ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ

 

ΛΕΥΪΤΗΣ ΙΩΝΑΘΑΝ

 

Ο ΛΕΥΪΤΗΣ ΙΩΝΑΘΑΝ

 

Ο Ιωνάθαν καταγόταν από τη φυλή Λευΐ και κατοικούσε στη Βηθλεέμ της φυλής Ιούδα (Κριταί 17,7). Πατέρας του ήταν ο Γηρσών (Γερσώμ) και παππούς του ο Μανασσής (Κριταί 18,30).

 

 

Την εποχή των Κριτών ένας νεαρός Λευίτης, ο Ιωνάθαν, που έμενε στη Βηθλεέμ, στην περιοχή της φυλής Ιούδα, έφυγε για να πάει να μείνει σε άλλο τόπο. Ο  δρόμος του τον έφερε στο σπίτι του Μιχαία, στην ορεινή περιοχή της φυλής Εφραίμ. Ο Μιχαίας του πρότεινε να μείνει μαζί του και να γίνει ιερέας και πνευματικός του πατέρας, και κείνος θα του δίνει δέκα αργυρά νομίσματα κάθε μέρα, τα ρούχα του και την τροφή του. Ο Λευίτης συμφώνησε και ο Μιχαίας τον έκανε ιερέα του, τον πήρε στο σπίτι του και τον είχε σαν έναν από τους γιους του (Κριταί 17,7-13).

 

Την εποχή εκείνη η φυλή Δαν δεν μπόρεσε να εγκατασταθεί στην περιοχή που κληρονόμησε, όπως οι άλλες φυλές του Ισραήλ. Οι Δανίτες έστειλαν πέντε γενναίους άντρες από τις πόλεις Σαραά και Εσθαόλ, για να κατασκοπεύσουν τη χώρα και να την εξερευνήσουν. Αυτοί έφτασαν και στην ορεινή περιοχή της φυλής Εφραίμ και σταμάτησαν στο σπίτι του Μιχαία.  Εκεί βρήκαν το νεαρό Λευίτη και αφού τον ρώτησαν τι κάνει στο σπίτι του Μιχαία, του ζήτησαν να μεσολαβήσει στο Θεό για το τι έπρεπε να κάνουν. Ο Ιωνάθαν τους είπε να συνεχίσουν το ταξίδι τους, γιατί είναι αρεστό στον Κύριο (Κριταί 18,1-6).

Οι πέντε άντρες συνέχισαν το ταξίδι τους και έφτασαν ως το βορρά, στην πόλη Λαϊσά. Εκεί είδαν ότι η περιοχή ήταν εύφορη και πλούσια και οι κάτοικοί της ζούσαν ασφαλείς. Γύρισαν, λοιπόν, πίσω στους ομοεθνείς τους, στη Σαραά και στην Εσθαόλ, και τους είπαν ότι η χώρα είναι απέραντη, έχει όλα τ' αγαθά της γης και ότι ο Θεός θα την παραδώσει στην εξουσία τους. Ξεκίνησαν, λοιπόν, από τη Σαραά και την Εσθαόλ 600 άντρες της φυλής Δαν, για να κατακτήσουν την περιοχή που επέλεξαν. Πέρασαν από την ορεινή περιοχή της φυλής Εφραίμ κι έφτασαν ως το σπίτι του Μιχαία.

Έπειτα, οι πέντε άντρες μπήκαν μέσα στο σπίτι και πήραν τα ιερά αγάλματα και το Εφώδ του Μιχαία. Ο Λευίτης Ιωνάθαν προσπάθησε να τους εμποδίσει και τότε του πρότειναν να τους ακολουθήσει και να γίνει ιερέας μιας ολόκληρης φυλής. Ο Λευίτης χάρηκε και ακολούθησε τους στρατιώτες της φυλής Δαν στο βορρά (Κριταί 18,7-21).

 

Οι στρατιώτες της φυλής Δαν επιτέθηκαν στη Λαϊσά, κατέσφαξαν τους ήσυχους και φιλειρηνικούς κατοίκους της και έβαλαν φωτιά στην πόλη. Στη συνέχεια την ξαναέχτισαν κι εγκαταστάθηκαν σ' αυτήν. Μετά την εγκατάσταση έστησαν το άγαλμα του Μιχαία για τις τελετουργίες τους και ο Λευίτης Ιωνάθαν, γιος του Γηρσών και εγγονός του Μανασσή, έγινε ιερέας της φυλής. Το ίδιο παράδειγμα ακολούθησαν και οι γιοι του, ως την εποχή που η Σκηνή του Μαρτυρίου βρισκόταν στη Σηλώ (Κριταί 18,27-31).