ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΜΑΡΙΑ - ΠΑΝΑΓΙΑ

 ΙΕΡOI NAOI ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

(ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ)

  

Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

 

Η Ι.Μ. Καισαριανής

Το μοναστήρι της Καισαριανής βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον χτισμένο μέσα στο δάσος, σε υψόμετρο 350 μέτρων. Η μονή είναι αφιερωμένη στα Εισόδια τη Θεοτόκου. Είναι από τα παλιότερα μοναστήρια της Αττικής, που σήμερα λειτουργεί ως αρχαιολογικός χώρος. Οικοδομήθηκε τον 11ο αιώνα, πάνω σε ερείπια ρωμαϊκού ιερού και παλιότερου αρχαιοελληνικού ναού.

Το εντυπωσιακό Καθολικό είναι τύπου εγγεγραμμένου, τετρακίονου σύνθετου σταυροειδούς με τρούλο. Οι τοιχογραφίες του εσωτερικού του χρονολογούνται περίπου το 1700 και έχουν πρότυπο την Κρητική ζωγραφική και τη ζωγραφική του Αγίου Όρους.

Πρέπει να σημειωθεί πως το μοναστήρι της Καισαριανής είχε πλουσιότατη βιβλιοθήκη και αποτέλεσε σημαντικό κέντρο φιλοσοφίας.

Στον περίβολο βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου. Εκτός των τειχών, υπάρχουν τα παρεκκλήσια της Ανάληψης, γνωστό και ως Αγίασμα, και των Ταξιαρχών.

 

 

 

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

(ΟΜΠΛΟΥ)

  

Η Ι. Μ. ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΟΜΠΛΟΥ

 

Παναγία η Ομπλίτισσα

Σε υψόμετρο 860 περίπου μέτρων και άνω του χωριού Σαραβάλι (πλησίον της Πάτρας), λειτουργεί το ιστορικό Μοναστήρι της Όμπιλ Παναγίας, κατά τους αλβανόφωνους της περιοχής, δηλαδή της Γλυκειάς Παναγίας ή του Ομπλού, όπως επικράτησε. Η Μονή θα πρέπει να ιδρύθηκε την περίοδο των Παλαιολόγων (αρχές του 15ου αιώνα), σε τοποθεσία αρκετά ασφαλή, λόγω της ύπαρξης τριγύρω τριών φρουρίων (Σαραβαλίου, Σιδηροκάστρου και Σαρακηνόκαστρου), πάνω στα ερείπια προϋπάρχοντος, από το 1315, μοναστικού ασκητηρίου.
Σήμερα στη Μονή φυλάσσονται, τρία τεμάχια Τίμιου Ξύλου, πάρα πολλά λείψανα Αγίων, αργυρός Σταυρός Αγιασμού του 1789, δύο παλιές εικόνες με την Παναγία Βρεφοκρατούσα (του 1730 και του 1817) και πολλά άλλα κειμήλια αξίας. Επίσης το Μοναστήρι διαθέτει σπάνια έγγραφα και πλούσια συλλογή παλιών βιβλίων. Πανηγυρίζει στις 21 Νοεμβρίου.

 

 

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

(ΑΗΔΟΝΟΧΩΡΙ)

  

Η Ι. Μ. ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟ ΑΗΔΟΝΟΧΩΡΙ ΣΕΡΡΩΝ

 

Παλαιά μονή, ανασυσταθείσα την α΄ εικοσαετία του 17ου αιώνος. Κατά την επιθυμία του κτίτορος κατέστη μετόχιον της Μονής Κουτλουμουσίου. Παλαιότερη αναφορά έχουμε σε σιγιλλιώδες γράμμα του 1619 του οικουμενικού πατριάρχου Τιμοθέου του Β΄.
Έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι το καθολικό ταυτίζεται με την ενοριακή εκκλησία του Αηδονοχωρίου, δίπλα στην οποία σώζονται κελλιά, «καλογερικά» επιτοπίως λεγόμενα.

 

 

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

(ΥΜΗΤΤΟΣ)

  

Η Ι. Μ. ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

 

Η Μονή είναι ένα από τα παλαιότερα Μοναστήρια της Αττικής. Βρίσκεται στον Υμηττό μέσα σ ένα μοναδικής ομορφιάς δάσος. Χτίστηκε τον 11ον μ.Χ. αιώνα και είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου.