ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ

 

ΑΣΑΗΛ

 

Ο ΑΣΑΗΛ

 

Ο Ασαήλ ήταν ο τρίτος γιος της Σαρουΐας, αδερφής του Δαβίδ. Τα μεγαλύτερα αδέρφια του ήταν ο Ιωάβ και ο Αβεσσά (Α' Βασιλειών 26,6. Β' Βασιλειών 2,18. 3,30. 23,24. Α' Παραλειπομένων 2,16. 11,20. 11,26. 27,7). Γιος του Ασαήλ ήταν ο Ζαβαδίας (Ζεβαδίας) (Α' Παραλειπομένων 27,7).

Ο Ασαήλ ανήκε στο σώμα των επιλέκτων και ανδρείων του στρατού του Δαβίδ (Β' Βασιλειών 23,24. Α' Παραλειπομένων 11,26) και ήταν ελαφρός και γρήγορος στα πόδια, όπως ένα ζαρκάδι (Β' Βασιλειών 2,18). Ο Ασαήλ ήταν ο αρχηγός του τέταρτου στρατιωτικού σώματος και είχε τη διοίκηση για τον τέταρτο μήνα του έτους. Μετά το θάνατο του τη διοίκηση του τέταρτου σώματος στρατού ανέλαβε ο γιος του ο Ζαβαδίας (Ζεβαδίας). Το σώμα στρατού που ήταν υπό τις διαταγές του αποτελούνταν από 24.000 άνδρες (Α' Παραλειπομένων 27,7). Ο Ασαήλ σκοτώθηκε από τον Αβεννήρ, αρχιστράτηγο του Σαούλ και του Ιεβοσθέ (Β' Βασιλειών 2,8-31. 3,30).

 

 

Όταν ο Αβεννήρ, μετά την ανακήρυξη του Ιεβοσθέ σε βασιλιά του Ισραήλ, κατευθύνθηκε προς τη Γαβαών, ο Ιωάβ, αρχιστράτηγος του Δαβίδ και γιος της Σαρουΐας, παρατάχτηκε απέναντί του για μάχη. Οι δύο στρατοί συναντήθηκαν κοντά σε μια πηγή στη Γαβαών και στρατοπέδευσαν οι μεν από τη μια πλευρά της πηγής και οι δε απ' την άλλη.

Εκείνη την ημέρα ξέσπασε σκληρή μάχη και νικήθηκε ο Αβεννήρ από τους άντρες του Δαβίδ. Εκεί ήταν και οι τρεις γιοι της Σαρουΐας, ο Ιωάβ, ο Αβεσσά και ο Ασαήλ. Ο στρατός του Αβεννήρ τράπηκε σε φυγή. Ο Ασαήλ, που ήταν γοργοπόδαρος σαν άγριο ελάφι, καταδίωξε τον Αβεννήρ. Όταν τον πλησίασε, ο Αβεννήρ του είπε. Εσύ είσαι ο Ασαήλ; Εκείνος απάντησε θετικά. Τότε ο Αβεννήρ του είπε να πάρει μια πανοπλία από κάποιο νεκρό στρατιώτη ως τρόπαιο νίκης και να γυρίσει πίσω. Ο Ασαήλ επέμενε. Ο Αβεννήρ τον προειδοποίησε για δεύτερη φορά. Ο Ασαήλ αρνήθηκε ξανά. Τότε ο Αβεννήρ τον χτύπησε με την αιχμή του δόρατος στα νεφρά και βγήκε από την πλάτη του Ασαήλ. Έτσι ο Ασαήλ χτυπημένος θανάσιμα έπεσε νεκρός στο μέρος εκείνο.

Σε λίγο κατέφτασαν και τ' αδέρφια του με τον στρατό του Δαβίδ. Ο Ιωάβ και ο Αβεσσά καταδίωξαν τον Αβεννήρ ως αργά το απόγευμα. Έφτασαν ως το βουνό Αμμάν, απέναντι από τη Γαΐ, στην έρημο της Γαβαών κι εκεί ο Αβεννήρ κατέφυγε σε δικό του στρατόπεδο και γλίτωσε. Όταν σταμάτησε η καταδίωξη του Αβεννήρ, σήκωσαν το πτώμα του Ασαήλ και το έθαψαν στον τάφο του πατέρα του, στη Βηθλεέμ (Β' Βασιλειών 2,8-31. 3,30). Το θάνατό του θα εκδικηθεί αργότερα ο αδερφός του ο Ιωάβ.