία πόλη του Ισραήλ (Ιησούς του Ναυή 12,16). Ο βασιλιάς της Ηλάθ ήταν ένας από τους 29 Χαναναίους βασιλιάδες που νίκησε ο Ιησούς του Ναυή κατά την κατάληψη της Χαναάν (Ιησούς του Ναυή 12,16).

 

 

ΡΟΟΒ (ΡΕΧΩΒ)

(Αριθμοί 13,22)

 

Η Ροόβ (Ρεχώβ) ήταν αρχαία πόλη του βόρειου Ισραήλ (Ιησούς του Ναυή 12,22). Οι κατάσκοποι που έστειλε ο Μωυσής από την έρημο Φαράν, για να κατασκοπεύσουν τη Χαναάν, έλεγξαν όλη τη χώρα από την έρημο Σιν έως τη Ροόβ (Ρεχώβ) που βρίσκεται βόρεια και πάει ο δρόμος προς την Αϊμάθ (Αριθμοί 13,22).