ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΜΑΡΙΑ - ΠΑΝΑΓΙΑ

 ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ

 

Παναγία η Αγρότισσα

 

Το εξωκλήσι της Παναγίας της Αγρότισσας βρίσκεται στο Ελατοχώρι της Πιερίας και είναι αφιερωμένο στους αγρότες και τις καλλιέργειες τους. Είναι το μοναδικό, στην Ελλάδα, ξωκλήσι αφιερωμένο στην αγροτική παραγωγή.

Το ταπεινό ξωκλήσι βρίσκεται στη διαδρομή προς τον επαρχιακό δρόμο Κατερίνης – Μοσχοποτάμου Ελατοχωρίου, στον Νομό Πιερίας. Είναι χτισμένο στο κέντρο των αγροτικών καλλιεργειών και αποτελεί, εδώ και αιώνες, το καταφύγιο των αγροτών για να προσεύχονται και να παραδίδουν τα αιτήματά τους, ώστε με τη θεία χάρη και την ευλογία της Παναγίας της Αγρότισσας να πάει καλά η σοδειά. Τα παλιά χρόνια, έφευγαν για εβδομάδες ή μήνες από το χωριό και έμεναν σε πρόχειρες καλύβες αφού δεν μπορούσαν να πηγαινοέρχονται καθημερινά στο χωριό. Έτσι έχτισαν προς τιμήν Της αυτό το ναό, ο οποίος γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που τυπικά τελείωνε και η αγροτική δραστηριότητα κυρίως του καπνού που καλλιεργούσαν εκείνα τα χρόνια.

Από ομολογίες παλαιοτέρων, το ξωκλήσι λέγεται πως χτίστηκε τον 13ο ή τον 14ο αιώνα, στη θέση που είναι σήμερα, από λίγους ανθρώπους που ζούσαν στον οικισμό Παναϊά. Αργότερα, καταστράφηκε ολοσχερώς από κατακτητές. Εικάζεται ότι μαζί με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που υπήρχε τότε στην περιοχή και χτίστηκε για δεύτερη φορά το 1360, έγινε και η ανέγερση της εκκλησίας της Παναγίας της Αγρότισσας. Λέγεται ότι πρωτοχτίστηκε το 1200-1300 στη θέση που είναι σήμερα, ενώ μετά το 1978, το ξωκλήσι απέκτησε τη σημερινή του μορφή.

 

Ολύμπιο Βήμα

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ