ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ

 

ΙΑΗΛ

 

Η ΙΑΗΛ

 

Η Ιαήλ δείχνει στο Βαράκ το νεκρό Σισάρα

Σύζυγος του Χαβέρ και Κεναία στην καταγωγή (Κριταί 4,17. 5,24). Ο σύζυγός της είχε εγκατασταθεί στην τοποθεσία που λέγεται "Δρυς των πλεονεκτούντων", κοντά στην πόλη Κεδές (Κριταί 4,11).

 

 

Ο Σισάρα, αρχιστράτηγος του Ιαβίν, βασιλιά της Ασώρ, μετά την ήττα του στον ποταμό Κισών από τον Κριτή Βαράκ, το έβαλε στα πόδια και ο Βαράκ τον καταδίωξε. Τότε ο Σισάρα κατέφυγε τρέχοντας στη σκηνή της Ιαήλ, της γυναίκας του Χαβέρ του Κιναίου, ενός Ισραηλίτη που εκείνο τον καιρό είχε φιλικές σχέσεις με τον Ιαβίν, βασιλιά της Ασώρ.

Η Ιαήλ έκρυψε το Σισάρα στη σκηνή της κάτω από ένα σκέπασμα. Ο Σισάρα αφού έφαγε και ξεδίψασε, αποκαμωμένος καθώς ήταν κοιμήθηκε βαθιά. Τότε η Ιαήλ πήρε έναν πάσσαλο από τη σκηνή κι ένα σφυρί, πλησίασε αθόρυβα κι έμπηξε το παλούκι στο μηνίγγι του, έτσι που καρφώθηκε στη γη και ο Σισάρα πέθανε.

Τότε έφτασε και ο Βαράκ που καταδίωκε το Σισάρα. Η Ιαήλ τον καλοδέχτηκε και του έδειξε το Σισάρα που ήταν νεκρός μέσα στη σκηνή της (Κριταί 4,17-22. 5,24-27). Η πράξη της Ιαήλ μακαρίζεται στον ύμνο της Δεββώρας και του Βαράκ (Κριταί 5,24).

 

 

 

Η Ιαήλ (Μωσαϊκό στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερουσαλήμ)