|
ΒΥΒΛΟΣ (ΓΕΒΑΛ) |
Η ΒΥΒΛΟΣ (ΓΕΒΑΛ)
Η Βύβλος ή Τζουμπάϊλ είναι πόλη του Λιβάνου, στις ακτές της Μεσογείου. Είναι πιο αρχαία φοινικική πόλη και πιστεύεται ότι πρωτοκατοικήθηκε μεταξύ 8800 και 7000 π.Χ.. Κατά τους φοινικικούς χρόνους ήταν μεγάλο ναυτιλιακό, θρησκευτικό και εμπορικό κέντρο, κυρίως λόγω της επεξεργασίας και εξαγωγής παπύρου. Χάρτης C2.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η Βύβλος ήταν Χαναανιτική πόλη κατά την εποχή του χαλκού με την ονομασία Gubal ή Gubla. Κατά την εποχή του σιδήρου η πόλη ονομάζεται Gebal στη φοινικική γλώσσα, ενώ εμφανίζεται στην εβραϊκή βίβλο με το όνομα Geval (Γεβάλ). Πολύ αργότερα, κατά τις σταυροφορίες, η πόλη αναφέρεται Gibalet. Η σύγχρονη πόλη είναι γνωστή με το αραβικό όνομα Τζουμπάϊλ, που συνδέεται άμεσα με το χαναανιτικό. Η ονομασία στη φοινικική γλώσσα σημαίνει «όριο», «περιοχή» ή «κορυφή βουνού». Το όνομα Βύβλος, το πήρε από τους Έλληνες που εισήγαγαν παπύρους από τη συγκεκριμένη πόλη, ενώ επίσης η λέξη βιβλίον, και «Βίβλος» έλκουν την καταγωγή τους από αυτό το όνομα. Σύμφωνα με τον Φοίνικα ιστορικό Σαγχουνιάθων, η πόλη χτίστηκε από τον Κρόνο και ήταν η πρώτη πόλη στη Φοινίκη. Κατά τους φοινικικούς χρόνους αποτέλεσε μεγάλο ναυτιλιακό και εμπορικό κέντρο, κυρίως λόγω της εξαγωγής παπύρου. Σήμερα θεωρείται η παλαιότερη συνεχώς κατοικούμενη πόλη του κόσμου.
ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Σύμφωνα με τον μύθο, η αρχαία αιγυπτιακή θεότητα Ίσιδα πήγε στη Βύβλο για να βρει τα μέλη του νεκρού συζύγου της Όσιρι. Τα νερά ξέβρασαν το κιβώτιο με τα μέλη του Όσιρι στις ακτές της Φοινίκης, όπου και χώθηκε στη ρίζα ενός δένδρου. Το δένδρο αναπτύχθηκε ταχύτατα και έκρυψε το κιβώτιο στον κορμό του. Όταν όμως το έκοψαν για την υποστύλωση της στέγης του βασιλικού ανακτόρου, το δένδρο άρχισε να διαχέει εξαιρετική ευωδία. Ακούγοντας η Ίσιδα το γεγονός ταξίδεψε στη Βύβλο. Εκεί μεταμορφωμένη σε βρεφοκόμο, η βασίλισσα της εμπιστεύθηκε την ανατροφή του νεογέννητου γιου της. Η Ίσιδα δέχτηκε και θα έκανε το παιδί αθάνατο, αν η μητέρα του δεν ταραζόταν, όταν είδε τη θεά κάποιο βράδυ να λούζει το παιδί στις καθαρτήριες φλόγες. Για να την καθησυχάσει, η Ίσιδα της αποκάλυψε ποια ήταν και τον λόγο που την έφερε στη Φοινίκη. Ο βασιλιάς της παρέδωσε τον πολύτιμο στύλο και η θεά απέσπασε το φέρετρο του συζύγου της, το κατάβρεξε με τα δάκρυά της και το μετέφερε στην Αίγυπτο. Εκεί το έκρυψε στα έλη της Βουτούς, μακριά από το μίσος του Σετ.
Η ΒΥΒΛΟΣ (ΓΕΒΑΛ) ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ (Ψαλμοί 82,8)
Στο βιβλίο των Ψαλμών οι κάτοικοι της Βύβλου αναφέρονται ως εχθροί των Ισραηλιτών (Ψαλμοί 82,8).
|