ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΜΑΡΙΑ - ΠΑΝΑΓΙΑ

 ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΓΑΛΗΝΗ

 

Παναγία η Γαλήνη

 

Παναγία η Γαλήνη

Πρόκειται για τον νεκροταφειακό ναό του οικισμού Αγία Γαλήνη στο νομό Ρεθύμνου. Έχει ασυνήθιστη αρχιτεκτονική, καθώς έχει δύο μικρότερα κλίτη κάθετα στον άξονα του κεντρικού κλίτους.

Ο ναός της Παναγίας συνδέεται και με έναν τοπικό θρύλο που έχει να κάνει και με το όνομα του οικισμού. Σύμφωνα με  την παράδοση, η σύζυγος του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β’ (408-450) Αθηναΐδα που βαπτίστηκε Ευδοκία, εξορίστηκε στην Αφρική, μετά από τις ραδιουργίες της αδελφής του Θεοδοσίου Πουλχερίας.

Το ιστιοφόρο της ενώ βρισκόταν κοντά στην παραλία της Σουλίας, κινδύνεψε από άγρια θαλασσοταραχή. Η Ευδοκία ως Χριστιανή προσευχήθηκε στην Παναγία να γαληνέψει η θάλασσα και να χτίσει εκκλησία αφιερωμένη στην «Παναγία Αγία Γαλήνη».

Το θαύμα έγινε, το ιστιοφόρο άραξε στο λιμανάκι και τότε ζήτησε να εκπληρώσει το τάμα της. Έτσι η «Παναγία Αγία Γαλήνη», χτίστηκε, ενώ η ίδια η βασίλισσα, έμεινε εκεί για να επιτηρεί το έργο.

Κόντευε να τελειώσει η εκκλησία, όταν έφτασε το μήνυμα το 450 μ.Χ. να επιστρέψει  γιατί ξαφνικά ο Θεοδόσιος Β’ πέθανε, τότε άφησε χρήματα για να τελειώσει η εκκλησία και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη. Έτσι κυριάρχησε το Αγία Γαλήνη και ξεχάστηκε η αρχαία πόλη Σουλία ή Ερημόπολη, ενώ σύμφωνα με άλλη εκδοχή η Ευδοκία όταν σταμάτησε η θαλασσοταραχή, είπε τη φράση «αεί γαλήνη»-Αϊ Γαλήνη.

 

maleviziotis.gr, rethemnosnews.gr

 

 

 

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ