ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΜΑΡΙΑ - ΠΑΝΑΓΙΑ

 ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΙΜΑΤΟΥΣΑ Ή ΓΑΙΜΑΤΟΥΣΑ
Ή ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΙΩΝ
 

 

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΙΜΑΤΟΥΣΑ (ΓΑΙΜΑΤΟΥΣΑ, ΑΜΠΕΛΙΩΝ)

 

Παναγία η Αιματούσα

Το πιο γνωστό και πολυσύχναστο ξωκλήσι της Αραδίππου, αφιερωμένο στην Παναγία την «Αιματούσα» ή αλλιώς των «Αμπελιών». Βρίσκεται λίγα μόνο μέτρα βόρεια του παλιού δρόμου Λάρνακας – Λευκωσίας στα δυτικά της Αραδίππου. Πρόκειται για ένα μονόκλιτο πετρόκτιστο καμαροσκέπαστο εκκλησάκι, το οποίο κτίστηκε στα ερείπια ενός παλαιότερου που καταστράφηκε από τους Σαρακηνούς πειρατές. Αρχικά η εκκλησία ήταν αγιογραφημένη, όμως με την πάροδο του χρόνου και με τις κατά καιρούς επιδιορθώσεις όλες οι αγιογραφίες καλύφθηκαν. Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι ιδιαίτερα όμορφο και αποτελείται από ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο με εικόνες της Παναγίας, του Χριστού και των Αγίων της Ορθοδοξίας.

Η Παναγία φέρει τα προσωνύμια «Αμπελιών», καθώς στην περιοχή τα παλιά χρόνια υπήρχαν πολλά αμπέλια και «Αιματούσα» από την παράδοση που θέλει την Παναγία να θεραπεύει τις γυναίκες που υποφέρουν με αιμορραγίες. Μάλιστα έξω από την εκκλησία, δίπλα στη δυτική είσοδο βρίσκεται μια πέτρα, όπου σύμφωνα με την παράδοση όποιος έρθει και καθίσει επάνω της θα θεραπευτεί.

 

Επίσης μια άλλη παράδοση φαίνεται να συνδέει το συγκεκριμένο εξωκλήσι με μια άλλη ομώνυμη εκκλησία που συναντάται στην κοινότητα του Αβδελλερού. Η παράδοση αναφέρεται σε μια Αιγύπτια Βασίλισσα, η οποία προσάραξε το καράβι της στο λιμάνι της Λάρνακας, με σκοπό να βρει ένα γιατρό, για να τη βοηθήσει από την ακατάσχετη αιμορραγία που την τυραννούσε. Η Βασίλισσα με το στρατό της προχωρούσαν προς την ενδοχώρα, όταν έκαναν μια στάση για να ξαποστάσουν, βορειοδυτικά του χωριού Αραδίππου, σε μια τοποθεσία όπου ήταν κτισμένο ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία. Προς μεγάλη της έκπληξη διαπίστωσε πως η αιμορραγία σταμάτησε. Διέταξε τότε τη συνοδεία της να την οδηγήσει σε μια πηγή νερού, για να καθαριστεί και έτσι βρέθηκαν στο Αβδελλερό, όπου βρήκαν μια μικρή πηγή που ανάβλυζε καθαρό νερό. Έπειτα από αρκετά χρόνια σε περιοχή της Αραδίππου βρέθηκαν δυο εικονίσματα της Παναγίας. Το ένα τοποθετήθηκε στο εκκλησάκι της Παναγίας της Αιματούσας ή Αμπελιών, όπως διαφορετικά είναι γνωστή, ενώ το άλλο στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Αιματούσας στο Αβδελλερό. Με έκπληξη όμως διαπίστωσαν ότι, η εικόνα που είχε τοποθετηθεί στην εκκλησία του Αβδελλερού, εξαφανίστηκε, για να βρεθεί αργότερα στην εσοχή ενός βράχου, από όπου ανάβλυζε μικρή πηγή νερού. Αυτό συνεχίστηκε για αρκετό καιρό δηλαδή να μεταφέρουν την εικόνα στο ναό και την επομένη να βρίσκεται στο βράχο με την πηγή. Τότε ψάχνοντας στην παράδοση του χωριού έμαθαν για την ιστορία με τη Βασίλισσα της Αιγύπτου και κατάλαβαν ότι το τρεχούμενο νερό της πηγής, δεν ήταν ένα συνηθισμένο νερό, αλλά αγιασμένο. Για το λόγο αυτό προχώρησαν στην ανάδειξη του χώρου και στην τέλεσης λειτουργίας.

 

Αρκετές φορές υπέστη ζημιές από πυρκαγιές λόγω των αναμμένων κεριών που αφήνουν οι επισκέπτες. Με τις κατά καιρούς επιδιορθώσεις καλύφθηκαν  και οι αγιογραφίες που κοσμούσαν το εκκλησάκι. Το εξωκλήσι της Παναγίας της Αιματούσας στην Αραδίππου εορτάζει κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι.

 

cyprus.terrabook.com

 

 

 

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ