ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ

 

ΚΑΪΝ

 

Ο ΑΔΕΛΦΟΚΤΟΝΟΣ ΚΑΪN

 

Κάϊν και Άβελ

Ο μεγαλύτερος γιος του Αδάμ και της Εύας, η οποία όταν τον γέννησε είπε ότι "απέκτησα γιο με τη βοήθεια του Κυρίου" (Γένεση 4,1). Ήταν αδερφός του Άβελ (Γένεση 4,2). Η ιστορία του Κάϊν και του Άβελ περιγράφονται στην Παλαιά Διαθήκη στο βιβλίο της Γενέσεως.

 

Ο Κάϊν ήταν γεωργός και κάποια μέρα πρόσφερε θυσίες στον Κύριο από τους καρπούς της γης (Γένεση 4,3). Δεν το έκανε όμως με καλή διάθεση (Εβραίους 11,4) γι' αυτό και ο Θεός δεν ευχαριστήθηκε από τη δική του προσφορά αλλά με την προσφορά του αδερφού του Άβελ. Για το λόγο αυτό ο Κάϊν ζήλεψε τον Άβελ. Του ζήτησε να πάνε στα χωράφια και εκεί τον σκότωσε (Γένεση 4,8), γράφοντας το όνομα του στην ιστορία της ανθρωπότητας ως τον πρώτο αδελφοκτόνο.

Όταν ο Θεός, ρώτησε τον Κάϊν που ήταν ο αδερφός του εκείνος του απάντησε "μήπως εγώ είμαι φύλακας του αδερφού μου" (Γένεση 4,9). Ο Θεός που γνώριζε τι είχε συμβεί τον καταράστηκε λέγοντας ότι θα είναι φυγάς και περιπλανώμενος για πάντα πάνω στη γη, ενώ η γη που θα καλλιεργεί δε θα δίνει τον καρπό της (Γένεση 4,12). Εάν όμως κάποιος τον σκότωνε η εκδίκηση του Θεού θα ήταν επταπλάσια ((Γένεση 4,15). Αν και ο Κάϊν εξέφρασε αργότερα μεταμέλεια λόγω του μεγέθους της τιμωρίας του, αλλά δεν φαίνεται ότι υπήρξε ειλικρινής μετάνοια.

 

Ο Κάϊν έφυγε και εγκαταστάθηκε στην περιοχή Ναΐδ (Νωδ), ανατολικά της Εδέμ, όπου και έκτισε την πόλη Ενώχ, το όνομα της οποίας έδωσε από το γιο του (Γένεση 4,16,17). Η γενεαλογική γραμμή του Κάϊν του οποίου το έγκλημα ως ανταρσία προς τον Θεό βύθισε την ανθρωπότητα στην αμαρτία έσβησε με τον Κατακλυσμό των ημερών του Νώε.