ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

 

 ΚΑΪΝ, ΑΒΕΛ ΚΑΙ ΣΗΘ- ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΔΑΜ

 

ΚΑΪΝ ΚΑΙ ΑΒΕΛ- Η ΑΔΕΛΦΟΚΤΟΝΙΑ

 

Κάϊν και Άβελ

Η εκτροπή των πρωτοπλάστων από το δρόμο του Θεού, είχε πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα και τραυμάτισε βαθιά τη ζωή των ανθρώπων κάθε εποχής.

Ο Αδάμ και η Εύα μετά την έξωσή τους από τον Κήπο της Εδέμ απέκτησαν δύο γιους τον Κάϊν που ήταν γεωργός και τον Άβελ που ήταν κτηνοτρόφος.

 

Κάποια μέρα ο Κάϊν και ο Άβελ θέλησαν να προσφέρουν στο Θεό θυσία. Ο Κάϊν πρόσφερε ως θυσία από τους καρπούς του και όχι τους καλύτερους, ενώ ο Άβελ πρόσφερε τα καλύτερα από τα πρωτότοκα των προβάτων του και μάλιστα τα πιο ευτραφή και παχιά.

Η θυσία του Κάϊν δεν ήταν ευπρόσδεκτη από τον Κύριο, γιατί δεν ήταν ειλικρινής έκφραση αγάπης. Αντίθετα, δέχτηκε τη θυσία του Άβελ, ως καρπό της αγάπης του. Αυτό έκανε τον Κάϊν να νιώσει φθόνο για τον Άβελ.


Η ανεξέλεγκτη οργή του Κάϊν, τον οδήγησε τελικά να πραγματοποιήσει τις φθονερές του προθέσεις, ενεργώντας με δόλο και απορρίπτοντας τη θεϊκή προειδοποίηση και διαπαιδαγώγηση. Έτσι ο Κάϊν οδήγησε τον Άβελ στους αγρούς και όταν έφτασαν εκεί ο Κάϊν επιτέθηκε ξαφνικά στον αδελφό του και τον σκότωσε (Γένεσις 4,4-8).

 

 

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΔΕΛΦΟΚΤΟΝΙΑ  

 

Η αδελφοκτονία του Κάιν φανερώνει ότι και ο πιο ισχυρός δεσμός, ο αδελφικός, δεν μπόρεσε ν' αντισταθεί στην πρόκληση του κακού. Έτσι, κατανοούμε γιατί μέχρι σήμερα και παρά το γεγονός της κοινής καταγωγής μας, αδυνατούμε να δούμε τους συνανθρώπους μας ως αδελφούς. Αντίθετα, νιώθουμε ότι μας απειλούν. Έτσι αρχίζει η αποξένωση και ο ανταγωνισμός, που τρέφει και τρέφεται από τον εγωισμό μας.

Σε κοινωνικό επίπεδο, κάπως έτσι αρχίζουν οι διαμάχες μεταξύ των ατόμων και των λαών που οδηγούν στην αδικία, στις συγκρούσεις, στον πόλεμο, στην καταστροφή.

 

 

Ο ΣΗΘ: Ο ΤΡΙΤΟΣ ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΔΑΜ

  

Ο Σηθ ήταν τρίτος γιος του Αδάμ. Ο Σηθ απέκτησε γιους και κόρες. Πέθανε σε ηλικία 912 ετών. Ο Σηθ αναφέρεται στη γενεαλογική γραμμή από τον Αδάμ ως το Νώε και είναι ο δεύτερος μετά τον Αδάμ, με τον οποίο συνεχίζεται το γενεαλογικό δέντρο μέχρι τον Ιησού Χριστό.