ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ

 

ΟΙ ΔΥΟ ΓΙΟΙ ΤΟΥ ΣΑΜΑΑ

ΙΩΝΑΔΑΒ

 

Ο ΙΩΝΑΔΑΒ

 

Ο Ιωναδάβ ήταν γιος του Σαμαά (Σαμά) και ανηψιός του Δαβίδ (Β' Βασιλειών 13,3. 13,32). Ήταν σοφός άνθρωπος και είχε μεγάλη φιλία με τον πρωτότοκο γιο του Δαβίδ τον Αμνών (Β' Βασιλειών 13,3).

 

 

Ο Ιωναδάβ μια μέρα ρώτησε το φίλο του Αμνών, για ποιο λόγο ήταν μελαγχολικός και καταβεβλημένος. Ο Αμνών του είπε ότι ερωτεύτηκε την ετεροθαλή αδερφή του τη Θημάρ, η οποία ήταν ωραιότατη στην εμφάνιση. Ο Ιωναδάβ τον συμβούλεψε να προσποιηθεί τον άρρωστο. Έτσι ο Αμνών, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ιωναδάβ, όταν ο πατέρας του πήγε να τον δει, του ζήτησε να του στείλει την αδερφή του, την Θημάρ, για να τον φροντίσει. Όταν πήγε η αδερφή του, ο Αμνών την υποχρέωσε να πλαγιάσει μαζί του και τη βίασε (Β' Βασιλειών 13,1-18).

Μετά το φόνο του Αμνών από τον Αβεσσαλώμ, είχε φτάσει η είδηση στο Δαβίδ, ότι ο Αβεσσαλώμ είχε σκοτώσει όλους τους γιους του και γι' αυτό είχε αρχίσει να τους θρηνεί. Αλλά ο Ιωναδάβ, γιος του Σαμαά κι ανεψιός του Δαβίδ, του είπε να μην πιστεψει αυτή την είδηση και ότι μόνο ο Αμνών ήταν νεκρός, γιατί ατίμασε την αδελφή του Αβεσσαλώμ. Όταν μάλιστα εμφανίστηκε από μακριά ένα πλήθος ανθρώπων να έρχονται, ο Ιωναδάβ είπε στο Δαβίδ, ότι αυτοί ήταν οι γιοι του (Β' Βασιλειών 13,30-36).

 

 

ΙΩΝΑΘΑΝ

 

Ο ΙΩΝΑΘΑΝ

 

Ο Ιωνάθαν ήταν γιος του Σαμά ή Σαμαά (Σαμμά, Σιμά, Σεμεΐ) και ανηψιός του Δαβίδ (Β' Βασιλειών 21,21. Α' Παραλειπομένων 20,7).

Στις τελευταίες νικηφόρες επιχειρήσεις του Δαβίδ κατά των Φιλισταίων, στην περιοχή της Γεθ, ήταν ένας γίγαντας φαλακρός, ο οποίος είχε έξι δάκτυλα στα χέρια και στα πόδια (συνολικά είχε 24 δάκτυλα). Αυτός έβριζε συνέχεια τους Ισραηλίτες, αλλά ο Ιωνάθαν, γιος του Σαμμαά (Σεμεΐ) και ανηψιός του Δαβίδ, τον σκότωσε. Ο γίγαντας αυτός ήταν ένας από τους τελευταίους απογόνους των γιγάντων στη Γεθ (Β' Βασιλειών 21,20-22. Α' Παραλειπομένων 20,6-8).