ΑΓΙΟΛΟΓΙΑ

ΑΓΙΑ ΝΟΝΝΑ

 

Αγία Νόννα

 

Αγία Νόννα

Η Αγία Νόννα, ήταν ευσεβής, αγνή, με θερμή πίστη, με διαμαντένιο χαρακτήρα, με πολλή μελέτη και ακριβή γνώση των δογμάτων και των εντολών της χριστιανικής θρησκείας, αναδείχτηκε ο καλός άγγελος του σπιτιού της. Ο σύζυγός της, Γρηγόριος, είχε πέσει στην αίρεση των Υψισταρίων, ο οποίος δεχόταν τον Ύψιστο μονοπρόσωπο και δεν πίστευε στην Τριαδικότητά του. Αλλά η Νόννα με τις προσευχές της και την υπομονή της, επανέφερε τον σύζυγό της στο δρόμο του Θεού, ο οποίος εξελέγχθηκε σε έναν από τούς πιο ευσεβείς επισκόπους της Εκκλησίας μας.
 

Έπειτα η Νόννα, έδειξε τόσο μεγάλη προσοχή στην ανατροφή των παιδιών της, ώστε ανέδειξε πολύτιμες δυνάμεις και έξοχα κοσμήματα της χριστιανικής πίστης. Και αυτά ήταν, ο μεγάλος πατέρας της Εκκλησίας μας Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο Άγιος Καισάριος ο Ιατρός και η πασίγνωστη, για την ευσέβειά της, κόρη της Αγία Γοργονία.

Έτσι η Νόννα, αποτελεί παράδειγμα για μίμηση στις κοινωνίες, που θέλουν να αντλούν από την οικογένεια, χριστιανική τόνωση, και νικηφόρες δυνάμεις κατά των ασεβών δοξασιών και της τυραννίας των παθών.
Η Αγία Νόννα απεβίωσε ειρηνικά (πιθανώς το 374 μ.Χ.). Η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη της Αγίας Νόννας στις 5 Αυγούστου.