ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΜΑΡΙΑ - ΠΑΝΑΓΙΑ

 ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΙΓΛΙΩΤΙΣΣΑ

  

Παναγία η Βιγλιώτισσα

 

Παναγία η Βιγλιώτισσα

Μία από τις παλαιότερες εκκλησίες στην Ελλάδα βρίσκεται στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης και συγκεκριμένα στην θέση Βίγλι στη Βουλισμένη. Ο ναός είναι γνωστός ως Παναγία Βιγλιώτισσα και είναι αφιερωμένος στο Γενέσιο της Θεοτόκου. Στο σημείο υπήρχε μοναστήρι, το οποίο λειτουργούσε από το 1594 έως και τα μέσα του 18ου αιώνα, ωστόσο καμία από τις αρχικές εγκαταστάσεις δεν έχει διασωθεί. Η ονομασία σημαίνει αυτή που βλέπει, που με ανύστακτο μάτι παρατηρεί τα πάντα. Η φρουρός. Η σκοπός. Προέρχεται από τη βενετική λέξη βιγλίζω = βλέπω, παρατηρώ με μεγάλη προσοχή. Εδώ σημαίνει αυτή που βλέπει, που εφορεύει τα πάντα. Στην Τήνο ονομάζεται Βλέπουσα.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η εκκλησία της Παναγιάς Βιγλιώτισσας αποτελούσε το Καθολικό του μοναστηριού, ωστόσο προϋπήρχε πολύ πριν από την ίδρυση της μονής και συγκεκριμένα είχε χτιστεί πριν από το 1300. Στην είσοδο της εκκλησίας υπάρχει μία επιγραφή με τη χρονολογία 1605, έτος κατά το οποίο έγιναν κάποιες εργασίες στον ναό από την μοναχή Μαγδαληνή. Εντός της εκκλησίας έχουν διασωθεί τοιχογραφίες του 14ου αιώνα, ενώ ο αγιογράφος φέρεται να είναι ό ίδιος με αυτόν της Παναγιάς της Κεράς, δίπλα στον παραδοσιακό οικισμό του Κρασίου. Στις τοιχογραφίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, σκηνές από τα Πάθη του Χριστού.

 

Στην εκκλησία συρρέει κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου πλήθος προσκυνητών, για να προσευχηθεί και να τιμήσει την Παναγία μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστορική αυτή εκκλησία της Παναγίας Βιγλιώτισσας βρίσκεται σε ένα ύψωμα με θέα ένα καταπράσινο τοπίο. Οι κάτοικοι, μάλιστα, της περιοχής έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα όμορφο και ξεχωριστό περιβάλλοντα χώρο, στον οποίο έχει τοποθετηθεί μνημείο για τη μητέρα.

 

orthodoxtimes.gr

 

 

 

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ