ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΜΑΡΙΑ - ΠΑΝΑΓΙΑ

 ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΛΑΧΕΡΑΙΝΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

 

Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΛΑΧΕΡΑΙΝΑΣ ΣΤΑ ΚΟΡΝΑΤΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

 

Παναγία η Βλαχέραινα

Η Παναγία η Βλαχέραινα είναι μία μικρή αλλά γραφική εκκλησία, στα όμορφα Κορνάτα στην Κέρκυρα. Το όνομα «Βλαχέραινα» κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη όπου εκεί υπήρχε μεγάλο ονομαστό μοναστήρι. Ο τύπος της εικόνας αυτής φέρνει το προσωνύμιο «Παναγιά Βλαχέραινα» γιατί αντιγράφει παλιότερο πρότυπο εικόνας, που υπήρχε στην εκεί Μονή.
Η λατρεία της «Παναγίας της Βλαχέραινας» είναι αρκετά διαδομένη στην Κέρκυρα. Η ύπαρξη πληθώρας ναών αφιερωμένων στην Παναγία τη Βλαχέραινα σημασιοδοτεί μία παλαιότατη παράδοση για το νησί που ανάγεται στους βυζαντινούς χρόνους!

Στις 2 Ιουλίου γιορτάζει πάντα, η Παναγιά η Βλαχέραινα που βρίσκεται στα όμορφα Κορνάτα, στο παλιό χωριό Σταυρός, που η ίδρυση του ανάγεται πριν τον 15ο αιώνα, ενώ οι πρώτοι οικιστές του, πιστεύεται ότι κατάγονται από τους ακόμα παλαιότερους Βυζαντινούς χρόνους των Kομνηνών όπου και εγκατέστησαν στρατιώτες στην περιοχή. Έτσι δικαιολογείται και η διάσωση της παλιάς «Aυτοκρατορικής» λατρείας, της «Βυζαντινής Παναγιάς των Βλαχερνών» στα Κορνάτα.

 

Αν και δεν είναι σίγουρο ότι η Παναγιά η Βλαχέραινα εικονίζονταν με ένα συγκεκριμένο εικονογραφικό τύπο διασώζονται κάποιες εικόνες που παρουσιάζουν την Παναγία να φέρει στο κέντρο στην αγκαλιά της (ή σαν σε «μετάλλιο») το βρέφος Ιησού (Σινά 600 μ.Χ.). Άλλοι πάλι μελετητές θεωρούν ότι η «Βλαχερνιώτισσα» μάλλον ήταν μία «Oδηγήτρια». Στα μετά βυζαντινά χρόνια, ως «Βλαχερνιώτισσα», εκτός από «Οδηγήτριες» βρίσκουμε και άλλου τύπου εικονογραφικού τύπου εικόνες, όπως... «Καρδιώτισσες», «Γλυκοφιλούσες» κλπ. Προφανώς η προσωνυμία «Βλαχερνιώτισσα», από τα βυζαντινά χρόνια, χαρακτηρίζει περισσότερο «τόπο προέλευσης και λατρείας»... παρά εικονογραφικό τύπο εικόνας.

 

fdathanasiou.wordpress.com

 

 

 

Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΛΑΧΕΡΑΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

 

Η μονή Παναγίας των Βλαχερνών ή Βλαχέραινα είναι χριστιανικό μοναστήρι το οποίο είναι κτισμένο σε νησίδα κοντά στην Κέρκυρα, απέναντι από τη θέση Κανόνι, νότια της πόλης της Κέρκυρας. Η νησίδα απέχει 300 μέτρα από τη στεριά, με την οποία ενώνεται με πεζογέφυρα. Η μονή αναφέρεται σε έγγραφο σχετικά με την αγιογράφηση του ναού του αγίου Ελευθερίου στο Περιβόλι, ο οποίος ήταν μετόχι της μονής. Σύμφωνα με την παράδοση, το σημερινό μοναστήρι κτίστηκε τον 17ο αιώνα. Η μονή λειτουργούσε έως το 1980, ως γυναικείο μοναστήρι.

Το συγκρότημα είναι κεραμοσκεπές και έχει μικρό ναό λευκού χρώματος και διώροφο καμπαναριό στη βάση του οποίου διαμορφώνεται καμάρα η οποία αποτελεί την είσοδο στην αυλή της μονής. Η εκκλησία είναι τοιχογραφημένη και διαθέτει ξυλόγλυπτο τέμπλο. Η μονή γιορτάζει στις 2 Ιουλίου.

 

Βικιπαίδεια

 

Η Ι.Μ. της Παναγίας της Βλαχέραινας στην Κέρκυρα

 

 

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ