ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ

 

ΕΛΕΑΖΑΡ (ΕΛΕΑΝΑΝ)

 

ΕΛΕΑΖΑΡ (ΕΛΕΑΝΑΝ): Ο Ελεάζαρ (Ελεανάν) ήταν γιος του του Σουδίτου Δωδαΐ (Δωδώ) και καταγόταν από την Αχώχ (Β' Βασιλειών 23,9. Α' Παραλειπομένων 11,12). Ήταν ανηψιός του Ιεσεβάαλ ή Ιεβοσθέ (Ιασωβεάμ, Ιοσέβ-Βασεβέθ) (Β' Βασιλειών 23,9). Ο Ελεανάν ήταν ένας από τους 3 καλύτερους και δυνατότερους ανδρείους του Δαβίδ και ανήκε στο σώμα των επιλέκτων και ανδρείων του στρατού του Δαβίδ (Β' Βασιλειών 23,9. 23,13. 23,17. Α' Παραλειπομένων 11,12).

 

 

Ο Ελεάζαρ ήταν μαζί με τον Δαβίδ στη Φασοδομίν, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι Φιλισταίοι για να πολεμήσουν τους Ισραηλίτες. Εκεί υπήρχε ένα χωράφι σπαρμένο με κριθάρι. Οι Ισραηλίτες φοβήθηκαν τους Φιλισταίους και τράπηκαν σε φυγή. Σ' εκείνον τον αγρό ο Ελεάζαρ με τον Δαβίδ σκότωσαν τους Φιλισταίους και με τη βοήθεια του Θεού έσωσαν τους Ισραηλίτες (Α' Παραλειπομένων 11,13-14).

Ο Ελεανάν ήταν μαζί με το Δαβίδ στη Σερράν, όταν οι Φιλισταίοι χλεύαζαν και προκαλούσαν τους Ισραηλίτες σε μονομαχία. Κάποια στιγμή ο Ελεανάν χτύπησε τους Φιλισταίους, μέχρις ότου κουράστηκε το χέρι του και κόλλησε η παλάμη του στη λαβή του ξίφους του. Έτσι ο Κύριος πραγματοποίησε την ημέρα εκείνη μεγάλη νίκη για τους Ισραηλίτες, οι οποίοι όσοι ήταν πίσω του λαφυραγωγούσαν και απογύμνωναν τους νεκρούς (Β' Βασιλειών 23,9-10).

Στους πρώτους πολέμους του Δαβίδ με τους Φιλισταίους, ο Δαβίδ είχε στήσει το αρχηγείο του στην Κασών, σ' ένα βράχο κοντά στο σπήλαιο της Οδολλάμ. Ένα στρατιωτικό τμήμα των Φιλισταίων είχε στρατοπεδεύσει στην «κοιλάδα των Τιτάνων». Κάποια στιγμή εκδήλωσε την επιθυμία να πιει νερό από το πηγάδι που βρισκόταν στην πύλη της Βηθλεέμ. Τότε τρεις γενναίοι από το σώμα των επιλέκτων, ο Ιεβοσθέ (Ιεσεβάαλ), ο Ελεάζαρ (Ελεανάν) και ο Σαμαΐα, πέρασαν με κίνδυνο της ζωής τους μέσα από το φυλάκιο των Φιλισταίων που βρισκόταν κοντά στη Βηθλεέμ και έβγαλαν νερό από το πηγάδι. Όταν το έφεραν στο Δαβίδ, εκείνος δεν θέλησε να το πιει και το πρόσφερε σπονδή στον Κύριο (Β' Βασιλειών 23,13-17. Α' Παραλειπομένων 11,15-19).