ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ  

 

ΑΜΒΡΑΜ ΚΑΙ ΙΩΧΑΒΕΔ

 

Ο ΑΜΒΡΑΜ ΚΑΙ Η ΙΩΧΑΒΕΘ

 

ΑΜΒΡΑΜ (ΑΜΡΑΜ): Ο Αμβράμ ή Άμβραμ (Αμράμ) ήταν ο πρωτότοκος γιος του Καάθ και εγγονός του Λευΐ (Έξοδος 6,18. Αριθμοί 3,19. 3,58. Α' Παραλειπομένων 5,28. 6,3. 23,12. Διαθήκαι των 12 Πατριαρχών 12,2). Η γυναίκα του Αμβράμ ήταν η Ιωχαβέδ, η οποία ήταν ξαδέρφη του, δηλαδή κόρη του αδερφού του πατέρα του (Έξοδος 6,20). Και οι δύο ανήκαν στη φυλή Λευΐ (Έξοδος 2,1). Ο Αμβράμ και η Ιωχαβέδ είχαν δύο γιους τον Ααρών και τον Μωυσή και μία κόρη τη Μαριάμ (Έξοδος 2,1. 6.20. Αριθμοί 26,59. Α' Παραλειπομένων 5,29. 6,3. 23,13). Ο Αμβράμ πέθανε σε ηλικία 132 ετών (Έξοδος 6,20). Από τον Αμβράμ (Αμράμ) κατάγεται η πατριαρχική οικογένεια και ο δήμος των Αμραμιτών (Αριθμοί 3,27). Ο Αμβράμ και η Ιωχαβέδ παντρεύτηκαν όταν ο Λευΐ ήταν 94 ετών (Διαθήκαι των 12 Πατριαρχών 12,5).

 

ΙΩΧΑΒΕΔ: Η Ιωχαβέδ ήταν σύζυγος και ξαδέρφη του Αμβράμ (Αμράμ) (Έξοδος 6,20) και μητέρα του Ααρών, του Μωυσή και της Μαριάμ (Έξοδος 2,1. 6.20. Αριθμοί 26,59. Α' Παραλειπομένων 5,29. 6,3). Ανήκε στη φυλή Λευΐ (Έξοδος 2,1).

Σύμφωνα με το απόκρυφο κείμενο «Διαθήκαι των 12 Πατριαρχών» ο Λευΐ απέκτησε και την Ιωχαβέδ, όταν ήταν 64 ετών στην Αίγυπτο (Διαθήκαι των 12 Πατριαρχών 11,8), αν και αυτή η πληροφορία αναιρείται από την Παλαιά Διαθήκη, όπου ο Αμβράμ πήρε την Ιωχαβέδ, η οποία ήταν ξαδέρφη του, δηλαδή κόρη του αδερφού του πατέρα του (Έξοδος 6,20).

 

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΜ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΩΧΑΒΕΔ

 

Η σωτηρία του Μωυσή

Ο Αμβράμ και η Ιωχαβέδ, δεν φοβήθηκαν τη διαταγή του Φαραώ και με κίνδυνο της ζωής τους, όταν είδαν πόσο ωραίο ήταν το παιδί, το έκρυψαν για τρεις μήνες, ώστε να μην θανατωθεί (Έξοδος 2,1-10). Δεν ήταν όμως δυνατό να το κρύβουν περισσότερο. Μη έχοντας άλλη ελπίδα η μητέρα του, πήρε λοιπόν ένα καλάθι από πάπυρο, το άλειψε με πίσσα, έβαλε μέσα το παιδί και το άφησε στις καλαμιές, στις όχθες του Νείλου. Έβαλε και την κόρη της Μαριάμ να παρακολουθεί από μακριά τι θα γίνει.

 

Μια μέρα η κόρη του Φαραώ ήρθε να λουστεί στο Νείλο και μπήκε στο ποτάμι, ενώ οι υπηρέτριες της περπατούσαν στην όχθη του. Κάποια στιγμή, εκείνη είδε το καλάθι ανάμεσα στα καλάμια κι έστειλε τη δούλη της να το πάρει. Το άνοιξε κι είδε μέσα ένα μικρό αγόρι που έκλαιγε. Τότε το λυπήθηκε και αποφάσισε να το υιοθετήσει. Τότε η αδερφή του παιδιού, που παρακολουθούσε κρυφά τη σκηνή, ρώτησε την κόρη του Φαραώ, εάν ήθελε κάποια τροφό να της θηλάζει το παιδί. Η κόρη του Φαραώ δέχτηκε και η Μαριάμ φώναξε τη μητέρα της για να θηλάσει το παιδί (Έξοδος 2,3-8).

Έτσι πήρε η Ιωχαβέδ το παιδί και το θήλαζε για τρία χρόνια. Στο διάστημα αυτό είχε την ευκαιρία να διδάξει τον Μωυσή την προγονική θρησκεία, "τον Θεό του Αβραάμ, του Ισαάκ και του Ιακώβ". Όταν το παιδί μεγάλωσε, το έφερε στη θυγατέρα του Φαραώ, η οποία το υιοθέτησε και του έδωσε το όνομα Μωυσής, που σημαίνει «επειδή τον έβγαλα απ' το νερό» (Έξοδος 2,10).

 

 

 

ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΜ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΩΧΑΒΕΔ

ΑΑΡΩΝ, ΜΩΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑΜ

 

ΑΑΡΩΝ: Ο Ααρών υπήρξε ο πρώτος Αρχιερέας του Ισραήλ. Γεννήθηκε στην Αίγυπτο και ανήκε σε μια από τις 3 οικογένειες της φυλής Λευί, τους Κααθίτες. Ήταν γιος του Αμβράμ και της Ιωχαβέδ (Έξοδος 2,1. 6.20. Αριθμοί 26,59. Α' Παραλειπομένων 5,29. 6,3). Ήταν κατά τρία χρόνια μεγαλύτερος του αδερφού του Μωυσή και κατά τρία μικρότερος της αδερφής του Μαριάμ. Σύζυγός του ήταν η Ελισάβετ, κόρη του Αμιναδάβ (Έξοδος 6,23) με την οποία απέκτησε τέσσερις γιους, τους Ναδάβ, Αβιούδ (Αβιού), Ελεάζαρ και Ιθάμαρ (Α' Παραλειπομένων 5,29).

 

Περισσότερες πληροφορίες για τον Ααρών

 

 

ΜΩΥΣΗΣ: Ο Μωυσής υπήρξε ηγέτης του έθνους Ισραήλ, σπουδαίος νομοθέτης και μεσίτης της διαθήκης του Νόμου, προφήτης, κριτής, διοικητής, ιστορικός και συγγραφέας. Ήταν γιος του Αμβράμ και της Ιωχαβέδ, από τη φυλή Λευί (Έξοδος 2,1. 6.20. Αριθμοί 26,59. Α' Παραλειπομένων 5,29. 6,3). Ήταν αδερφός του Ααρών και της Μαριάμ. Γεννήθηκε στην Αίγυπτο στις 7 Αδάρ του έτους 1393 π.Χ και απεβίωσε στις 7 Αδάρ του έτους 1273 π.Χ.

Ο Μωυσής παντρεύτηκε την Σεπφώρα, κόρη του ιερέα της Μαδιάμ Ιοθόρ ή Ραγουήλ, (Έξοδος 2,21) και απέκτησε δύο γιους, τον Γηρσάμ (Γηρσώμ, Γερσώμ), (Έξοδος 2,22) και τον Ελιέζερ (Έξοδος 18,1-6).

Ήταν όμορφος αλλά βραδύγλωσσος. Η Αγία Γραφή αναφέρει ότι ο Μωυσής ήταν ο πιο πράος και ο πιο ταπεινός από όλους τους ανθρώπους που υπήρχαν πάνω στην επιφάνεια της γης (Αριθμοί 12,3).

 

Περισσότερες πληροφορίες για τον Μωυσή

 

 

ΜΑΡΙΑΜ: Κόρη του Αμβράμ και της Ιωχαβέδ (Έξοδος 2,1. 6.20. Αριθμοί 26,59. Α' Παραλειπομένων 5,29. 6,3). Ήταν κατά τρία χρόνια μεγαλύτερη του αδερφού της Ααρών και κατά έξι μεγαλύτερη του Μωυσή.  Αναφέρεται και ως προφήτισσα (Έξοδος 15,20).

 

Περισσότερες πληροφορίες για την Μαριάμ