ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΜΑΡΙΑ - ΠΑΝΑΓΙΑ

 ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΒΑΛΑΝΑ

 

Παναγία του Βαλανά

 

Παναγία του Βαλανά

Η μονή Παναγίας του Βαλανά λειτούργησε, άγνωστο πότε, σε περιοχή του σημερινού χωριού Λάνια, στους πρόποδες του Ζαλακίου όρους. Η εικόνα της Παναγίας του Βαλανά, έργο του 12ου αιώνα, μεταφέρθηκε από αιώνες στην εκκλησία της Παναγίας Χρυσολανίτισσας, όπου τυγχάνει ιδιαίτερου σεβασμού τόσο από τους Λανίτες όσο και από τους χριστιανούς άλλων περιοχών.  

ΘΑΥΜΑΤΑ

 

Θαύμα στη Παναγία του Βαλανά στη Λάνια

 

Παιδί σε καροτσάκι ξαναπερπάτησε, αφού κοιμήθηκε κάτω από την εικόνα της στο παρεκκλήσι. Η πίστη του στην Παναγία, και πιο συγκεκριμένα στην Παναγία του Βαλανά στη Λάνια, βοήθησε 7χρονο αγόρι, να ξεπεράσει σοβαρά προβλήματα υγείας, την ώρα που η επιστήμη σήκωσε τα χέρια ψηλά.

Για τη συγκλονιστική ιστορία του, ο μικρός και η οικογένειά του μίλησαν στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ. Όπως ανέφεραν, λόγω όγκων στο κεφάλι και στη σπονδυλική στήλη, το παιδί ήταν καθηλωμένο σε αναπηρικό καροτσάκι και οι γιατροί απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ξαναπερπατήσει.

Τα Χριστούγεννα ο μικρός είχε νοσηλευθεί σε νοσοκομείο της Γερμανίας και όταν επέστρεψε στην Κύπρο με όλες τις ελπίδες για ίασή του να έχουν σβήσει, διάβασε βιβλίο για την ιστορία και τα θαύματα της Παναγίας του Βαλανά.
Εκτότε, επιθυμία του μικρού ήταν να κοιμηθεί κάτω από την εικόνα της Παναγίας, την οποία, όπως είπε, είδε τρεις φορές στον ύπνο του.
Τον περασμένο Απρίλιο κοιμήθηκε κάτω από την εικόνα της Παναγίας στο παρεκκλήσι της Λάνιας. Από τότε η υγεία του παρουσίασε σταθερή βελτίωση και σήμερα, ανήμερα της γιορτής της Μεγαλόχαρης, ο μικρός επισκέφθηκε και προσκύνησε την Παναγία του Βαλανά όχι με τροχοκάθισμα αλλά περπατώντας.