ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

 

ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

 

ΔΑΜΑΣΚΟΣ

 

Η Δαμασκός

Η Δαμασκός είναι η πρωτεύουσα της Συρίας. Έχει πληθυσμό περίπου 4.500.000 κατοίκους. Είναι χτισμένη στον ποταμό Μπαράντα,  του Χρυσορρόα όπως τον ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες, στους πρόποδες του βουνού Αντιλίβανος.

 

Η πόλη, παρόλο ότι είναι από τις πιο παλιές, ελάχιστα έχει χάσει από το παλιό της χρώμα και ελάχιστα έχει αλλοιωθεί η πολεοδομία και η αρχιτεκτονική της. Έχει πολλά αξιόλογα κτήρια, μεταξύ των οποίων και το περίφημο τέμενος των Ομεϋαδών, που χτίστηκε στις αρχές του 8ου μ.Χ. αιώνα. Η δυτική πλευρά της πόλης είναι χτισμένη σύμφωνα με τη μοντέρνα πολεοδομία.

 

 

 

 

ΒΑΡΑΜΕΕΘ (ΡΑΕΜΜΑΘ)  

(Γ' Βασιλειών 11,23)

 

Η Βαραμεέθ (Ραεμμάθ) ήταν αρχαία πόλη της Συρίας (Γ' Βασιλειών 11,14. 11,23). Από την πόλη αυτή καταγόταν ο Ραζών, γιος του Ελιαδαέ, ο οποίος ήταν δούλος του Αδρααζάρ. Μετά την ήττα του Αδρααζάρ από το Δαβίδ κατέλαβε  τη Δαμασκό και ανακηρύχτηκε βασιλιάς. Με ορμητήριο τη Δαμασκό ο Ραζών κατέστη μάστιγα για τους Ισραηλίτες στα τελευταία χρόνια της βασιλείας του Σολομώντα (Γ' Βασιλέων 11,14. 11,23-25).

 

 

ΜΑΣΒΑΚ

(Β' Βασιλειών 8,8)

 

Η Μασβάκ ήταν αρχαία πόλη της νότιας Συρίας, η οποία ανήκε στο βασίλειο της Σουβά (Σωβά) (Β' Βασιλειών 8,8). Όταν ο Δαβίδ νίκησε τον Αδρααζάρ, το βασιλιά της Σουβά (Σωβά) και γιο του Ραάβ, πήρε τα χρυσά αντικείμενα που φορούσαν οι στρατιώτες του Αδρααζάρ και τα έφερε στην Ιερουσαλήμ. Ακόμη ο Δαβίδ πήρε από τη Μασβάκ, την Μεταβηχάς και από τις άλλες πόλεις του Αδρααζάρ, μεγάλες ποσότητες χαλκού, με τις οποίες ο Σολομώντας κατασκεύασε αργότερα τη λεγόμενη χάλκινη θάλασσα, του στύλους και όλα τα χάλκινα σκεύη του Ναού του Σολομώντα (Β' Βασιλειών 8,7-8. Α' Παραλειπομένων 18,7-8).

 

 

ΜΕΤΑΒΗΧΑΣ

(Α' Παραλειπομένων 18,8)

 

Η Μεταβηχάς ήταν αρχαία πόλη της νότιας Συρίας, η οποία ανήκε στο βασίλειο της Σουβά (Σωβά) (Α' Παραλειπομένων 18,8). Όταν ο Δαβίδ νίκησε τον Αδρααζάρ, το βασιλιά της Σουβά (Σωβά) και γιο του Ραάβ, πήρε τα χρυσά αντικείμενα που φορούσαν οι στρατιώτες του Αδρααζάρ και τα έφερε στην Ιερουσαλήμ. Ακόμη ο Δαβίδ πήρε από τη Μασβάκ, την Μεταβηχάς και από τις άλλες πόλεις του Αδρααζάρ, μεγάλες ποσότητες χαλκού, με τις οποίες ο Σολομώντας κατασκεύασε αργότερα τη λεγόμενη χάλκινη θάλασσα, του στύλους και όλα τα χάλκινα σκεύη του Ναού του Σολομώντα (Β' Βασιλειών 8,7-8. Α' Παραλειπομένων 18,7-8).

 

 

ΧΟΒΑ

(Γένεση 14,13-16)

 

Η Χοβά ήταν αρχαία πόλη της Συρίας, αριστερά της Δαμασκού. Όταν ο Αβραάμ έμαθε ότι ο ανιψιός του ο Λωτ αιχμαλωτίστηκε, από τον Χοδολλογομόρ, βασιλιά του Ελάμ, εξόπλισε τους υπηρέτες του και μαζί με τον Μαμβρή και τους αδερφούς του, καταδίωξε τον Χοδολλογομόρ. Ο Αβραάμ επιτέθηκε στο στρατό του Χοδολλογομόρ τη νύχτα. Τους κατατρόπωσε και τους καταδίωξε ως την πόλη Χοβά, αριστερά της Δαμασκού. Ελευθέρωσε το Λώτ μαζί με την οικογένειά του και πήρε πίσω όλα τους τα λάφυρα (Γένεση 14,13-16).