ΑΓΙΟΛΟΓΙΑ

ΑΓΙΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΟΣ Ο ΙΑΤΡΟΣ

 

Άγιος Καισάριος ο Ιατρός, αδελφός Γρηγορίου Θεολόγου

 

Άγιος Καισάριος

Ο Άγιος Καισάριος ήταν ο μικρότερος αδελφός του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και γεννήθηκε στη Ναζιανζό της Καππαδοκίας το έτος 330 μ.Χ. Γονείς του ήταν ο επίσκοπος Ναζιανζού Γρηγόριος και η ευσεβέστατη Νόννα. Μεγαλύτερη αδελφή του ήταν η αγία Γοργονία.

Μετά τη βασική του εκπαίδευση, ο Καισάριος ακολούθησε τον μεγαλύτερο αδελφό του για ανώτερες σπουδές στην Καισαρεία της Καππαδοκίας και της Παλαιστίνης και κατόπιν στην Αλεξάνδρεια, όπου σπούδασε μαθηματικά, αστρονομία, φιλοσοφία, ρητορική και ιδιαίτερα ιατρική, που αγάπησε και περισσότερο. Έπειτα πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο βασιλιάς Κωνστάντιος και ο λαός τον δέχτηκαν με τιμές, και διορίστηκε γιατρός των ανακτόρων. Οι ευεργεσίες που πρόσφερε σ' όλους ήταν μεγάλες.
 

Ο αδελφός του Άγιος Γρηγόριος, μετά το πέρας των σπουδών του στην Αθήνα, ήλθε μεταξύ των ετών 358 – 360 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνάντησε τον Καισάριο και έτσι επέστρεψαν μαζί και οι δυο αδελφοί στην ιδιαίτερη τους πατρίδα, τη Ναζιανζό.
Αλλά ο Καισάριος επέστρεψε και πάλι στην Κωνσταντινούπολη και προσλήφθηκε ως ιατρός της βασιλικής αυλής. Τη θέση αυτή διατήρησε και μετά την ανάρρηση στον αυτοκρατορικό θρόνο, το έτος 361 μ.Χ., του Ιουλιανού του Αποστάτη. Ο Καισάριος, που είχε ανατραφεί χριστιανοπρεπώς, δεν ήταν δυνατόν να επηρεαστεί από τον χριστιανομάχο Ιουλιανό, ώστε να ενδώσει στις παροτρύνσεις και τις πιέσεις προς άρνηση της χριστιανικής πίστεως και αφού εγκατέλειψε όλες τις τιμές και τις εξουσίες που του πρόσφερε ο Ιουλιανός, επέστρεψε στην πατρίδα του Ναζιανζό, όπου έκανε το επάγγελμα του γιατρού, ευεργετώντας πλήθος συνανθρώπων του.


Αλλά και πάλι, μετά τον θάνατο του Ιουλιανού, το έτος 363 μ.Χ., επανήλθε στην πρωτεύουσα του Βυζαντίου. Επί αυτοκράτορα Ουάλεντος (364 – 378 μ.Χ.) και Ουαλεντινιανού (364 – 374 μ.Χ.) διορίστηκε επιμελητής θησαυρών και ταμίας των δημοσίων χρημάτων στη Νίκαια της Βιθυνίας. Εκεί επιδόθηκε σε νέες ευεργεσίες προς τους φτωχούς και τους πάσχοντες. Σώθηκε ως εκ θαύματος, στον σεισμό που έγινε το 368 μ.Χ. στη Βιθυνία. Η ασκητική του εγκράτεια όμως, καθώς και οι πολλές μέριμνες και δοκιμασίες, προσέβαλαν την υγεία του. Αρρώστησε βαριά και στις 9 Μαρτίου 368 μ.Χ. ἢ στις αρχές του 369 μ.Χ. πέθανε. Το Ιερό του λείψανο μεταφέρθηκε στην Αριανζό και εναποτέθηκε σε τάφο, που είχε λατομηθεί για τους γονείς του. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος ομιλεί στα έργα του για την ευσέβεια και τη σωφροσύνη του Αγίου Καισαρίου. Η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Καισαρίου στις 9 Μαρτίου.