ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ

 

ΣΑΜΑΪΑ

 

Ο ΣΑΜΑΪΑ

 

Ο Σαμαΐα ήταν γιος του Ασά (Αγαΐ) και καταγόταν από την Αρούχ (Β' Βασιλειών 23,11). Ανήκε στο σώμα των επιλέκτων και ανδρείων του στρατού του Δαβίδ και ήταν ένας από τους 3 καλύτερους και δυνατότερους επιλέκτους και ανδρείους του Δαβίδ (Β' Βασιλειών 23,13. 23,17).

 

 

Σε μια μάχη με τους Φιλισταίους, οι Φιλισταίοι είχαν συγκεντρωθεί σε μια τοποθεσία, που ονομαζόταν Θηρία. Εκεί υπήρχε ένα χωράφι, που ήταν σπαρμένο με φακή. Οι Ισραηλίτες, όταν αντίκρυσαν τους Φιλισταίους, τράπηκαν σε φυγή. Ο Σαμαΐα όμως στάθηκε στη μέση του αγρού εκείνου και πολέμησε εναντίον των Φιλισταίων, σκοτώνοντας αρκετούς από αυτούς. Έτσι ο Κύριος πραγματοποίησε την ημέρα εκείνη μια μεγάλη νίκη (Β' Βασιλειών 23,11-13).

Στους πρώτους πολέμους του Δαβίδ με τους Φιλισταίους, ο Δαβίδ είχε στήσει το αρχηγείο του στην Κασών, σ' ένα βράχο κοντά στο σπήλαιο της Οδολλάμ. Ένα στρατιωτικό τμήμα των Φιλισταίων είχε στρατοπεδεύσει στην «κοιλάδα των Τιτάνων». Κάποια στιγμή εκδήλωσε την επιθυμία να πιει νερό από το πηγάδι που βρισκόταν στην πύλη της Βηθλεέμ. Τότε τρεις γενναίοι από το σώμα των επιλέκτων, ο Ιεβοσθέ (Ιεσεβάαλ), ο Ελεάζαρ (Ελεανάν) και ο Σαμαΐα, πέρασαν με κίνδυνο της ζωής τους μέσα από το φυλάκιο των Φιλισταίων που βρισκόταν κοντά στη Βηθλεέμ και έβγαλαν νερό από το πηγάδι. Όταν το έφεραν στο Δαβίδ, εκείνος δεν θέλησε να το πιει και το πρόσφερε σπονδή στον Κύριο (Β' Βασιλειών 23,13-17. Α' Παραλειπομένων 11,15-19).