ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΜΑΡΙΑ - ΠΑΝΑΓΙΑ

 ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ EBΡΟΥ

  

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΕΩΣ

 

Παναγία του Έβρου

Σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την κωμόπολη της Μάκρης, την οποία συναντά κανείς στο 12ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αλεξανδρουπόλεως – Κομοτηνής βρίσκεται η Ιερά γυναικεία Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου «Η Παναγία του Έβρου». Η Μονή βρίσκεται κοντά στην όμορφη παραλία της Μάκρης, πλησίον των εκκλησιαστικών κατασκηνώσεων και του θερινού παραθεριστικού οικισμού των ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως.
Η Μονή πανηγυρίζει την μεγάλη εορτή του καλοκαιριού, την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, την 15η Αυγούστου.

 

Η επωνυμία της «Παναγία του Έβρου», οφείλεται στον τότε Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο, ο οποίος για να τονώσει το θρησκευτικό και εθνικό φρόνημα των κατοίκων του ακριτικού Έβρου, της έδωσε ως προσωνύμιο, το όνομα του τόπου.

 

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ
 

Τον Ιούλιο του 1974, ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος (νυν Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης), παρατήρησε ότι εντός των ορίων της επαρχίας του, δεν υπήρχε μοναστήρι ούτε καν μετόχι άλλης Μονής.! Η ανάγκη για σύσταση μίας Μονής με μοναστική Αδελφότητα, στα όρια της Μητροπόλεώς του, ώθησαν το δραστήριο ποιμενάρχη να προβεί στην ανέγερση του Καθολικού της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στη βορειοδυτική πλευρά του παραθαλάσσιου κτήματος που ήταν ιδιοκτησία της Ιεράς Μητροπόλεως στην περιοχή της Μάκρης Αλεξανδρουπόλεως. Το χρονικό διάστημα 1978 – 1981, αποπερατώθηκε το καθολικό και ανεγέρθησαν οι τρεις πτέρυγες κελιών, οι βοηθητικοί χώροι και ο χώρος υποδοχής επισκεπτών. Κατόπιν προσκλήσεως, ήλθαν από το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Θεσσαλονίκης, στις 17 Ιανουαρίου 1983, οι πρώτες μοναχές και επάνδρωσαν το νέο πνευματικό φυτώριο του Έβρου.
 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ
 

Το καθολικό της Μονής είναι κυριολεκτικά η καρδιά του Μοναστηριού. Από εδώ ξεκινούν όλες οι πνευματικές και κοινωνικές δραστηριότητες της Αδελφότητας. Ο Ναός είναι ρυθμού σταυροειδής με τρούλο, με τρίκογχο ιερό και δύο κόγχες για τους βυζαντινούς χορούς. Στο αριστερό μέρος του Ναού βρίσκεται το ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι με την εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας και δίπλα ακριβώς το ξύλινο κουβούκλιο με την εφέστια εικόνα της «Παναγίας του Έβρου», γεμάτη από τα αφιερώματα της αγάπης των πιστών. Η εικόνα φιλοτεχνήθηκε επάνω σε ξύλο παλαιότερης κατεστραμμένης αγιορείτικης εικόνας και είναι επενδυμένη με ασημένιο κάλυμμα.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις διαιρούνται σε πτέρυγες. Στον ισόγειο χώρο της νότιας πτέρυγας υπάρχουν οι αίθουσες υποδοχής, ο ξενώνας, η γραμματεία, το μαγειρείο και οι βοηθητικοί χώροι. Στο ισόγειο της δυτικής πτέρυγας (και στη βόρεια πτέρυγα) βρίσκονται τα εργαστήρια των εργόχειρων των αδελφών και στους ορόφους στεγάζεται η μοναστηριακή βιβλιοθήκη και το αναγνωστήριο. Τα κελιά των μοναζουσών βρίσκονται κατά μήκος του κυρίως οικοδομήματος. Στη Μονή ανήκουν και τα παρεκκλήσια – μετόχια: του Αγίου Χαραλάμπους, του Αγίου Κωνσταντίνου, του Αγίου Ιερομάρτυρα Ανθίμου επισκόπου Νικομηδείας, της Αγίας Ευφημίας και του Πρωτόκλητου Απόστολου Ανδρέα (ιδρυτού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως).
 

 

ΙΕΡΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ
 

Η Μονή επειδή είναι νεοσύστατη δεν έχει καθόλου υλική περιουσία εκτός από τις κτιριακές εγκαταστάσεις της. Δεν υστερεί όμως καθόλου σε πνευματική περιουσία αφού με μέριμνα του οικείου επισκόπου, στο κειμηλιοφυλάκειό της έχουν αποθησαυρισθεί ιερά λείψανα των Αγίων: Ιακώβου του Αδελφοθέου, Αποστόλου Παύλου, Αποστόλου Ανδρέου, Αποστόλου Φιλίππου, Αντωνίου του Μεγάλου, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου, Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αθανασίου του Μεγάλου, Πολυκάρπου επισκόπου Σμύρνης, Χαραλάμπους, Βλασίου, Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, Παντελεήμονος, Μηνά, Ιωάννου του Ελεήμονος, Συμεών του Στυλίτου, Σάββα του Ηγιασμένου, Γρηγορίου του Παλαμά, Δαβίδ του εν Θεσσαλονίκη, Νεκταρίου Πενταπόλεως, Σεραφείμ του Σάρωφ, Πέντε Νεομαρτύρων των εκ Σαμοθράκης, Αρσενίου του εκ Φαράσων κ.α.. Στη Μονή φυλάσσονται επίσης και ιερά λείψανα από τις Αγίες: Άννα, Σολωμονή, Μακρίνα, Ευφημία, Αικατερίνη, Βαρβάρα, Παρασκευή, Κυριακή, Ολυμπιάδα, Θεοδώρα (η εν Θεσσαλονίκη), κ.α…

Ξεχωριστή στιγμή και ιδιαίτερη ευλογία για τη Μονή ήταν όταν τα Χριστούγεννα του 1987 φιλοξενήθηκαν τα Τίμια Δώρα των μάγων που ήλθαν από την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου Αγίου Όρους. Σε επόμενη επίσκεψη Αγιορειτών πατέρων ήλθε το δεύτερο σε μέγεθος τεμάχιο Τίμιου Ξύλου, από την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου Αγίου Όρου, ενώ μετά από σύντομο χρονικό διάστημα ήλθε στη Μονή η Τίμια Ζώνη της Θεοτόκου, από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους.

 

Πηγή: «Αντίλαλοι από την Παναγία του Έβρου»,
έκδοση της Ιεράς Μονής Παναγίας του Έβρου, Αλεξανδρούπολη 1998