ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

 

ΚΑΪΡΟ

 

ΤΟ ΚΑΪΡΟ

 

Χάρτης της Αιγύπτου

Το Κάϊρο είναι η πρωτεύουσα της Αιγύπτου, με πληθυσμό 15.200.000 κατοίκους. Βρίσκεται στη δεξιά όχθη του Νείλου.

Βρίσκεται χτισμένο στη δεξιά όχθη του Νείλου. Είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Αφρικής.

 

 

 

ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Το Κάιρο άρχισε να χτίζεται από το 969 μ.Χ. από τη δυναστεία των Φατιμιδών. Κάτω από την κυριαρχία των Φατιμιδών και κυρίως των Μαμελούκων (13ος - 16ος αιώνας), η πόλη γνώρισε περίοδο μεγάλης ακμής. Η κατάκτηση της από τους Τούρκους, το 1517, σημείωσε την αρχή της παρακμής.

Το 1798 καταλήφθηκε από το Μ. Ναπολέοντα, για 3 χρόνια. Η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία από την εποχή που εγκαταστάθηκε εκεί ο Μοχάμετ Άλι (1805). Στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου πολέμου, ήταν έδρα του βρετανικού αρχηγείου της Μέσης Ανατολής. Από το 1822 ως το 1922 βρισκόταν υπό βρετανικό έλεγχο.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ

 

- Οι πυραμίδες της Γκίζας, στα δυτικά του Καΐρου, χτισμένες στα 2540 - 2050 π.Χ., όπου βρίσκεται και η Σφίγγα της Γκίζας με σώμα λιονταριού και κεφάλι ανθρώπου.

- Η αρχαία πόλη Μέμφιδα, στα νότια του Καΐρου, τόπος κατοικίας των περισσότερων Φαραώ, όπου ξεχωρίζουν το άγαλμα του Ραμσή Β' και μία εντυπωσιακή αλαβάστρινη σφίγγα.

- Το τέμενος του Αχμάντ ιμπν Τουλούν (9ος αιώνας).

- Η Ακρόπολη του Σαλαντίν, κτίσμα του 12ου αιώνα.

- Το τζαμί του σουλτάνου των Μαμελούκων Χασσάν (14ος αιώνας), στο εσωτερικό του οποίου υπάρχει μαυσωλείο.

- Οι Νεκρουπόλεις, περιοχή τάφων Μαμελούκων και χαλίφηδων, με κυριότερα τα μαυσωλεία των σουλτάνων Μπαρκούκ (αρχές 15ου αιώνας) και Καΐτ Μπεν (τέλη 15ου αιώνας).

  

 

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται το σπήλαιο με το πηγάδι, όπου έμεινε η αγία οικογένεια κατά τη διάρκεια της διαμονής της στην Αίγυπτο.

 

Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

 

 Οι Ελληνορθόδοξες εκκλησίες της Αιγύπτου ήταν ανέκαθεν οι ζωτικότεροι χώροι συνάθροισης στις μεγάλες χριστιανικές γιορτές, στις εθνικές επετείους και σε όλες τις κοινωνικές και οικογενειακές τελετές της Ελληνικής Παροικίας. Τον 16ο αιώνα από τις επτά Ορθόδοξες εκκλησίες που υπήρχαν ήδη στην Αίγυπτο, οι 4 λειτουργούσαν στο Κάιρο και οι υπόλοιπες στην Αλεξάνδρεια, Ρωζέττη και Δαμιέτη.

 

• Ο Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη συνοικία Bulaq. Με τις μικρές και μεγάλες δωρεές των ομογενών που ευημερούσαν και στήριζαν πρόθυμα όλα τα έργα της Ελληνικής Κοινότητας, οικοδομήθηκε ο ιερός ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ο θεμέλιος λίθος μπήκε το 1906 και ολοκληρώθηκε από τον Νέστορα Τσανακλή. Ο Ναός είναι ελληνοβυζαντινού ρυθμού.

• Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου στη συνοικία Χαμζάουι, στην καρδιά του ισλαμικού Καϊρου, θεωρείται ο παλιότερος ναός της Ορθοδοξίας στο Κάιρο. Η ίδρυση του χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και ήταν το σημαντικότερο κέντρο της χριστιανοσύνης σε εποχές που οι Έλληνες της Διασποράς είχαν μόνο τους θρησκευτικούς τους ηγέτες για προστασία. Ως έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, εδώ γίνονταν πάντοτε οι λαμπρότερες λειτουργίες, οι χειροτονίες, οι νεκρώσιμες ακολουθίες των Πατριαρχών.


• Ο Ιερός Ναός της Μονής του Αγίου Γεωργίου στο παλιό Κάιρο. Το Μοναστήρι χρονολογείται από τον 12ο αιώνα μ.Χ. Ο ναός ανοικοδομήθηκε το 1909 από τον Πατριάρχη Φώτιο. Αριστερά από τον ιερό ναό απλώνεται το παλαιότερο και μεγαλύτερο ελληνορθόδοξο νεκροταφείο της Αιγύπτου. Για την Ελληνική και μάλιστα και την Κοπτική Παροικία, ο Άγιος Γεώργιος ήταν πάντα ο πιο συγκινητικός και αγαπημένος τόπος προσκυνήματος, κυρίως με την εορτή του Αγίου στις 23 Απριλίου. Στις κατακόμβες της Μονής του Αγίου Γεωργίου  λειτουργεί ακόμη το παρεκκλήσι των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.


• Ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονος μέσα στον κήπο του Ελληνικού Νοσοκομείου Καϊρου στη συνοικία Abbaseya ιδρύθηκε το 1912 από τον Ευάγγελο και τον Κωνσταντίνο Αχιλλόπουλο.

• Ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων στη συνοικία Shubra, ιδρύθηκε το 1928 από τον Πατριάρχη Μελέτιο Μεταξάκη.

• Ο Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου στην Ηλιούπολη. Στεγάζεται μαζί με την Αχιλλοπούλειο Σχολή και την Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως στο κτιριακό συγκρότημα του Σπετσεροπουλείου ορφανοτροφείου. Ιδρύθηκε το 1928 από τον Γεώργιο Σπετσερόπουλο.

• Ο Ιερός Ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου στην πλατεία Salah el DiΗλιούπολης. Ιδρύθηκε το 1925 από τον Πατριάρχη Φώτιο. Ήταν πάντοτε η αγαπημένη εκκλησία για την πολυπληθή Ελληνική Παροικία που ζούσε στο μεγάλο και νεότερο προάστιο του Καϊρου στην Ηλιούπολη.

• Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου περιστοιχίζεται από μια σκιερή δεντροφυτεμένη αυλή στο προάστιο Ζεϊτούν. Ιδρύθηκε το 1923 από τους αδελφούς Μάρκο και Φίλιππο Φιλίππου. Ορισμένες από τις θαυμάσιες αγιογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του ναού χρονολογούνται από το 1905.

• Ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης στην πλατεία El Daher είναι ως επίσης και ο Μετοχιακός ναός της Μονής του Σινά. Η ίδρυση χρονολογείται από το 1891, οι δε χώροι διαμονής των Σιναϊτών Πατέρων χτίστηκαν το 1899. Από εδώ οι προσκυνητές παίρνουν την ειδική άδεια για διανυκτέρευση στην Ιερά Μονή του Σινά.

• Ο Ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα στο προάστιο Χελουάν, 33 χιλιόμετρα έξω από το Κάιρο. Λειτουργεί από το 1930 και ήταν ανέκαθεν ο αγαπημένος τόπος προσκυνήματος για τις οικογένειες, τις παρέες και τις σχολικές εκδρομές της Ελληνικής Παροικίας.

Ακόμα και σήμερα με τη σιωπηλή και καλοδιατηρημένη παρουσία τους οι εκκλησίες της Ορθοδοξίας μιλούν εύγλωττα και συγκινητικά για τον Ελληνισμό που αναπτυσσόταν και ευημερούσε ειρηνικά για περισσότερο από έναν ολόκληρο αιώνα στη χώρα της Αιγύπτου.