ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ

 

ΟΙ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΑΜΜΩΝΙΤΩΝ

ΝΑΑΣ (ΝΑΧΑΣ)

 

Ο ΝΑΑΣ (ΝΑΧΑΣ)

 

Ο Ναάς (Ναχάς) ήταν βασιλιάς των Αμμωνιτών την εποχή του Σαούλ (Α' Βασιλειών 11,1. Β' Βασιλειών 10,2. Α' Παραλειπομένων 19,1). Μετά τον θάνατό του τον διαδέχτηκε ο γιος του ο Αννών (Ανάν) (Β' Βασιλειών 10,1-2. Γ' Βασιλέων 12,24α. Α' Παραλειπομένων 19,1). Γιος του Ναάς ήταν και ο Ουεσβί (Σωβεί), ο οποίος αργότερα όταν ο Δαβίδ κατέφυγε στη Μαχαναΐμ βοήθησε το Δαβίδ (Β' Βασιλειών 17,27).

 

 

Στην αρχή της βασιλείας του Σαούλ, ο Ναάς, βασιλιάς των Αμμωνιτών, προχώρησε με στρατό προς το βορρά και στρατοπέδευσε στην Ιαβίς στη Γαλαάδ. Οι κάτοικοι της Ιαβίς του πρότειναν συνθήκη και ο Ναάς προκειμένου να συνθηκολογήσει μαζί τους, απαίτησε να βγάλει το δεξί μάτι ολονών των κατοίκων για να εξευτελίσει τους Ισραηλίτες. Οι πρεσβύτεροι της Ιαβίς ζήτησαν εφτά μέρες προθεσμία. Στο μεταξύ έστειλαν αγγελιαφόρους στη Γαβαά, την πόλη του Σαούλ, και του ανακοίνωσαν τα γεγονότα (Α' Βασιλειών 11,1-4).

Ο Σαούλ όταν άκουσε τα γεγονότα οργίστηκε πάρα πολύ εναντίον των Αμμωνιτών. Πήρε δυο βόδια, τα κομμάτιασε κι έστειλε τα κομμάτια τους με αγγελιοφόρους σ' όλη τη χώρα με το μήνυμα, ότι όποιος δεν τον ακολουθήσει εναντίον των Αμμωνιτών, τα βόδια του θα πάθουν τα ίδια. Τότε έτρεξαν όλοι να τον ακολουθήσουν.

Ο Σαούλ συγκέντρωσε τους Ισραηλίτες στην Αβιεζέκ, κοντά στη Βαμά. Όταν τους μέτρησε, ήταν 600.000 άντρες. Μόνο από τη φυλή του Ιούδα πήγαν 70.000 άνδρες.

Ο Σαούλ είπε στους αγγελιαφόρους ότι την επόμενη μέρα θα εκστρατεύσουν εναντίον των Αμμωνιτών. Οι αγγελιαφόροι μετέφεραν τα ευχάριστα νέα στους κατοίκους της Ιαβίς, οι οποίοι για να κερδίσουν χρόνο είπαν στον Ναάς, ότι την επόμενη μέρα θα παραδοθούν (Α' Βασιλειών 11,5-10).

Όταν ξημέρωσε ο Σαούλ χώρισε το στρατό σε τρία τμήματα και επιτέθηκε με δύναμη στο κέντρο της παράταξης των Αμμωνιτών. Οι Ισραηλίτες χτυπούσαν τους Αμμωνίτες και ως το μεσημέρι είχαν σκοτώσει τους περισσότερους. Όσοι γλίτωσαν σκορπίστηκαν (Α' Βασιλειών 11,11).

 

Μετά από αρκετό καιρό πέθανε ο Ναάς (Ναχάς) και τον διαδέχτηκε ο γιος του ο Αννών (Ανάν). Επειδή Ο Ναάς παλιότερα είχε φερθεί με καλοσύνη στο Δαβίδ, ο Δαβίδ έστειλε απεσταλμένους να συλλυπηθούν τον Αννών για το θάνατο του πατέρα του. Όμως ο Αννών (Ανάν) πρόσβαλε τους απεσταλμένους του Δαβίδ κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τον πόλεμο μεταξύ Αμμωνιτών και Ισραηλιτών, κατά τον οποίο οι Ισραηλίτες νίκησαν τους Αμμωνίτες και κατέστρεψαν τη χώρα τους (Β' Βασιλειών 10,1-5. Α' Παραλειπομένων 19,1-5).

 

 

ΑΝΝΩΝ (ΑΝΑΝ)  

 

Ο ΑΝΝΩΝ (ΑΝΑΝ)

 

Ο Αννών (Ανάν) ήταν βασιλιάς των Αμμωνιτών την εποχή του Δαβίδ. Ήταν γιος του Ναάς (Ναχάς), τον οποίο και διαδέχτηκε μετά τον θάνατό του (Β' Βασιλειών 10,1-2. Γ' Βασιλέων 12,24α. Α' Παραλειπομένων 19,1-2). Αδερφός του Αννών ήταν ο Ουεσβί (Σωβεί), ο οποίος αργότερα όταν ο Δαβίδ κατέφυγε στη Μαχαναΐμ βοήθησε το Δαβίδ (Β' Βασιλειών 17,27). Κόρη του Αννών (Ανάν) ήταν η Νααμά (Ναανάν), η οποία ήταν μια από τις γυναίκες του Σολομώντα και με τον οποίο απέκτησε τον Ροβοάμ (Γ' Βασιλέων 12,24α. 14,21),

 

 

Όταν πέθανε ο βασιλιάς των Αμμωνιτών, ο Ναάς (Ναχάς), τον διαδέχτηκε ο γιος του ο Αννών (Ανάν). Επειδή Ο Ναάς παλιότερα είχε φερθεί με καλοσύνη στο Δαβίδ, ο Δαβίδ έστειλε απεσταλμένους να συλλυπηθούν τον Αννών για το θάνατο του πατέρα του.

Όταν όμως οι απεσταλμένοι του Δαβίδ πήγαν στη χώρα των Αμμωνιτών, οι άρχοντες του Αννών είπαν στον κύριό τους, ότι πρόκειται για τέχνασμα του Δαβίδ για να κατασκοπεύσει τη χώρα και αργότερα να την καταλάβει. Έτσι ο Αννών παρασύρθηκε από τις εισηγήσεις των αρχόντων του και συνέλαβε τους απεσταλμένους του Δαβίδ. Ξύρισε τα γένια τους και έκοψε απ' τη μέση και κάτω τα ρούχα τους ως τους μηρούς, και τους έδιωξε πίσω (Β' Βασιλειών 10,1-5. Α' Παραλειπομένων 19,1-5).

 

Οι Αμμωνίτες επειδή με την πράξη τους πρόσβαλαν το Δαβίδ και φοβήθηκαν πόλεμο, έδωσαν 1000 ασημένια τάλαντα και πήραν μισθοφόρους από τη Συρία, 20.000 πεζούς από τα βασίλεια Βαιθραάμ και της Σουβά (Σωβά), 1000 άντρες από το βασιλιά της Μααχά (Μοοχά) και 12.000 άντρες από το βασίλειο της Ιστώβ. Συνολικά ήταν 32.000 πεζοί, ιππείς και πολεμικά άρματα.

Μόλις το 'μαθε ο Δαβίδ, έστειλε εναντίον τους τον αρχιστράτηγο Ιωάβ με όλο το στράτευμα. Οι Αμμωνίτες βγήκαν και παρατάχθηκαν σε θέση μάχης έξω από την πύλη της πρωτεύουσάς τους, ενώ οι μισθοφόροι παρατάχθηκαν πιο πέρα στους αγρούς, απέναντι από τη Μαιδαβά.

Όταν ο Ιωάβ τους είδε, παρέταξε τους καλύτερους άντρες του απέναντι από τους Σύρους. Το υπόλοιπο του στρατού το έθεσε στις διαταγές του Αβεσσά, του αδερφού του, ο οποίος το παρέταξε απέναντι στους Αμμωνίτες. Ο Ιωάβ κι ο στρατός του νίκησαν τους Σύρους και τους έτρεψαν σε φυγή. Μόλις είδαν οι Αμμωνίτες ότι οι Σύροι τράπηκαν σε φυγή, έφυγαν κι αυτοί πανικόβλητοι από τον Αβεσσά και μπήκαν στην πόλη τους. Έτσι ο Ιωάβ σταμάτησε να πολεμάει τους Αμμωνίτες και γύρισε στην Ιερουσαλήμ (Β' Βασιλειών 10,6-14. Α' Παραλειπομένων 19,6-15).

 

Ο Αννών (Ανάν) θα πρέπει να έχασε τη βασιλεία του μετά από αυτή την καταστροφή, γιατί όταν έγινε η επόμενη μάχη με τους Ισραηλίτες τον επόμενο χρόνο, δεν αναφέρεται ως βασιλιάς των Αμμωνιτών ο Αννών, αλλά ο Μολχόμ. Ο Αννών ίσως και να σκοτώθηκε στη μάχη με τους Ισραηλίτες ή έχασε το θρόνο από τον Μολχόμ, μιας και δεν αναφέρεται καμία συγγένεια μεταξύ τους (Β' Βασιλειών 12,26-31. Α' Παραλειπομένων 20,1-3).

 

 

ΜΟΛΧΟΜ

 

Ο ΜΟΛΧΟΜ

 

Ο Μολχόμ ήταν βασιλιάς των Αμμωνιτών την εποχή του Δαβίδ. Διαδέχτηκε τον Αννών (Ανάν) στο θρόνο, αλλά δεν αναφέρεται καμία συγγένεια μεταξύ τους (Β' Βασιλειών 12,30. Α' Παραλειπομένων 20,2).

 

 

Μετά την ήττα του Αννών (Ανάν) από τους Ισραηλίτες, τον επόμενο χρόνο, ο Δαβίδ έστειλε τον Ιωάβ, επικεφαλής του ισραηλιτικού στρατού, να πολεμήσει τους Αμμωνίτες. Οι Ισραηλίτες λεηλάτησαν τη χώρα των Αμμωνιτών και πολιόρκησαν την πρωτεύουσα Ραββάθ (Ραββά), ενώ ο Δαβίδ είχε παραμείνει στην Ιερουσαλήμ (Β' Βασιλειών 11,1. Α' Παραλειπομένων 20,1).

Ο Ιωάβ είχε σχεδόν καταλάβει την πόλη και τότε έστειλε αγγελιοφόρους να πουν στο Δαβίδ, να έρθει με τον υπόλοιπο στρατό και να καταλάβει την πόλη. Έτσι ο Δαβίδ κυρίεψε τη Ραββάθ, την πρωτεύουσα των Αμμωνιτών, που ήταν χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ιαβώκ. Κατόπιν πήρε το στέμμα από το κεφάλι του βασιλιά Μολχόμ και το φόρεσε στο κεφάλι του. Το βάρος του ήταν ένα χρυσό τάλαντο και είχε πάνω του ένα πολύτιμο λίθο. Ακόμη ο Δαβίδ πήρε πάρα πολλά λάφυρα.  Έβγαλε από την πόλη τους κατοίκους της και τους σκότωσε. Το ίδιο έκανε και με όλες τις άλλες πόλεις των Αμμωνιτών (Β' Βασιλειών 12,26-31. Α' Παραλειπομένων 20,1-3).

 

 

ΟΥΕΣΒΙ

 

Ο ΟΥΕΣΒΙ (ΣΩΒΕΙ), ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΝΑΑΣ

 

Ο Ουεσβί (Σωβεί) ήταν γιος του βασιλιά των Αμμωνιτών Ναάς (Ναχάς) και αδερφός του διαδόχου του Αννών (Ανάν) (Β' Βασιλειών 17,27). Στην Παλαιά Διαθήκη δεν αναφέρεται αν ο Ουεσβί ήταν βασιλιάς των Αμμωνιτών μετά τον Μολχόμ. Πάντως ακολούθησε τη γραμμή του πατέρα του και βοήθησε τον Δαβίδ, όταν αυτός εγκατέλειψε την Ιερουσαλήμ, μετά την εξέγερση του Αβεσσαλώμ.

 

 

Όταν ο Δαβίδ έφτασε στη Μαναΐμ (Μαχαναΐμ), μετά την εξέγερση του Αβεσσαλώμ, ο Ουεσβί από τη Ραββάθ, γιος του Ναάς, πρώην βασιλιά των Αμμωνιτών, ο Μαχίρ, γιος του Αμιήλ, από την Λωδαβάρ και ο Βερζελλί, από την Ρωγελλίμ της Γαλαάδ, έφεραν στο Δαβίδ κρεβάτια, τάπητες, λέβητες, οικιακά σκεύη, σιτάρι, κριθάρι, αλεύρι, κουκιά, φακές, μέλι, βούτυρο, πρόβατα και αγελαδινό τυρί για να φάνε ο Δαβίδ και ο στρατός που τον ακολουθούσε, επειδή ήταν όλοι τους πεινασμένοι, διψασμένοι κι εξαντλημένοι από την πορεία τους στην έρημο (Β' Βασιλειών 17,24-29).