ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ  

 

ΚΟΡΕ, ΔΑΘΑΝ ΚΑΙ ΑΒΕΙΡΩΝ

 

Ο ΚΟΡΕ

 

ΚΟΡΕ: Ο Κορέ ήταν ο πρωτότοκος γιος του Ισσάαρ ή Ισαάρ (Ισάρ) και απόγονος του Καάθ και του Λευΐ (Έξοδος 6,21. Αριθμοί 16,1). Γιοι του Κορέ ήταν ο Ασείρ (Ασσείρ), ο Ελκανά και ο Αβιάσαφ (Έξοδος 6,24). Από τον Κορέ κατάγεται ο ομώνυμος δήμος και πατριαρχική οικογένεια (Αριθμοί 26,58).

 

 

Ο ΔΑΘΑΝ ΚΑΙ Ο ΑΒΕΙΡΩΝ

 

ΔΑΘΑΝ: Ο Δαθάν ήταν ο δεύτερος γιος του Ελιάβ και απόγονος του Ρουβήν (Αριθμοί 26,9. Δευτερονόμιο 11,6).

 

ΑΒΕΙΡΩΝ (ΑΒΙΡΩΜ): Ο Αβειρών (Αβιρώμ) ήταν ο τρίτος γιος του Ελιάβ και απόγονος του Ρουβήν (Αριθμοί 26,9. Δευτερονόμιο 11,6).

 

 

 

 Η ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΕ, ΤΟΥ ΔΑΘΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΒΕΙΡΩΝ

 

Η τιμωρία των Κορέ, Δαθάν και Αβειρών

Ο Κορέ μαζί με το Δαθάν και τον Αβειρών, γιους του Ελιάβ, και με τον Αύν, γιο του Φαλέθ, επαναστάτησαν εναντίον του Μωυσή. Μαζί τους ήταν και 250 ονομαστοί άντρες από τους Ισραηλίτες, αρχηγοί της κοινότητας και εκπρόσωποι του λαού. Μαζεύτηκαν λοιπόν εναντίον του Μωυσή και του Ααρών, και τους έλεγαν: «Αρκετά μ' εσάς! Όλα τα μέλη της κοινότητας είναι άγιοι και ο Κύριος είναι μαζί μας. Γιατί εσείς υψώνετε τον εαυτό σας παραπάνω από την κοινότητα του Κυρίου;» Κατηγόρησαν ακόμη τον Μωυσή, ότι τους έβγαλε από την Αίγυπτο και τους υποσχέθηκε μια χώρα, στην οποία ρέει γάλα και μέλι και αντί γι' αυτή και αντί γι' αυτή τους έφερε στην έρημο για να πεθάνουν.

Όταν ο Μωυσής το άκουσε αυτό, έπεσε με το πρόσωπο στη γη, και αφού τους επιτίμησε για την απιστία τους, είπε στον Κορέ και στην ομάδα του: «Αύριο το πρωί ο Κύριος θα μας δείξει ποιος ανήκει σ' αυτόν και ποιος είναι άγιος, ώστε να του επιτρέπεται να τον πλησιάζει. Θα πάρετε θυμιατήρια, ο Κορέ και όλη η ομάδα του,  και αύριο, βάλτε τους φωτιά και ρίξτε τους λιβάνι ενώπιον του Κυρίου. Όποιον διαλέξει ο Κύριος, αυτός θα είναι άγιος» (Αριθμοί 16,1-17).

 

Την επόμενη μέρα πήραν, λοιπόν, τα θυμιατήρια τους, έβαλαν μέσα φωτιά, έριξαν θυμίαμα και στάθηκαν στην είσοδο της Σκηνής του Μαρτυρίου μαζί με το Μωυσή και τον Ααρών. Ο Κορέ είχε συγκεντρώσει όλη την κοινότητα εναντίον του Μωυσή και του Ααρών στην είσοδο της Σκηνής του Μαρτυρίου.

Τότε παρουσιάστηκε η δόξα του Κυρίου μπροστά σ' όλη την κοινότητα και τους απείλησε με αφανισμό. Ο Μωυσής και ο Ααρών κατασίγασαν την οργή του Κυρίου, ώστε να μην αφανίσει όλη την κοινότητα. Τότε ο Κύριος είπε στο Μωυσή, να πει στους Ισραηλίτες να φύγουν μακριά από τις κατοικίες του Κορέ, του Δαθάν και του Αβειρών. Ο Μωυσής έκανε όπως του είπε ο Κύριος κι έτσι απομακρύνθηκαν οι Ισραηλίτες από εκεί (Αριθμοί 16,18-27). 

 

Ο Δαθάν κι ο Αβειρών βγήκαν και στάθηκαν με αλαζονεία στην είσοδο των σκηνών τους μαζί με τις οικογένειές τους. Τότε ο Μωυσής είπε στο λαό, πως αν ο Κορέ, ο Δαθάν και ο Αβειρών πεθάνουν με φυσιολογικό θάνατο, τότε ο ίδιος δεν είναι απεσταλμένος του Θεού. Αν όμως ο Κύριος ανοίξει τη γη και τους καταπιεί μαζί με όλα τους τα υπάρχοντα, και κατέβουν ζωντανοί στον άδη, τότε να ξέρουν ότι οι άνθρωποι αυτοί περιφρόνησαν τον Κύριο.

Καθώς ο Μωυσής τελείωνε τα λόγια αυτά, σχίστηκε γη κάτω απ' τα πόδια τους και τους κατάπιε, αυτούς, τις οικογένειες τους και όλους όσους ήταν με τον Κορέ, τον Δαθάν και τον Αβειρών, μαζί με τα ζώα τους και όλα τους τα υπάρχοντα. Κατέβηκαν στον άδη ζωντανοί και η γη έκλεισε από πάνω τους. Όλοι οι Ισραηλίτες που ήταν γύρω τους έφυγαν γιατί φοβήθηκαν μήπως τους καταπιεί κι αυτούς η γη. Μετά ο Κύριος έστειλε φωτιά και κατάκαψε τους 250 άντρες που είχαν προσφέρει το θυμίαμα (Αριθμοί 16,27-35. Ψαλμοί 105,17-18). Στην ανταρσία του Κορέ δεν συμμετείχαν όλοι οι γιοι του, αλλά υπήρχαν κάποιοι που έζησαν (Αριθμοί 26,9-11).