ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ |
|
Η ΠΕΝΤΑΠΟΛΗ |
ΣΟΔΟΜΑ ΚΑΙ ΓΟΜΟΡΡΑ |
ΣΟΔΟΜA ΚΑΙ ΓΟΜΟΡΡA
Βιβλικές πόλεις στο νότιο άκρο της Νεκράς θάλασσας. Τα Σόδομα και τα Γόμορρα, μαζί με την Αδαμά, τη Σεβωΐμ και τη Σηγώρ αποτελούσαν την Πεντάπολη της κοιλάδας Σιδδίμ (Σιντίμ). Η Πεντάπολη αναφέρεται στη Σοφία Σολομώντος, όπου ο Σολομώντας αναφέρεται στους ασεβείς κατοίκους της Πενταπόλεως (Σοφία Σολομώντος 10,6).
Σύμφωνα με την Αγία Γραφή τα όρια των Χαναανιτικών φυλών έφταναν από τη Σιδώνα έως τα Γέραρα και τη Γάζα, έως τα Σόδομα και τα Γόμορρα, την Αδαμά τη Σεβωΐμ έως τη Δασά (Γένεση 10,16).
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΣΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΟΜΟΡΡΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΔΟΛΛΟΓΟΜΟΡ
Εκείνη την εποχή, το 19ο με 18ο αιώνα π.Χ., ο Βαλλά, βασιλιάς των Σοδόμων, ο Βαρσά, βασιλιάς των Γομόρρων, ο Σινόβ, βασιλιάς της Αδαμά, ο Συμοβόρ, βασιλιάς της Σεβωείμ, και ο βασιλιάς της Βαλάκ (Σηγώρ), ήταν υποταγμένες στο Χοδολλογομόρ 12 χρόνια και τον επόμενο χρόνο επαναστάτησαν.
Τότε ο Χοδολλογομόρ, βασιλιάς της Ελάμ, και οι σύμμαχοι του, ο Αμαρφάλ, βασιλιάς της Σεναάρ, ο Αριώχ, βασιλιάς της Ελλασάρ και ο Θαργάλ, βασιλιάς των Εθνών, αφού ερήμωσαν αρκετές χώρες στο πέρασμά τους, κήρυξαν τον πόλεμο στους βασιλιάδες των Σοδόμων και των Γομόρρων, και παρατάχτηκαν στην κοιλάδα της Νεκράς θάλασσας. Οι βασιλιάδες των Σοδόμων και των Γομόρρων νικήθηκαν στη μάχη. Κατά την υποχώρηση τους, επειδή η κοιλάδα είχε πολλούς λάκκους με πίσσα, ο στρατός των Σοδόμων και των Γομόρρων έπεσαν εκεί μέσα, ενώ όσοι γλίτωσαν έφυγαν προς τα βουνά. Οι νικητές λεηλάτησαν τα Σόδομα και τα Γόμορρα και πήραν όλα τα αποθέματα τροφίμων. Πήραν ακόμη αιχμάλωτο τον ανηψιό του Αβραάμ, το Λωτ, που κατοικούσε στα Σόδομα, μαζί με την οικογένειά του και όλα τα υπάρχοντα του, και έφυγαν.
Κάποιος όμως που γλίτωσε, ήρθε και τα ανάγγειλε όλα αυτά στον Αβραάμ. Αυτός όταν ο Αβραάμ άκουσε ότι αιχμαλωτίστηκε ο ανηψιός του, εξόπλισε τους υπηρέτες του και καταδίωξε τους τέσσερις βασιλιάδες ως τη Δαν. Τη νύχτα χώρισε τους άντρες του σε μικρές ομάδες, επιτέθηκε στους εχθρούς και τους κατατρόπωσε. Τους καταδίωξε ως τη Χοβά, βόρεια της Δαμασκού και πήρε πίσω όλα τους τα λάφυρα. Έφερε πίσω και τον ανηψιό του το Λωτ, μαζί με την οικογένειά του και όλα του τα υπάρχοντα, αλλά και τους άλλους αιχμαλώτους.
Καθώς ο Αβραάμ επέστρεφε, βγήκε ο βασιλιάς των Σοδόμων να τον προϋπαντήσει στην κοιλάδα Σαβύ. Ο βασιλιάς των Σοδόμων ζήτησε από τον Αβραάμ μόνο τους άντρες του, που είχαν αιχμαλωτιστεί, και του είπε να κρατήσει για τον εαυτό του τα λάφυρα. Αλλά ο Αβραάμ κράτησε μόνο ότι έφαγαν οι άντρες του και τα υπόλοιπα τα επέστρεψε στο Βαλλά (Γένεση 14,1-16).
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΟΜΟΡΡΩΝ
Αμέσως παρακάτω, στην Παλαιά Διαθήκη, αναφέρεται η απόφαση του Θεού να καταστρέψει τα Σόδομα και τα Γόμορα, εξαιτίας της ανηθικότητας των κατοίκων τους. Έτσι ο Κύριος, αφού φιλοξενήθηκε από τον Αβραάμ, θέλησε να πάει ο ίδιος, γιατί η ανηθικότητα και η αμαρτία των δύο αυτών πόλεων ήταν πολύ μεγάλη. Όταν ο Αβραάμ ρώτησε τον Κύριο, αν θα καταστρέψει τις πόλεις αυτές εάν υπήρχαν μερικοί δίκαιοι ανάμεσα στους αμαρτωλούς, ο Κύριος του απάντησε, ότι αν υπάρχουν έστω και δέκα δίκαιοι, τότε δεν θα προχωρήσει στην καταστροφή των δύο πόλεων για χάρη τους.
Όταν ο Κύριος με τη μορφή δύο αγγέλων έφτασαν στα Σόδομα το βράδυ, φιλοξενήθηκε από τον Λωτ, ανιψιό του Αβραάμ. Αργά το βράδυ, οι άντρες των Σοδόμων περικύκλωσαν από παντού το σπίτι. Ήταν εκεί όλος ο αντρικός πληθυσμός της πόλης, νέοι και γέροι. Φώναζαν στο Λωτ και του ζητούσαν να τους παραδώσει τους ξένους, για να συνευρεθούν μαζί τους. Τότε ο Λωτ τους παρακαλούσε να μην τους πειράξουν, γιατί είναι φιλοξενούμενοι του. Εκείνοι όμως επέμεναν και έσπρωχναν με βία το Λωτ, και προσπάθησαν να παραβιάσουν την πόρτα. Τότε οι δύο άγγελοι τράβηξαν το Λωτ μέσα στο σπίτι και έκλεισαν την πόρτα. Κατόπιν τύφλωσαν όλους όσους ήταν απ' έξω, μικρούς και μεγάλους, και είπαν στο Λωτ να πάρει τη γυναίκα του, τους γαμπρούς του και τις κόρες του και να φύγουν από την πόλη, χωρίς να κοιτάξουν πίσω, γιατί ο Κύριος θα καταστρέψει αυτό τον τόπο.
Ο Λωτ μάταια προσπάθησε να πείσει τους γαμπρούς του, να φύγουν από την πόλη. Τότε πήρε την γυναίκα του και τις κόρες του και έφυγε από την πόλη. Όταν ο Λωτ απομακρύνθηκε, τότε ο Κύριος άφησε από τον ουρανό να βρέξει θειάφι και φωτιά στα Σόδομα και στα Γόμορρα. Οι πόλεις εκείνες και οι κάτοικοί τους καθώς και όλη η γύρω περιοχή και η βλάστηση της καταστράφηκαν. Η γυναίκα όμως του Λωτ παρέβη την προειδοποίησή και κοίταξε πίσω για να δει τι συνέβαινε και αμέσως έγινε στήλη άλατος. Σε όλη την περιοχή ανέβαινε από τη γη καπνός, σαν να έβγαινε από καμίνι (Γένεση 18,33-19,29).
Σε ανασκαφές που έγιναν το 1929 ανακαλύφτηκαν τα ερείπια μιας αρχαίας πόλης σε απόσταση 8 χλμ. από τη Νεκρά Θάλασσα και οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι ίσως πρόκειται για μια από τις δυο αυτές πόλεις.
|
ΑΔΑΜΑ, ΣΕΒΩΕΙΜ ΚΑΙ ΣΗΓΩΡ (ΒΑΛΑΚ) (Γένεση 10,16. 13,10. 14,1-16. 19,22. 19,30. Δευτερονόμιο 29,22. 34,3)
Βιβλικές πόλεις στο νότιο άκρο της Νεκράς θάλασσας. Μαζί με τα Σόδομα και τα Γόμορρα, αποτελούσαν την Πεντάπολη της κοιλάδας Σιδδίμ (Σιντίμ). Χάρτης C8.
Σύμφωνα με την Αγία Γραφή τα όρια των Χαναανιτικών φυλών έφταναν από τη Σιδώνα έως τα Γέραρα και τη Γάζα, έως τα Σόδομα και τα Γόμορρα, την Αδαμά τη Σεβωείμ έως τη Δασά (Γένεση 10,16). Όταν ο Αβραάμ έφυγε από την Αίγυπτο και εγκαταστάθηκαν στη Βαιθήλ, οι βοσκοί του Αβραάμ μάλωναν με τους βοσκούς του Λωτ. Έτσι για να μην υπάρχει διαμάχη μεταξύ τους, ο Αβραάμ χώρισε με το Λωτ και του πρότεινε να διαλέξει την περιοχή που ήθελε να εγκατασταθεί. Ο Λωτ διάλεξε την πιο εύφορη πεδιάδα που βρισκόταν στον ποταμό Ιορδάνη, που ποτιζόταν ολόκληρη μέχρι τα Ζόγορα (Σηγώρ) (Γένεση 13,5-10).
Εκείνη την εποχή, ο Βαλλά, βασιλιάς των Σοδόμων, ο Βαρσά, βασιλιάς των Γομόρρων, ο Σινόβ, βασιλιάς της Αδαμά, ο Συμοβόρ, βασιλιάς της Σεβωείμ, και ο βασιλιάς της Βαλάκ (Σηγώρ), ήταν υποταγμένες στο Χοδολλογομόρ 12 χρόνια και τον επόμενο χρόνο επαναστάτησαν. Ο Χοδολλογομόρ και οι σύμμαχοί του, αφού ερήμωσαν αρκετές χώρες στο πέρασμά τους, νίκησαν το στρατό των πέντε πόλεων της Νεκράς θάλασσας και λεηλάτησαν τις πόλεις τους (Γένεση 14,1-16). Στη Σηγώρ κατέφυγε ο Λώτ μετά την καταστροφή των Σοδόμων και των Γομόρρων, αλλά έμεινε ελάχιστα εκεί (Γένεση 19,20-22. 19,30). Όταν ο Κύριος κατέστρεψε τα Σόδομα και τα Γόμορρα, μαζί τους καταστράφηκαν και οι πόλεις Αδαμά, Σεβωείμ και Σηγώρ, λόγω της ηθικής διαφθοράς των κατοίκων τους (Δευτερονόμιο 29,22).
Όταν ο Μωυσής ανέβηκε στο όρος Νεβώ, στην κορυφή Φασγά, για να δει τη Χαναάν, ο Κύριος του έδειξε όλη τη χώρα μέχρι τη θάλασσα, καθώς και μέχρι τη Σηγώρ (Δευτερονόμιο 34,3).
|