ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΜΑΡΙΑ - ΠΑΝΑΓΙΑ

 ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΑΘΩΝΟΣ

  

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΑΘΩΝΟΣ

 

Παναγία του Αγάθωνος

Η προφορική παράδοση αναφέρει πως το παλιό Μοναστήρι που ασκήτευε ο όσιος Αγάθωνας έπαθε καθίζηση και η εικόνα της Παναγίας εξαφανίσθηκε, για να βρεθεί σε φωτόλουστη σπηλιά και εκεί, κοντά στη σημερινή του θέση, να κτίσει ο όσιος το μοναστήρι περί τον 14ο με 15ο αιώνα. Η Μονή μετά την κοίμηση του κτίτορος ονομάστηκε από τούς μοναχούς μονή του Αγάθωνος.

Το Μοναστήρι βρίσκεται κοντά στην Υπάτη σε υψόμετρο 553 μ., στην πλαγιά του όρους "Οίτη", μέσα σε θαυμάσιο φυσικό τοπίο. Ξεχωρίζει το μεγαλόπρεπο καθολικό αθωνικού τύπου (σταυροειδής με τρούλο, σύνθετος τετρακιόνιος, με ενσωματωμένα τέσσερα παρεκκλήσια), ιστορημένο από τα μέσα του 16ου ή το τέλος του 17ου αιώνος. Σήμερα διασώζονται ελάχιστες τοιχογραφίες λόγω της φθοράς του χρόνου και της καταστροφικής μανίας του Δράμαλη πού πυρπόλησε το καθολικό (1822). Η εφέστιος εικόνα της Παναγίας του Αγάθωνος (του τύπου της Οδηγήτριας καλυμμένη με καλλιτεχνικό ασημένιο επικάλυμμα) είναι θαυματουργική.

Διασώζονται στη Μονή πολλά πολύτιμα κειμήλια και τίμια λείψανα. Το πιο παλιό βιβλίο της βιβλιοθήκης είναι ένα σύγγραμμα του Ιουστίνου Φιλοσόφου και Μάρτυρος του έτους 1551.

Η προσφορά της Μονής στους χρόνους της επαναστάσεως του 1821 είναι πολύ μεγάλη. Για την επιτυχία του αγώνος διέθεσε και τους ιδίους Μοναχούς της, οι οποίοι συστρατεύθηκαν με τούς αγωνιστές του Πατρατζικιώτη οπλαρχηγού Μήτσου Κοντογιάννη.