ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ

 

ΣΕΠΦΩΡΑ

 

Η ΣΕΠΦΩΡΑ

 

Κόρη του Ιοθόρ ή Ραγουήλ, ιερέα της Μαδιάμ, η οποία έγινε η πρώτη σύζυγος του Μωυσή (Έξοδος 2,21). Ήταν μητέρα του Γηρσάμ (Γερσώμ) (Έξοδος 2,22. Α' Παραλειπομένων 23,15) και του Ελιέζερ (Έξοδος 18,1-6. Α' Παραλειπομένων 23,15).

 

 

Ο Μωυσής μετά το φόνο του Αιγύπτιου βρέθηκε στη Μαδιάμ. Εκεί κάθισε κοντά σ' ένα πηγάδι. Ο ιερέας της Μαδιάμ είχε εφτά κόρες. Αυτές ήρθαν να βγάλουν νερό για να γεμίσουν τις ποτίστρες και να ποτίσουν τα πρόβατα του πατέρα τους.  Ήρθαν όμως κάτι βοσκοί και τις έδιωχναν. Τότε ο Μωυσής σηκώθηκε και τις υπερασπίστηκε και πότισε αυτός τα πρόβατα τους.

Οι κοπέλες όταν γύρισαν στον πατέρα τους, του διηγήθηκαν τα γεγονότα. Τότε ο Ιοθόρ τον φιλοξένησε κι εκείνος του έδωσε για γυναίκα τη θυγατέρα του τη Σεπφώρα. Η Σεπφώρα απέκτησε δύο γιους, τον Γηρσάμ (Γερσώμ) και τον Ελιέζερ (Έξοδος 2,11-21. 18,2-4).

 

Αργότερα η Σεπφώρα ακολούθησε το Μωυσή στην Αίγυπτο μαζί με τους δύο γιους της. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού η Σεπφώρα έκανε την περιτομή στον Γηρσάμ (Έξοδος 4,20-26). Ο Μωυσής πριν την έξοδο των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο έστειλε τη Σεπφώρα πίσω στον πατέρα της, προφανώς για να την προφυλάξει (Έξοδος 18,2).

Μετά την έξοδο των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο, η Σεπφώρα μαζί με τον πατέρα της τον Ιοθόρ και τα δυο της παιδιά, συνάντησαν τον Μωυσή στην έρημο, στους πρόποδες του όρους Σινά (Έξοδος 18,1-7).