ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΜΑΡΙΑ - ΠΑΝΑΓΙΑ

 ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΓΚΟΥΡΑΣ 

  

Η ΜΟΝΗ ΓΚΟΥΡΑΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

 

Μόλις 3,5 χλμ νότια από την Πύλη Τρικάλων, στις ανατολικές πλαγιές του όρους Ίταμος, στα 550 μέτρα υψόμετρο, συναντάμε τη γυναικεία μονή "Κοιμήσεως της Θεοτόκου". Η Μονή σύμφωνα με σωζόμενη πέτρινη επιγραφή ‘’Ανηγέρθη διά κινδύνου και  κόπου του Παναγιωτάτου Ηγουμένου Κοσμά και διά Θεού και δαπάναις του εντιμοτάτου κυρ Δημάκη και των υπολοίπων αρχών της Πύλης, εν έτει 1743, Ιανουαρίου 9.’’  

Το μοναστήρι, λόγω της φυσικής στρατηγικής θέσης του, αποτέλεσε ορμητήριο και καταφύγιο αγωνιστών του Έθνους, γι’ αυτό πολλές φορές βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και υπέστη λεηλασίες, πυρπολήσεις και βομβαρδισμούς. Το 1770 λεηλατήθηκε από Τούρκους, το 1823 πυρπολήθηκε από Αλβανούς,  ενώ καταστροφές υπέστη το 1854 και το 1878. Ξαναχτίστηκε το 1893 αλλά και πάλι δε στέριωσε, καθώς τον Ιούνιο του 1943 το βομβάρδισαν και το πυρπόλησαν τα γερμανικά στρατεύματα, καταστρέφοντας και την παλιά εικόνα της Παναγίας.  Το σημερινό καθολικό χτίστηκε μόλις το 1991, είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.

 

 

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΓΡΑΝΙΤΣΑΣ 

  

Η ΜΟΝΗ ΓΡΑΝΙΤΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

 

Η μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου χρονολογείται περίπου στο 1600 μ.Χ. είναι αγιογραφημένη. Αν και έχει υποστεί πολλές φθορές και από τον χρόνο αλλά και από άγνοια παραμένει εκεί. Επίσης έχει καταστραφή μια φορά τουλάχιστον μετά την επανάσταση του Διονύσιου του Φιλοσόφου (Σκυλόσοφος).

 

 

 

 

Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ- ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΑ