ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΜΑΡΙΑ - ΠΑΝΑΓΙΑ

 ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΡΚΟΥΔΙΩΤΙΣΣΑ (ΑΡΚΟΥΔΑΙΝΑ)

 

Παναγία η Αρκουδιώτισσα (Αρκούδαινα)

 

Παναγία η Αρκουδιώτισσα

Η Παναγία η Αρκουδιώτισσα βρίσκεται στο Ακρωτήρι Χανίων, 2 χλμ βόρεια της μονής Γουβερνέτου, μέσα στο φαράγγι Αυλάκι που συνδέει τη μονή με την Μονή Καθολικού και το λένε Αρκουδόσπηλιο ή η Σπηλιά της Αρκούδας ή της Παναγίας Αρκουδιώτισσας. Κοντά στην είσοδο της σπηλιάς βρίσκεται ένας γκρίζος σταλαγμίτης που μοιάζει να έχει πάρει τη μορφή αρκούδας. Από αυτήν, πήρε το όνομά της.

 

Μέσα στη σπηλιά βρίσκεται ένα παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Παναγία την Αρκουδιώτισσα, την οποία γιορτάζουν στις 2 Φεβρουαρίου, στη γιορτή της Υπαπαντής. Ανήμερα της γιορτής της, κάθε χρόνο συρρέουν πολλοί πιστοί, αρκετοί εκ των οποίων διανυκτερεύουν στη σπηλιά.

 

Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, η Παναγία πέτρωσε την αρκούδα που έπινε το νερό των μοναχών που βρίσκονταν μέσα σε αυτό κι εκείνη την εποχή ήταν σχεδόν δυσεύρετο. Οι μοναχοί μάζευαν το νερό σταγόνα σταγόνα, αλλά κάποτε μια θεόρατη αρκούδα ανακάλυψε τη σπηλιά κι ερχόταν και τους το 'πινε. Οι μοναχοί παραφύλαξαν να δουν ποιος τους κλέβει το νερό. αλλά όταν αντίκρισαν το πελώριο ζώο, φοβήθηκαν και κάποιος έβγαλε μια κραυγή: "Παναγία μου, πρόφταξε!" και πριν προλάβουν να καταλάβουν τι έγινε το ζώο πέτρωσε. Για να θυμούνται το θαύμα Της, έχτισαν μέσα στη σπηλιά αυτό το εκκλησάκι.

 

Η άλλη εκδοχή που έχει να κάνει με το όνομα, υποστηρίζει ότι στην αρχαιότητα η σπηλιά ήταν ιερό αφιερωμένο στην θεά Άρτεμη, η οποία είχε μεταμορφωθεί σε αρκούδα. Το σπήλαιο είναι μια παλαιά κοίτη ποταμού και αποτελείται από μια μεγάλη αίθουσα, έναν μικρότερο δεύτερο θάλαμο με ένα πολύ στενό πέρασμα. Μπροστά από το σταλαγμίτη που μοιάζει με αρκούδα, υπάρχει μια μικρή λίμνη.

Ιερά Μονοπάτια

 

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ