ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ

 

ΠΕΤΕΦΡΗΣ

 

Ο ΠΕΤΕΦΡΗΣ

 

Ο Πετεφρής ήταν Αιγύπτιος ανώτερος αυλικός του Φαραώ επί εποχής Ιωσήφ και αρχηγός των σωματοφυλάκων (Γένεση 37,36. 39,1).

 

 

Όταν τ' αδέρφια του Ιωσήφ πούλησαν τον αδερφό τους σ' ένα καραβάνι Μαδιανιτών (Ισμαηλιτών) εμπόρων, αυτοί έφεραν τον Ιωσήφ στην Αίγυπτο και τον αγόρασε ο Πετεφρής, που ήταν αξιωματούχος του Φαραώ και αρχηγός της σωματοφυλακής του. Ο Ιωσήφ αποδείχτηκε άνθρωπος ικανός και ο Πετεφρής είδε ότι ο Θεός ήταν μαζί του, έτσι κέρδισε την εύνοια του αφεντικού του κι εκείνος τον έκανε επιστάτη στο σπίτι του. Όλα τα υπάρχοντα του τα εμπιστεύτηκε στα χέρια του. Από τότε που τον έκανε επιστάτη στο σπίτι του και στην περιουσία του, ο Θεός ευλόγησε το σπίτι, τα υπάρχοντα και τα κτήματα του Πετεφρή, εξαιτίας του Ιωσήφ (Γένεση 39,1-6).

 

Ο Ιωσήφ όμως, επειδή δεν υπάκουσε στις ερωτικές διαθέσεις της συζύγου του Πετεφρή, αυτή τον συκοφάντησε στον άντρα της. Ο Πετεφρης άκουσε τη γυναίκα του, άναψε απ' το θυμό του κι έδωσε διαταγή να πιάσουν τον Ιωσήφ και να τον βάλουν στη φυλακή,  όπου κρατούνταν οι φυλακισμένοι του βασιλιά (Γένεση 39,7-20).