ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΜΑΡΙΑ - ΠΑΝΑΓΙΑ

 ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΚΑΔΗΜΙΩΤΙΣΣΑ

 

Παναγία η Ακαδημιώτισσα και η παράδοση της "Κυρίας των Αγγέλων"

 

Παναγία η Ακαδημιώτισσα

Στο κέντρο του χωριού Ακαδήμοι βρίσκεται η Παναγία η Ακαδημιώτισσα, πρόκειται για έναν παλαιό ναό άλλοτε ενοριακός όλης της Τραγαίας, γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου τη μέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου . Σε παλαιό πατριαρχικό έγγραφο η εκκλησία ονομάζεται ‘’Κυρία των Αγγέλων’’. Σχετικά με αυτό λένε δύο παραδόσεις της περιοχής

 

 Νύχτα, λέει , βγήκε η γερόντισσα , πολύ νύχτα έξω στην αυλή της πούχε δουλειά. Και κοίταξε στην εκκλησία κι είδε μέσα μεγάλη φωτοχυσία, λάμψη πολλή . Και άκουσε και ψαλμωδίες αγγελικές και ψάλανε. Λειτουργούσανε οι αγγέλοι … Και αυτό συνέβη, γιατί δεν είχε τότε η εκκλησία εφημέριο και δεν λειτουργιόταν για μεγάλο διάστημα. Είπανε πως είναι θαύμα. Ενώ την είχανε κλειστή και η θεία χάρις έκανε το θαύμα της και τη λειτουργήσανε οι αγγέλοι.

 

 Από τον Καλόξυλο βλέπανε φωταγωγημένη την Παναγία την Ακαδημιώτισσα κάθε βράδυ και ακούγανε ψαλμωδίες , δε μπορούσαν να καταλάβουν πως γινόταν αυτό και δύο Καλοξιλίτες αποφάσισαν να πάνε να κάτσουνε στα στασίδια τη νύχτα για να δουν τι συμβαίνει . Όπως καθότανε ξαφνικά φωταγωγήθηκε ο ναός και άρχισε η λειτουργία από τους αγγέλους, οι δύο που είχαν κρυφτεί στα στασίδια μείνανε από τότε βουβοί. Έτσι έμεινα να ονομάζεται η Παναγία η Ακαδημιώτισσα ως Κυρά των Αγγέλων.

 

Την ιστορία και τις παραδόσεις γύρω από την Παναγία την Ακαδημιώτισσα έχει καταγράψει και δημοσιεύσει εκτεταμένα ο Νίκος Κεφαλληνιάδης.

 

orinosaxotis.blogspot.com

 

 

 

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ