ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ |
|
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ |
Η ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Η Ηλιούπολη ήταν αρχαία πόλη της Αιγύπτου, που βρισκόταν 10 χλμ. βορειοανατολικά του Καΐρου. Ήταν μια από τις αρχαιότερες και μεγαλύτερες πόλεις της Αιγύπτου. Η ίδρυσή της χάνεται στα βάθη των αιώνων και οι Αιγύπτιοι τη θεωρούσαν θεόχτιστη. Η αρχαία ονομασία της ήταν Ων. Για ένα διάστημα πρωτεύουσα της ενωμένης Αιγύπτου. Η πόλη ήταν χτισμένη πάνω σε χειροποίητο ανάχωμα, από το φόβο των πλημμυρών, και γύρω της διώρυγες συγκέντρωναν σε τεχνητές λίμνες τα επικίνδυνα νερά. Πέντε χιλιόμετρα μακρύτερα, γιγαντιαία νεκρόπολη συγκέντρωνε επί αιώνες θησαυρούς της αιγυπτιακής τέχνης.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η Ηλιούπολη ήταν η πόλη του θεού Ήλιου και υπήρξε η πιο σημαντική ιερατική πόλη στην αρχαία Αίγυπτο, γιατί οι ιερείς της διαμόρφωσαν την αιγυπτιακή θεολογία και τελετουργία που επικράτησε σ' όλη την Αίγυπτο. Όταν επί νέας αυτοκρατορίας άκμαζε η Θήβα, ως θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο, η Ηλιούπολη διατήρησε την υπόληψη και την κτηματική της περιουσία. Ακόμα και στο 60 π.Χ., κατά Στράβωνα, όταν η πόλη ήταν πια έρημη από κατοίκους, από το ναό και το ιερατείο δεν είχε λείψει ούτε ο πλούτος ούτε η δύναμη. Ακόμη υπήρξε κέντρο λατρείας του θεού Ήλιου και η θεολογική της σχολή άκμαζε επί πολλούς αιώνες. Στην Ηλιούπολη λέγεται ότι σπούδασαν και οι Έλληνες σοφοί Θαλής, Πλάτωνας, Σόλωνας. Η πόλη άρχισε να παρακμάζει στην Ελληνιστική περίοδο. Εξίσου πανάρχαιος με την πόλη και διάσημος ήταν ο "Οίκος του Ρα", ο ναός της, που ξαναχτίστηκε πάνω στα ίδια θεμέλια από τον ιδρυτή της ΙΒ' δυναστείας Αμενεμχάτ τον Α'.
Η ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ (Γένεση 41,45. Έξοδος 1,11)
Η Ηλιούπολη αναφέρεται για πρώτη φορά στην Αγία Γραφή, όταν ο Ιωσήφ πήρε για γυναίκα την Ασεννέθ, κόρη του Πετεφρή, ιερέα της Ηλιούπολης (Γένεση 41,45). Όταν οι Αιγύπτιοι φοβήθηκαν την αύξηση του αριθμού των Ισραηλιτών και για να τους εξουθενώσουν τους έβαλαν σε καταναγκαστικές εργασίες. Έτσι τα οχυρωματικά έργα της πόλης Ων (Ηλιούπολης) έχτισαν οι Ισραηλίτες (Έξοδος 1,8-11).
|