ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ

 

ΟΙ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ Γ' Ο ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ

 

Ο ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ Γ' Ο ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ

 

Ο Πτολεμαίος Γ' Ευεργέτης (284  222 π.Χ.) ήταν Φαραώ, μέλος της Δυναστείας των Πτολεμαίων, που κυβέρνησαν την Αίγυπτο κατά την ελληνιστική περίοδο. Ήταν γιος του Πτολεμαίου Β΄ του Φιλάδελφου και της κόρης του Λυσίμαχου Αρσινόης Α'. Στα επίσημα έγγραφα του κράτους αναφέρεται ως γιος της δεύτερης συζύγου του πατέρα του, Αρσινόης Β΄, καθώς η φυσική του μητέρα εκδιώχθηκε το 279 π.Χ. από την αυλή με την κατηγορία της προδοσίας.

Στο χαρακτήρα του Πτολεμαίου δεν βλέπουμε τόσο έναν γιο του Πτολεμαίου Β΄, όσο έναν εγγονό των αξιωματικών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Πτολεμαίου του Σωτήρος και του Λυσίμαχου. Διαδέχτηκε τον πατέρα του το 246 π.Χ. ενώ ήταν πάνω κάτω 30 ετών και η κληρονομιά των παλαιών πολεμιστών πάνω του ήταν εμφανής, παρά την πολυτέλεια που βασίλευε στα ανάκτορα της Αιγύπτου. Νυμφεύθηκε την Βερενίκη της Κυρήνης, κόρη του Μάγα, ο οποίος είχε κερδίσει την ανεξαρτησία του κράτους του από την Αίγυπτο. Με τον τρόπο αυτό η Κυρηναϊκή ενσωματώθηκε και πάλι στα εδάφη της Αιγύπτου, αλλά και η Αίγυπτος εξασφάλισε την κυριαρχία της στο χώρο της Βόρειας Αφρικής.

 

Τ' όνομά του αναφέρεται στο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης «Σοφία Σειράχ», όπου σύμφωνα με τον πρόλογο του βιβλίου, ο εγγονός του συγγραφέα Ιησού, του οποίου δεν γνωρίζουμε τ' όνομά του, εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο κατά το 38ο έτος της βασιλείας του Πτολεμαίου του Ευεργέτου. Περισσότερα στοιχεία για τον Πτολεμαίο Γ' τον Ευεργέτη παρακάτω.