ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ

 

ΟΙ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΔΙΑΜ

 

ΟΙ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ (ΑΡΧΟΝΤΕΣ) ΤΩΝ ΜΑΔΙΑΝΙΤΩΝ

 

ΕΥΪΝ (ΕΥΪ):  Ο Ευΐν (Ευΐ) ήταν ένας από τους πέντε βασιλιάδες της Μαδιάμ την εποχή του Μωυσή (Αριθμοί 31,8). Ήταν ένας από τους άρχοντες (αξιωματούχους) του Σηών, βασιλιά των Αμορραίων (Ιησούς του Ναυή 13,21).

 

ΡΟΚΟΝ: (ΡΟΚΟΜ)  Ο Ροκόν (Ροκόμ) ήταν ένας από τους πέντε βασιλιάδες της Μαδιάμ την εποχή του Μωυσή (Αριθμοί 31,8). Ήταν ένας από τους άρχοντες (αξιωματούχους) του Σηών, βασιλιά των Αμορραίων (Ιησούς του Ναυή 13,21).

 

ΣΟΥΡ: Ο Σουρ ήταν ένας από τους πέντε βασιλιάδες της Μαδιάμ την εποχή του Μωυσή(Αριθμοί 31,8). Ήταν ένας από τους άρχοντες (αξιωματούχους) του Σηών, βασιλιά των Αμορραίων (Ιησούς του Ναυή 13,21).

 

ΟΥΡ: Ο Ουρ ήταν ένας από τους πέντε βασιλιάδες της Μαδιάμ την εποχή του Μωυσή(Αριθμοί 31,8). Ήταν ένας από τους άρχοντες (αξιωματούχους) του Σηών, βασιλιά των Αμορραίων (Ιησούς του Ναυή 13,21).

 

ΡΟΒΟΚ (ΡΟΒΕ): Ο Ροβόκ (Ροβέ) ήταν ένας από τους πέντε βασιλιάδες της Μαδιάμ την εποχή του Μωυσή (Αριθμοί 31,8). Ήταν ένας από τους άρχοντες (αξιωματούχους) του Σηών, βασιλιά των Αμορραίων (Ιησούς του Ναυή 13,21).

 

 

Όταν οι Ισραηλίτες ήταν στην περιοχή Αραβώθ, κοντά στον Ιορδάνη ποταμό, σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου, επιτέθηκαν στους Μαδιανίτες, επειδή οι Μαδιανίτισσες πορνεύονταν με τους Ισραηλίτες κι έτσι συνέβαλαν στην απιστία των Ισραηλιτών κατά του Θεού. Ο Μωυσής έστειλε εναντίον τους χίλιους άντρες από κάθε φυλή. Οι Ισραηλίτες πολέμησαν εναντίον των Μαδιανιτών και σκότωσαν όλους τους Μαδιανίτες, άντρες και γυναίκες, εκτός από τις νεαρές κοπέλες. Σκότωσαν και τους πέντε βασιλιάδες της Μαδιάμ, τον Ευΐν (Ευΐ), τον Ροκόν (Ροκόμ), τον Σουρ, τον Ουρ και τον Ροβόκ (Ροβέ), όπως και τον προφήτη Βαλαάμ, που ήταν μεταξύ των Μαδιανιτών. Άρπαξαν τα ζώα τους, όλα τους τα υπάρχοντα και πυρπόλησαν τις πόλεις τους (Αριθμοί 31,1-24. Ιησούς του Ναυή 13,21-22).

Οι πέντε βασιλιάδες της μαδιάμ αναφέρονται ως άρχοντες (αξιωματούχοι) του Σηών, βασιλιά των Αμορραίων. Απ' αυτό προκύπτει πως οι Μαδιανίτες, την εποχή του Μωυσή, ήταν υποτελείς στο Σηών (Ιησούς του Ναυή 13,21).

 

 

 

ΖΕΒΕΕ (ΖΕΒΑΧ): Ο Ζεβεέ (Ζεβάχ) ήταν ένας από τους βασιλιάδες των Μαδιανιτών (Κριταί 8,5), που την εποχή του Γεδεών, μαζί με τους Αμαληκίτες και άλλους νομάδες της ανατολής, περνούσαν τον Ιορδάνη και κατέστρεφαν τα σπαρτά και τα κοπάδια των Ισραηλιτών (Κριταί 6,1-6).

 

ΣΕΛΜΑΝΑ ή ΣΑΛΜΑΝΑ (ΣΑΛΜΟΥΝΝΑ):  Ο Σελμανά (Σαλμουννά) ήταν ένας από τους βασιλιάδες των Μαδιανιτών (Κριταί 8,5), που την εποχή του Γεδεών, μαζί με τους Αμαληκίτες και άλλους νομάδες της ανατολής, περνούσαν τον Ιορδάνη και κατέστρεφαν τα σπαρτά και τα κοπάδια των Ισραηλιτών (Κριταί 6,1-6).

 

 

Την περίοδο των Κριτών, οι Μαδιανίτες καταπίεζαν σκληρά τους Ισραηλίτες κι αυτοί για να προστατευτούν έφτιαξαν κρησφύγετα πάνω στα βουνά, σε σπηλιές και σε απότομους βράχους.  Όποτε οι Ισραηλίτες έσπερναν και έρχονταν ή ώρα του θερισμού, οι Μαδιανίτες, οι Αμαληκίτες και διάφοροι νομάδες της Ανατολής έκαναν επιδρομές εναντίον τους. Ήταν αμέτρητοι και μαζί με τα ζώα τους, στρατοπέδευαν στα χωράφια των Ισραηλιτών και κατέστρεφαν τις καλλιέργειες και τα κοπάδια τους (Κριταί 6,1-6).

Κάποια μέρα οι Μαδιανίτες, οι Αμαληκίτες και οι νομάδες της Ανατολής πέρασαν τον Ιορδάνη και στρατοπέδευσαν στην πεδιάδα Ιεζραέλ. Ο Κριτής Γεδεών έστειλε αγγελιοφόρους στις φυλές Μανασσή, Ασήρ, Ζαβουλών και Νεφθαλί, να τον ακολουθήσουν σε πόλεμο κατά των Μαδιανιτών (Κριταί 6,33-35).

Το στρατόπεδο του Γεδεών ήταν κοντά στην πηγή Αράδ, στο όρος Γαλαάδ, ενώ το στρατόπεδο των Μαδιανιτών ήταν σε χαμηλότερο σημείο και βρισκόταν βόρεια στην πεδιάδα (Κριταί 7,1). Οι Μαδιανίτες, οι Αμαληκίτες και οι άλλοι νομάδες από την ανατολή, ήταν πολυάριθμοι και είχαν διασκορπιστεί στην κοιλάδα (Κριταί 7,8).

Ο Γεδεών με τους 300 άντρες του περικύκλωσαν το στρατόπεδο των Μαδιανιτών. Όταν ο Γεδεών έδωσε το σύνθημα, άρχισαν να σαλπίζουν τότε με τις σάλπιγγες κι έσπασαν τις στάμνες που κρατούσαν στα χέρια τους. Αμέσως τότε όλοι φώναξαν: «Για τον Κύριο και το Γεδεών». Οι Μαδιανίτες νόμιζαν ότι είχαν περικυκλωθεί, φώναζαν και τράπηκαν σε φυγή πανικόβλητοι. Άρχισαν τότε ο ένας να στρέφει το ξίφος του εναντίον του άλλου και ν' αλληλοσκοτώνονται. Όσοι από τους Μαδιανίτες γλίτωσαν, έφυγαν πανικόβλητοι προς τα γύρω μέρη (Κριταί 7,15-23).

Τότε ο Γεδεών καταδίωξε τους Μαδιανίτες. Οι Ισραηλίτες έπιασαν τα περάσματα του Ιορδάνη και συνέλαβαν αιχμαλώτους τους δύο αρχηγούς των Μαδιανιτών, τον Ωρήβ και τον Ζηβ, τους οποίους και σκότωσαν. Αφού καταδίωξαν τους υπόλοιπους Μαδιανίτες, έφεραν τα κεφάλια των δύο αρχηγών στο Γεδεών, στην άλλη όχθη του Ιορδάνη (Κριταί 7,23-25).

Οι βασιλιάδες των Μαδιανιτών, των Αμαληκιτών και των νομάδων της ανατολής, ο Ζεβεέ και ο Σελμανά με τα στρατεύματα τους, περίπου 15.000, βρίσκονταν όλοι στην Καρκάρ. Τόσοι είχαν απομείνει από ολόκληρο το στράτευμα των νομάδων της Ανατολής και είχαν σκοτωθεί περίπου 120.000 στρατιώτες. 

Ο Γεδεών χτύπησε τον εχθρικό στρατό, την ώρα που αναπαυόταν, από ανατολικά, που βρίσκονται οι πόλεις Ναβαί και Ιεγεβάλ. Οι δυο βασιλιάδες των Μαδιανιτών, Ζεβεέ και Σελμανά, ξέφυγαν αλλά ο Γεδεών τους καταδίωξε και τους αιχμαλώτισε κι έτσι ο στρατός τους κατατροπώθηκε (Κριταί 8,10-12).

Έπειτα ο Γεδεών ανέκρινε τον Ζεβεέ και τον Σελμανά. Από την ανάκριση προέκυψε, ότι όταν οι Μαδιανίτες ήταν στο όρος Θαβώρ, σκότωσαν κάποιους Ισραηλίτες και μεταξύ αυτών ήταν και αδέρφια του Γεδεών. Ο Γεδεών διέταξε τον πρωτότοκο γιο του τον Ιεθέρ, να σκοτώσει τους δύο βασιλιάδες, αλλά επειδή ο Ιεθέρ, ήταν νεαρός ακόμη και δεν είχε το θάρρος, τους σκότωσε ο ίδιος (Κριταί 8,18-21). Μετά την ήττα τους από το Γεδεών, οι Μαδιανίτες υποδουλώθηκαν στους Ισραηλίτες και για πολλά χρόνια δε σήκωσαν πια κεφάλι (Κριταί 8,28).

 

Στο βιβλίο των Ψαλμών ο ποιητής απευθύνεται στον Θεό και του ζητάει να πράξει εναντίον των εχθρών των Ισραηλιτών, όπως έπραξε ενάντια στους Μαδιανίτες και στους αρχηγούς τους Ωρήβ και Ζηβ και στους βασιλιάδες τους Ζεβεέ και Σαλμανά (Ψαλμοί 82,10-12).