Η Παναγία η Βουναρκώτισσα

 

Παναγία η Βουναρκώτισσα

Επωνυμία της Παναγίας, εξαιτίας ναού ή χώρου λατρείας της στην κορυφή λόφου (βουναρκού). Με την επωνυμία αυτή η Παναγία ήταν γνωστή στο χωριό Κολόσσι της επαρχίας Λεμεσού, όπου υπήρχε εκκλησία σε σπήλαιο, αφιερωμένη στην Παναγία την Βουναρκώτισσα. Με το ίδιο επίθετο υπήρχε εκκλησία της Παναγίας και στην περιοχή του χωριού Σιλίκου της επαρχίας Λεμεσού.

 

Το Εξωκλήσι - σπηλιά, της Παναγίας της Βουναρκώτισσας βρίσκεται στα βόρεια της κοινότητας Κολόσσι και σε απόσταση 2 μόλις χιλιομέτρων. Πήρε το όνομα Βουναρκώτισσα για το ότι βρίσκεται μέσα σε βράχο.

Είναι ένα μεγάλο σπήλαιο όπου στην περίοδο της Τουρκοκρατίας οι Χριστιανοί κάτοικοι του χωριού λόγω των διωγμών από τους Τούρκους κατακτητές, πήγαιναν κρυφά στο σπήλαιο αυτό για να τελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

 

Στο σπήλαιο της Παναγίας της Βουναρκώτισσας έγιναν και γίνονται μέχρι και σήμερα αρκετά θαύματα. Το χώμα που βρίσκεται στο σπήλαιο της Παναγίας της Βουναρκώτισσας, θεωρείται θαυματουργό. Όταν πλάσεις το χώμα με νερό, γίνεται πηλός και όταν το τοποθετήσεις στο σώμα σου, γιατρεύει τυχόν προβλήματα ασθενείας.

Οι προσκυνητές που έρχονταν στο σπήλαιο τις γιορτές,γέμιζαν τα αγγεία τους, τις κολοκύθες, τις γαβάθες, τις στάμνες τους με αγίασμα από την κοντινή εκκλησία του Κολοσσίου. Όταν έφταναν στο σπήλαιο, όπου οι πατέρες έκαναν τη λιτανεία, οι πιστοί έπιαναν από το έδαφος της σπηλιάς χώμα, το ανακάτευαν με αγίασμα και έφτιαχαν λάσπη, με την οποία άλειφαν τα άρρωστα μέρη του σώματος τους και στη συνέχεια τα έδεναν με ένα πανί. Αυτή την υγρή χωμάτινη κομπρέσα την χρησιμοποιούσαν ειδικά για την αρρώστια των ματιών. Έπειτα οι προσκυνητές φιλούσαν την εικόνα της Παναγίας που έφερναν για το σκοπό αυτό οι ιερείς, άναβαν τα λεπτά κεράκια και έκαναν την προσφορά τους σε χρήματα και σε κεριά και στη συνέχεια οι ιερείς που τελούσαν τη Θεία Λειτουργία, τους κάπνιζαν και τους ράντιζαν με αγιασμό. Όταν τελείωναν όλη τη διδικασία και αφού τοποθετούσαν σε μία συγκεκριμένη θέση, τα άδεια δοχεία, μέσα στα οποία είχαν κουβαλήσει το νερό, ως αφιέρωμα, τότε μόνο οι άρρωστοι και αυτοί που τους μετέφεραν, εγκατέλειπαν τη σπηλιά.

 

Το σπήλαιο της Παναγίας της Βουναρκώτισσας, γιορτάζει την Τρίτη του Πάσχα, όπου πλήθος κόσμου από την κοινότητα του Κολοσίου και από τα γύρω χωριά, μαζεύεται για να γιορτάσει τη χάρη της. Η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Αποστόλου Λουκά άρχισε την επιδιόρθωση, την ανακαίνιση και τη συντήρηση του σπηλαίου μετά το 2000. Σήμερα στο προαύλιο του εξωκλησιού υπάρχουν αρκετά δέντρα, παγκάκια και πλακόστρωτο που δένει αρμονικά με όλο το τοπίο της περιοχής.

 

www.polignosi.com, www.orthodoxos.com.gr, www.cyprusalive.com