ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΜΑΡΙΑ - ΠΑΝΑΓΙΑ

 ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΓΙΟΓΑΛΟΥΣΑΙΝΑ

  

Παναγία η Αγιογαλούσαινα

 

Παναγία η Αγιογαλούσαινα

Ο ναός της Παναγίας της Αγιογαλούσαινας στη Χίο, θεωρείται ένα εξαιρετικό βυζαντινό μνημείο του 12ου – 13ου αιώνα, ωστόσο συνοδεύεται και από έναν υπέροχο θρύλο για μία λεπρή πριγκίπισσα, που θεραπεύτηκε από το αγίασμα του. Ο ναός της Παναγίας της Αγιογαλούσαινας, βρίσκεται μετά το χωριό Άγιο Γάλας – το οποίο παλαιότερα ονομαζόταν Άγιος Θαλελαίος – και πήρε το όνομα της από το σπήλαιο της περιοχής, όπου υπάρχει σταλακτίτης από τον οποίο στάζει λευκό υγρό σα γάλα.

Το υπέροχο εκκλησάκι είναι χτισμένο ακριβώς στην είσοδο του σπηλαίου και λέγεται ότι η ίδια η Παναγία διάλεξε εκείνο το σημείο. Στο εσωτερικό του ναού σώζεται μόνο η αναπαράσταση της Παναγίας της Πλατυτέρας και το αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1721 μ.Χ., αριστούργημα της Χιώτικης ξυλογλυπτικής, αλλά και δείγματα από αγιογραφίες.

 

Τι λέει ο θρύλος

 

Σύμφωνα με την παράδοση στη συγκεκριμένη περιοχή εξορίστηκε από τον πατέρα της μία πριγκίπισσα, η οποία ήταν λεπρή. Τη νεαρή κοπέλα δέχτηκε στο σπίτι της μια μαυροφορεμένη γυναίκα, η οποία τη φρόντιζε όσο μπορούσε. Ένα βράδυ η μαυροφορεμένη γυναίκα είδε ένα όραμα και αμέσως πήγε στην πριγκίπισσα και της είπε να πάει στο σπήλαιο και να πιει νερό από την πηγή του, γιατί μόνο έτσι θα γινόταν καλά.

Η κοπέλα έκανε ακριβώς ότι της είπε και πράγματι λίγο καιρό αργότερα θεραπεύτηκε. Έτρεξε τότε στον βασιλιά πατέρα της και του ζήτησε να χτίσει μία εκκλησία δίπλα ακριβώς στο σημείο, που έβγαινε το θαυματουργό νερό. Στην περιοχή εκείνη έφτασαν αμέσως τεχνίτες, αλλά επειδή το έδαφος ήταν ανώμαλο ξεκίνησαν να χτίζουν την εκκλησία στην απέναντι πλευρά. Ωστόσο, κάθε πρωί έβρισκαν τα εργαλεία τους στην άλλη πλευρά του σπηλαίου, στο σημείο που είχε υποδείξει η νεαρή κοπέλα, σαν κάποιος να τα είχε μετακινήσει.

Τελικά, η εκκλησία χτίστηκε στην είσοδο του σπηλαίου και ονομάστηκε Παναγία Αγιογαλούσαινα, εξαιτίας του λευκού υγρού, που πήγαζε από το σταλακτίτη. Μάλιστα, στο εσωτερικό του σπηλαίου είναι χτισμένο και το παρεκκλήσι της Αγίας Άννας.

 

Έκθεση προϊόντων Αγίου Όρους

 

Παναγία η Αγιογαλούσαινα

 

 

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ