ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

 

 

 

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΑΖΑΡΙΑΣ

 

Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΑΖΑΡΙΑΣ

 

Ο προφήτης Αζαρίας

Ο Προφήτης Αζαρίας ήταν γιος του προφήτη Ωδήδ (Aδδώ) ' Παραλειπομένων 15,1) και έζησε στα χρόνια της βασιλείας του Ασά (911-870 π.Χ.), γιού και διαδόχου του Αβιά στο βασίλειο του Ιούδα. Κατά την Ορθόδοξη Παράδοση και τα συναξάρια, ο πατέρας του προφήτη αναφέρεται με το όνομα Αδδώ και καταγόταν από τη γη Σεμβαθά, ή Συμβαθά. Ο προφήτης κήρυττε στον λαό την ευσέβεια.
 

 

Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΑΖΑΡΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΣΑ

 

Όταν ο βασιλιάς Ασά επέστρεφε από τη νικηφόρα μάχη με τους Αιθίοπες, κατά το 15ο έτος της βασιλείας του, το Πνεύμα του Θεού πήγε στον προφήτη Αζαρία, το γιο του Ωδήδ, και βγήκε να προϋπαντήσει τον Ασά. Είπε, λοιπόν, ο Αζαρίας στον Ασά: «Ακούστε με συ ο βασιλιάς Ασά και όλος ο λαός των φυλών του Ιούδα και του Βενιαμίν. Ο Κύριος είναι μαζί σας, επειδή κι εσείς είστε μαζί Του. Εάν εξακολουθήσετε να λατρεύετε το όνομα Του και να καταφεύγετε σ' Αυτόν, τότε κι εκείνος θα βρίσκεται μαζί σας. Όταν Τον ζητάτε θα Τον βρίσκετε. Αν όμως Τον εγκαταλείψετε, θα σας εγκαταλείψει και Αυτός. Και τότε ο Κύριος θα χτυπήσει με θλίψεις το βασίλειο του Ιούδα» ' Παραλειπομένων 15,1-7).

Όταν ο Ασά άκουσε τους λόγους του προφήτη Αζαρία, πήρε θάρρος και συνέχισε να εκδιώκει τα είδωλα από τις φυλές του Ιούδα και του Βενιαμίν, καθώς κι από τις πόλεις που είχε κυριεύσει στην ορεινή περιοχή της φυλής Εφραίμ. Μετά ο Ασά συγκέντρωσε στην Ιερουσαλήμ, όλους τους άνδρες των φυλών Ιούδα και Βενιαμίν, και πρόσφερε θυσίες στον Κύριο από τα λάφυρα, τα οποία είχαν φέρει μαζί τους από τη μάχη. Στη συνέχεια ο Ασά ανανέωσε τη διαθήκη με τον Κύριο και όλος ο λαός ορκίστηκε κι αυτός να τον λατρεύει και να τηρεί τις εντολές του ' Παραλειπομένων 15,8-15).

 

Αναφέρεται ως γιος του Ωδήδ, αλλά το Μασοριτικό κείμενο παραλείπει το όνομα του Αζαρία στο στίχο 8, υπονοώντας ίσως ότι η προφητεία είναι από τον ίδιο τον Ωδήδ. Η Μετάφραση των Εβδομήκοντα αναφέρει το όνομα Αδάδ ως τον προφήτη τα λόγια του οποίου άκουσε ο Ασά, το οποίο είναι παρόμοιο όνομα με το Ωδήδ, υπονοώντας το ίδιο, ότι η προφητεία ήταν του Ωδήδ. Δεν είναι λοιπόν καθαρό αν ο Αδάδ είναι το ίδιο πρόσωπο με αυτό του αναφερόμενου ως Ωδήδ, πατέρα του Αζαρία.

Ο Αζαρίας πέθανε ειρηνικά και τάφηκε στον αγρό του. Η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του δίκαιου και προφήτη Αζαρία στις 3 Φεβρουαρίου. Στα Κοτύωρα του Πόντου ο άγιος Αζαρίας έγινε Αζαρέας και ετυμολογήθηκε με το ζαρώνω=στραβώνω. Στη γιορτή του οι έγκυες δεν πρέπει να αναλαμβάνουν καμία εργασία διότι το παιδί γεννιέται με ζάρες, ατροφικό και ασθενικό.