ΑΓΙΟΛΟΓΙΑ

ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΝΑΖΙΑΝΖΟΥ

 

Άγιος Γρηγόριος, Επίσκοπος Ναζιανζού,

πατέρας του αγίου Γρηγορίου θεολόγου

 

Άγιοι & Όσιοι

Ο Άγιος Γρηγόριος καταγόταν από την Αριανζό, ένα χωριό κοντά στη Ναζιανζὸ της Καππαδοκίας. Ήταν επίσκοπος Ναζιανζού και πατέρας του Αγίου Γρηγορίου Θεολόγου. Ο Άγιος ήταν νυμφευμένος με την Νόννα, γυναίκα ενάρετη και φιλόθεη, και απέκτησε δυο γιους, τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Άγιο Καισάριο τον Ιατρὸ, και μία θυγατέρα, την Αγία Γοργονία.

Πριν εισέλθει στον ιερό κλήρο, ήταν ανώτερος δημόσιος υπάλληλος, και σε θέση, που μπορούσε να χρηματίζεται, όπως κατά κανόνα έκαναν και οι συνάδελφοι του. Η τιμιότητα του όμως δεν τον άφησε να κάνει άνομο κέρδος και ποτέ δεν το εκμεταλλεύτηκε.


Ο Γρηγόριος ανήκε αρχικά στη θρησκευτική αίρεση των Υψισταρίων, οι οποίοι δέχονταν μόνο Θεό «Ύψιστο» και η διδασκαλία τους ήταν αναμεμιγμένη με ιουδαϊκούς και εθνικούς τύπους. Στην ορθόδοξη χριστιανική πίστη τον οδήγησε η ευσεβέστατη και μορφωμένη σύζυγος του, Αγία Νόννα. Τότε ο Γρηγόριος ήταν πολύ νέος.
Μία μέρα άκουσε το σύζυγό της να ψάλλει τον ψαλμό του Δαβίδ «Εὐφράνθην ἐπὶ τοὶς εἰρηκόσι μοι εἰς οἶκον Κυρίου πορευσόμεθα» (Ψαλμοὶ 121,1). Η ευσεβής Νόννα δράττεται της ευκαιρίας και οδηγεί τον σύζυγό της στον Επίσκοπο Ναζιανζοὺ Λεόντιο, ο οποίος δέχθηκε τον Γρηγόριο. Βαπτίστηκε το 325 μ.Χ., αναδείχτηκε επίσκοπος Ναζιανζού το 328 μ.Χ. και επισκόπευσε για 45 χρόνια.

Κατά την επισκοπική του πορεία,
πολιτεύτηκε κατά Θεὸν και η Εκκλησία τον κατέταξε στη χορεία των Αγίων της. Και το άξιζε και μόνο με το γεγονός ότι απ' αυτόν και τη σύζυγο του Νόννα, γία κι αυτή, προήλθαν δύο γιοι, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Καισάριος ο Ιατρός, ανακηρυγμένοι άγιοι, και μια κόρη, η Γοργονία, αγία και αυτή.

Ο Γρηγόριος παρέδωσε ειρηνικά και με αγιότητα την ψυχή του στον Θεό
το 373 μ.Χ.. Η Κάρα του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Γρηγορίου Αγίου Όρους. Η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου την 1η Ιανουαρίου.