ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΜΑΡΙΑ - ΠΑΝΑΓΙΑ

 ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΝΑΦΩΝΗΤΡΙΑ

  

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΦΩΝΗΤΡΙΑΣ

 

Παναγία η Αναφωνήτρια

Η Μονή της Παναγίας της Αναφωνήτριας βρίσκεται στη Ζάκυνθο και είναι γνωστή για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η παράδοση θέλει την εικόνα της Θεοτόκου να έχει έρθει με θαυματουργό τρόπο στο μοναστήρι από την Κωνσταντινούπολη αμέσως μετά την άλωση. Ο δεύτερος λόγος που είναι γνωστό το μοναστήρι της Παναγίας της Αναφωνήτριας είναι επειδή συνδέεται με τον βίο του προστάτη του νησιού Αγίου Διονυσίου.

 

Σήμερα η Παναγία η Αναφωνήτρια έχει πάψει να είναι μονή και λειτουργεί ως ναός του διπλανού ομώνυμου χωριού, ο πύργος που την προστάτευε από τις εχθρικές επιδρομές σήμερα είναι καμπαναριό.

Η Μονή Ιδρύθηκε από τον άρχοντα της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου Λεονάρδο Γ' Τόκκο και την γυναίκα του Λάππα τον 15ο αιώνα και προικίστηκε με σημαντική περιουσία. Τη Μονή της Αναφωνήτριας υπήρχε η συνήθεια οι Ενετοί διοικητές, να την παραχωρούν μαζί με την περιουσία της σε κάποια από τις αριστοκρατικές οικογένειες του νησιού. Έτσι το 1568 παραχωρήθηκε στον Άγιο Διονύσιο που κατάγονταν από την επιφανή οικογένεια των Σιγούρων. Εδώ λέγεται ότι ο Άγιος έδωσε καταφύγιο στον φονιά του αδερφού του, μια στάση που εκφράζει με απόλυτο τρόπο τα χριστιανικά ιδεώδη αλλά και τον μοναδικό χαρακτήρα του "Αγίου της συγνώμης". Ο αδερφός του Αγίου Διονυσίου είχε πέσει θύμα των έντονων ανταγωνισμών των αρχοντικών οικογενειών της Ζακύνθου.

Στη Μονή που είναι κι αυτή ταλαιπωρημένη από τους σεισμούς είχε γίνει μια ανακαίνιση το 1669 με εντολή του ίδιου του Μοροζίνη και τότε δημιουργήθηκαν οι τοιχογραφίες που κάποιες σώζονται μέχρι τώρα.

 

 

 

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ