ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ

 

ΔΩΗΚ Ο ΣΥΡΟΣ

 

ΔΩΗΚ (ΔΩΕΓ) Ο ΣΥΡΟΣ

 

Ο Δωήκ (Δωέγ) ο Σύρος ήταν δούλος του Σαούλ. Ήταν αρχηγός των βοσκών που έβοσκαν τα μουλάρια του Σαούλ (Α' Βασιλειών 21,7. 22,9). Καταγόταν από τη Συρία και ήταν ο εκτελεστής της θανατικής καταδίκης των 305 ιερέων της Νομβά (Α' Βασιλειών 22,9-19). Στον 51ο ψαλμό του Δαβίδ αναφέρεται ότι ο Δωήκ ήταν Ιδουμαίος στην καταγωγή (Ψαλμός 51).

 

 

Όταν ο Δαβίδ, για να γλιτώσει από την οργή του Σαούλ, είχε πάει στην πόλη Νομβά, στον ιερέα Αβιμέλεχ, εκείνη την ημέρα βρισκόταν εκεί κι ένας δούλος του Σαούλ, ο Δωήκ ο Σύρος, ο οποίος έβοσκε τα μουλάρια του Σαούλ (Α' Βασιλειών 21,7).

Ο Σαούλ βρισκόταν σε κάποιο ύψωμα στη Ραμά, όταν έμαθε ότι ο Δαβίδ κρυβόταν στη Σαρίχ της φυλής Ιούδα και ότι υπήρχε γύρω του μια ομάδα αντρών που τον ακολουθούσαν. Κρατούσε στα χέρια του ένα ακόντιο και επιτίμισε τους άνδρες του και τους δούλους του, ότι δεν του ήταν ιδιαίτερα αφοσιωμένοι. Τότε ο Δωήκ ο Σύρος ενημέρωσε το Σαούλ για τη φιλοξενία του Δαβίδ από τον ιερέα Αβιμέλεχ.

Ο Σαούλ κάλεσε τον ιερέα Αβιμέλεχ, καθώς και όλους τους συγγενείς του και τους ιερείς στη Νομβά, και του ζήτησε ευθύνες που φιλοξένησε το Δαβίδ και συνωμότησε εναντίον του βασιλιά. Ο Αβιμέλεχ είπε στο Σαούλ, ότι δεν γνωρίζει την αντιπαράθεση του βασιλιά με το Δαβίδ και ότι πίστευε πως, ο Δαβίδ ήταν από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του βασιλιά. Αμέσως μετά ο Σαούλ διέταξε το θάνατο όλων των συγγενών του Αβιμέλεχ και όλων των ιερέων στη Νομβά. Επειδή όμως οι άνδρες της σωματοφυλακής που στέκονταν γύρω του, δεν θέλησαν ν' απλώσουν χέρι στους ιερείς του Κυρίου και να τους σκοτώσουν, τότε διέταξε τον Δωήκ τον Σύρο να πραγματοποιήσει τη διαταγή. Έτσι ο Δωήκ ο Σύρος πήγε και σκότωσε όλους τους ιερείς  από τη Νομβά, περίπου 305 άνδρες. Ακόμη ο Σαούλ παρέδωσε στη σφαγή κι όλους τους κατοίκους της Νομβά, άντρες, γυναίκες, παιδιά και ζώα.

Γλίτωσε μόνο ο Αβιάθαρ, ένας από τους γιους του Αβιμέλεχ, ο οποίος πήγε στο Δαβίδ  και του ανάγγειλε ότι ο Σαούλ σκότωσε όλους τους ιερείς του Κυρίου. Τότε ο Δαβίδ μετάνιωσε που δεν σκότωσε εκείνη την ημέρα το Δωήκ τον Σύρο, και κράτησε κοντά του τον Αβιάθαρ (Α' Βασιλειών 22,6-23).