ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΜΑΡΙΑ - ΠΑΝΑΓΙΑ

 ΠΑΝΑΓΙΑ ΒΥΣΣΙΑΝΗΣ ΣΕΡΡΩΝ

  

Η Ιερά Μονή Παναγίας Βύσσιανης Σερρών

 

Παναγία Βύσσιανης

Δέκα χλμ. βόρεια της πόλης των Σερρών και δύο από τον οικισμό του Μετοχίου, μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο βρίσκεται η γυναικεία Ι.Μ. Παναγίας της Βύσσιανης. Η μονή, στη σημερινή της μορφή, ιδρύθηκε το έτος 1972 μ.Χ. με πρωτοβουλία Σερραίων πιστών. Η Μονή πήρε το όνομά της από ένα χωριό που βρίσκεται κοντά της και ονομάζεται Βύσσιανη.

 

Τις πρώτες πληροφορίες γι' αυτό το χωριό τις παίρνουμε από ένα έγγραφο γραμμένο το έτος 1320 μ.Χ. Περισσότερες πληροφορίες όμως έχουμε από άλλα έγγραφα που γράφτηκαν λίγα χρόνια αργότερα (1328 - 1344 μ.Χ.). Το χωριό αυτό καταστράφηκε το 1916 μ.Χ. από τον βουλγαρικό στρατό και σήμερα σώζονται μόνο τα ερείπιά του. Η μονή κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο Μακεδόνων και ως κρύπτη όπλων και πυρομαχικών. Υπέστη ζημιές την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων 1912 - 1913 μ.Χ. και ερημώθηκε. Για την διόρθωση των ζημιών της οργανώθηκε μία αδελφότητα που ονομαζόταν «Αγαθοεργός Αδελφότης - Η Κοίμησις της Θεοτόκου Βύσσιανης». Πρώτη μέριμνα της Αδελφότητας, ήταν η ανακατασκευή του παλαιού ναού της μονής. Τα έργα της ανακατασκευής ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 1925 μ.Χ. και τελείωσαν το 1928 μ.Χ., ενώ τα εγκαίνια έγιναν στις 17 Σεπτεμβρίου του 1925 μ.Χ. Την θέση αυτής της Αδελφότητας, παίρνει ένα άλλο σωματείο που ιδρύεται την ίδια εποχή. Το σωματείο αυτό ονομάζεται «Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Βησσάνης».

Στη μονή αυτή βρίσκεται και η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας. Η λαϊκή παράδοση λέει ότι αυτήν την εικόνα την βρήκε ένας γεωργός στο μέρος που χτίστηκε ο Ναός. Ο γεωργός έβλεπε ότι επί τέσσερις νύχτες εκπέμπετο από αυτό το μέρος μυστηριακό φως. Σε θαύμα επίσης αιτιολογούν την ύπαρξη άφθονου νερού. Το Αγίασμα, επί σειρά ετών αποξηραμένο, σαν από θαύμα της Παναγίας, την παραμονή της γιορτής της (14 Αυγούστου 1996 μ.Χ.), άρχισε να αναβλύζει ασταμάτητα μέχρι και σήμερα.

 

Το Καθολικό της μονής διευρύνθηκε το 1996 μ.Χ. με την προσθήκη νάρθηκα. Επίσης στη θέση του παλαιού καθολικού το οποίο κατεδαφίστηκε χτίσθηκε το Παρεκκλήσι της Παναγίας. Σήμερα αποτελεί Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή. Η πρώτη μοναχή που εγκαταστάθηκε στη μονή ήταν η Πελαγία από τη μονή του Αγίου Μηνά Δράμας το έτος 1972 μ.Χ. Μόνο όμως το έτος 1984 μ.Χ. ο Μακαριστός Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κυρός Μάξιμος στελέχωσε τη Μονή με γυναικεία Αδελφότητα. Η εργατικότητα και φιλοκαλία των μοναχών, διακόσμησε τους χώρους της αυλής με λουλούδια. Έτσι καθαρή και όμορφη υποδέχεται τους πιστούς μέσα σε ένα φιλόξενο και ευλαβικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί απαλή και εκστατική γαλήνη. Η Μονή γιορτάζει στις 15 Αυγούστου στην Κοίμηση της Θεοτόκου και της Ζωοδόχου Πηγής.

 

 

ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΥΣΣΙΑΝΗΣ

 

Το «θαύμα» της Παναγίας Βύσσιανης στο Μετόχι

 

Οι αιώνες περνούσαν, η θαυματουργή εικόνα, όμως, της Παναγιάς παρέμενε ανέγγιχτη από τον χρόνο, ενώ κατά καιρούς εμφανιζόταν, σύμφωνα με την παράδοση, στα όνειρα των κατοίκων της περιοχής. Με φόβο και δέος μαζί, κάποιοι βοσκοί άρχισαν να ψάχνουν τη χαράδρα της περιοχής και βρήκαν τελικά τη θαυματουργή εικόνα, που ο χρόνος δεν κατάφερε να αλλοιώσει.

Η ιερή εικόνα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, μεταφέρθηκε σε ένα παρεκκλήσι στον Λευκώνα, λίγα χιλιόμετρα μόλις κάτω από το Μετόχι, αλλά χάθηκε. Οι χριστιανοί ανησύχησαν και πίστεψαν ότι κλάπηκε. Μέσα από οράματα, όμως, κάποιων πιστών, η εικόνα της Παναγιάς επέστρεψε στο αρχικό μέρος που είχε βρεθεί.

Έτσι κι έγινε. Οι κάτοικοι ξαναγύρισαν στη χαράδρα και έκπληκτοι βρήκαν την εικόνα στο ίδιο σημείο που την είχαν βρει οι βοσκοί. Όλοι μίλησαν για το θαύμα της Παναγιάς και κατάλαβαν ότι έπρεπε να αναγερθεί, στο συγκεκριμένο σημείο, μία ομώνυμη Ιερά Μονή και να μείνει η εικόνα στη θέση της.

Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, η Ι.Μ. της Παναγίας Βύσσιανης, κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο των Μακεδόνων και ως κρύπτη όπλων και πυρομαχικών. Κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων, το 1912-1913, υπέστη πολλές ζημιές και ερημώθηκε.

Για τη διόρθωση των ζημιών της οργανώθηκε μία αδελφότητα που ονομαζόταν Αγαθοεργός Αδελφότης «Η Κοίμησης της Θεοτόκου Βύσσιανης». Πρώτη μέριμνα της Αδελφότητας ήταν η ανακατασκευή του παλιού ναού της μονής. Τα έργα της ανακατασκευής ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 1925 και τελείωσαν το 1928, ενώ τα εγκαίνια έγιναν στις 17 Σεπτεμβρίου του 1925. Το ίδιο χρονικό διάστημα, τα έργα της Αδελφότητας συνεχίζουν με ιδιαίτερο σθένος, ένα άλλο σωματείο που ιδρύεται ήταν ο «Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Βησσάνης».

Η μονή, στη σημερινή της μορφή, ολοκληρώθηκε το 1972 και πλαισιώνεται από το καθολικό, την τραπεζαρία, την έκθεση εργόχειρων και τα κελιά των δέκα μοναχών που διαβιούν στο μοναστήρι.

Κάθε Δεκαπενταύγουστο, πλήθος πιστών σπεύδουν να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα, εναποθέτοντας όλες τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους στην Παναγιά και να πάρουν το ιερό αγίασμα, που από θαύμα, σύμφωνα με τους πιστούς, την παραμονή της γιορτής της, τον Αύγουστο του 1996, στο επί σειρά ετών αποξηραμένο σημείο, άρχισε ξαφνικά να αναβλύζει νερό, το οποίο τρέχει άφθονο μέχρι και σήμερα.

 

newsbeast.gr