ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

 

 

 

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΑΝΑΝΙ

 

Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΑΝΑΝΙ

 

Ο Προφήτης Ανανί έδρασε στο βασίλειο του Ιούδα περίπου το 874-873 π.Χ. ' Παραλειπομένων 16,7) και έζησε στα χρόνια της βασιλείας του Ασά (911-870 π.Χ.). Γιος του προφήτη Ανανί ήταν ο προφήτης Ιού (Ιηού) (Γ' Βασιλέων 16,1. 16,7. Β' Παραλειπομένων 19,2. 20,34).
 

 

Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΑΝΑΝΙ ΚΑΙ Ο ΑΣΑ

 

Κατά το 38ο έτος της βασιλείας του Ασά, ο βασιλιάς του Ιούδα έκανε συμφωνία με το βασιλιά της Συρίας, προκειμένου ν' αντιμετωπίσει τον Βαασά, βασιλιά του Ισραήλ, ο οποίος είχε καταλάβει και είχε οχυρώσει τη Ραμά, έτσι ώστε να μη μπορούν από το βασίλειο του Ιούδα να κινούνται ελεύθερα σ' εκείνη την περιοχή. Ο βασιλιάς της Συρίας χτύπησε τις πόλεις του Ισραήλ κι ο Βαασά αναγκάστηκε ν' αποχωρήσει από τη Ραμά.

Μετά τα γεγονότα αυτά ο προφήτης Ανανί, πήγε στο βασιλιά του Ιούδα Ασά, και του είπε: «Επειδή στηρίχτηκες στο βασιλιά των Συρίων κι όχι στον Κύριο το Θεό σου, γι' αυτό και διέφυγε από τα χέρια σου ο στρατός της Συρίας. Οι Αιθίοπες και οι Λίβυες δεν ήταν περισσότεροι με πολλές άμαξες και ιππείς; Επειδή όμως τότε στηρίχτηκες στον Κύριο, εκείνος τους παρέδωσε στην εξουσία σου. Αλλά σ' αυτήν εδώ την περίπτωση έπραξες απερίσκεπτα. Γι' αυτό από δω και πέρα θα έχεις πολέμους».

Ο Ασά θύμωσε εναντίον του προφήτη και τον έκλεισε στη φυλακή, γιατί τον εξόργισαν αυτά που είπε ' Παραλειπομένων 16,7-10). Δεν γνωρίζουμε περισσότερες πληροφορίες για τον προφήτη, παρά μόνο ότι απεβίωσε ειρηνικά. Η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του δίκαιου και προφήτη Ανανί στις 27 Μαρτίου.